Elektrický proud Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM NAPĚTÍ A ODPOR.
Advertisements

Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): březen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_16.
Úroky ve slovních úlohách Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Hustota látky Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkŠestý - prima Stručný.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník, pro který.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): listopad 2013 Ročník: devátý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy.
Zobrazení kulovým zrcadlem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM REZISTORY VEDLE SEBE PARALELNĚ.
Vypařování Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkOsmý - tercie Stručný.
Práce se spojnicovým diagramem Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastMATEMATIKA - Finanční matematika a statistika.
Závislost odporu kovového vodiče na teplotě Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
Disperze světla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník4. ročník čtyřletého.
Orbis pictus 21. století Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ohmův zákon Obor:Elektrikář Ročník:3.
Autor: Pavlína Čermáková Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Mnohočleny Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Matematika – výrazy s proměnnými Datum vytvoření
Věty o shodnosti trojúhelníků
Průměrná rychlost Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Střídavý elektrický proud
Elektrický výkon Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Vedení elektrického proudu v látkách
Název prezentace (DUMu): Elektrický obvod, napětí, proud
Sčítání a odčítání mnohočlenů
Práce se sloupkovými diagramy
Elektřina VY_32_INOVACE_05-25 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
Vlastnosti zvuku - test z teorie
Elektrický proud.
Elektrická energie Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Dělení mnohočlenů mnohočlenem
Rovnoměrný pohyb Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
Vedení elektrického proudu v kovech
Základy elektrotechniky Výkony ve střídavém obvodu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19.
Příkon, výkon, práce, účinnost elektrického proudu
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Rychlost a zrychlení kmitavého pohybu
Příčné zvětšení zrcadla
OHMŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_32.
Ohyb světla na optické mřížce
Tání pevné látky Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření Ročník
JÁDRO ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_32.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Konstrukce trojúhelníku podle věty Ssu
VĚC - POMNÍK Tematická oblast
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_15.
Násobení lomených výrazů
AZ kvíz - opakování SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
všechny animace a obrázky - archiv autora
Coulombův zákon Tematická oblast FYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina
Dělení mnohočlenů jednočlenem
Dělení lomených výrazů
jako děj a fyzikální veličina
Interference na tenké vrstvě
ELEKTRICKÝ PROUD.
Vzdělávací materiál zpracovaný v rámci projektů EU peníze školám
Obvod a obsah rovnoběžníku
Ivan Lomachenkov Překlad R.Halaš
Konstrukce lichoběžníku
Zobrazení tenkou čočkou
Kontrolní práce – složené lomené výrazy
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Intenzita elektrického pole
Transkript prezentace:

Elektrický proud Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření 10.11.2012 Ročník osmý - tercie Stručný obsah Elektrický proud – teorie a příklady Způsob využití Opakování učiva a procvičení na příkladech Autor Mgr. Albert Vacek Kód VY_32_INOVACE_26_FVAC07 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Tvoří uspořádaný pohyb částic s elektrickým nábojem Elektrický proud Tvoří uspořádaný pohyb částic s elektrickým nábojem Každá látka má nabité částice je složena s atomů

Podmínky vedení elektrického proudu v látce : Musíme mít látku ,která obsahuje volné nosiče s el. nábojem ( volné elektrony, ionty) Musíme mít zdroj elektrického proudu, který vytvořív látce elektrické pole Uzavřený elektrický obvod

I = Q : t A Elektrický proud ampér I elektrický proud Q elektrický náboj t doba po kterou prochází el.náboj vodičem Elektrický proud je roven celkovému množství elektrického náboje, které projde průřezem vodiče za jednotku času.

Elektrický proud měříme ampérmetrem Ampérmetr zapojujeme do obvodu tak aby elektrický proud protékal spotřebičem i ampérmetrem

Podle charakteru vnějšího elektrického pole lze elektrický proud rozlišit : Stejnosměrný elektrický proud Střídavý elektrický proud

Jaká byla velikost elektrického proudu ve vodiči , kterým prošel elektrický náboj 10 C za 1min ? Q = 10 C t = 1 min = 60 s I = ? A I = Q : t I = 10 : 60 I = 0,166 A = 166 mA Vodičem protéká elektrický proud 166 mA .

Vodičem prošel elektrický náboj 90 C . Vodičem protéká elektrický proud 1,5 A po dobu 1 min. Jak velký elektrický náboj projde vodičem ? I = 1,5 A t = 1 min = 60s Q = ? C Q = I . t Q = 1,5 . 60 Q = 90 C Vodičem prošel elektrický náboj 90 C .