Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyzika Účinky síly.
Advertisements

Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Duben 2012
Téma: Vzájemné působení těles, síla a její měření Autorka: Marta Gulová Ostrava 2006.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhVeličiny a jejich.
Síla, její znázornění a účinky.
Gravitace.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Hana Kuříková Název: VY_32_INOVACE_03_B_4_Síla a její měření Téma: Fyzika.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k zopakování probraného učiva. Žák odpovídá na otázky o základní fyzikální veličině.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_01_FII_SÍLA A JEJÍ VLASTNOSTI.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Kladka pevná a volná Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Rozdělení kulových zrcadel na dutá a vypuklá. Zobrazení kulovými zrcadly.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva o projevu gravitace. Žák popíše gravitační sílu, gravitační.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení zákonu lomu. Rozdělení čoček na spojku a rozptylku. Naučení.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k závěrečnému celkovému opakování učiva. Slouží k prověření znalostí. Tlak, tlaková síla, hydrostatický.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák odpovídá na otázky řešící pohyb tělesa. Žák zná vzorec pro výpočet.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k zopakování naučeného učiva a k naučení nového učiva. Žák si nejprve formou otázek.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k celkovému zopakování učiva o pohybu těles. Žák odpovídá na otázky, řeší úlohy o pohybu tělesa.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Gravitace Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák se učí o barvě světla, šíření světla a vzniku stínu. Barva světla,
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák se seznámí třením, sílou, která brzdí pohyb těles. Vysvětlení.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Slouží k stručnému zopakování naučeného učiva o vlastnostech světle a k naučení nového učiva. Žák pochopí.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku, slouží k naučení nového učiva. Vysvětlení, kdy těleso má polohovou (potenciální) energii, na čem polohová.
Hustota-výpočet hustoty
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Opakování 1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Práce ve fyzikálním slova smyslu
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Grafické znázornění pohybu
Síla Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín
Fyzika hrou-opakování II.
Otáčivé účinky síly-PÁKA
Otáčivé účinky síly-PÁKA
SÍLA A JEJÍ MĚŘENÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Fyzika hrou-opakování I.
Znázornění a měření síly, tíha tělesa
Tření-síla, která brzdí pohyb
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Hustota-odvozená fyzikální veličina
Páka, Kladka pevná, volná, kladkostroj
Opakování 2 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Zákon odrazu světla, Zobrazení na rovinném zrcadle
Skládání rovnoběžných a různoběžných sil
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Souhrnná cvičení-pohyb těles
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_FYZIKA
Čas Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Účinky síly. Účinky síly Síla a tvar tělesa Najdeš příklady, jak působením síly změnit tvar tělesa ? Jak nazýváme tělesa s dočasnou změnou tvaru.
Vlastnosti pevného, kapalného a plynného skupenství
Práce vykonaná pomocí jednoduchých strojů
Fyzika hrou-opakování I.
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Pohyb těles-fyzika hrou
Síla - skládání sil stejného a opačného směru
Teplota Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Výpočet práce z výkonu a času, Účinnost
Práce ve fyzikálním slova smyslu
Výkon: výpočty příkladů z praxe
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Čas Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Teplota – souhrnná cvičení I.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Výpočet času Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Rychlost Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Fyzika hrou-opakování II.
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena Vzdělávací oblast: Člověk a příroda_Fyzika Datum: 02/2013 Název materiálu: VY_32_INOVACE_FY.6.A.13_sila_a_jeji_ucinky Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/21.1693 Název projektu: PRIMA ŠKOLA Síla a její účinky Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k procvičení naučeného učiva. Žák odpovídá na otázky, řeší úlohy na tíhu těles, sílu-jako fyzikální veličinu. Žák procvičuje účinky síly (síla a změna tvaru tělesa, síla a pohybový stav těles, deformační účinky síly).

Jakým písmenem se označuje fyzikální veličina SÍLA Jakým písmenem se označuje fyzikální veličina SÍLA? Vyberte správný symbol: S T L F

Správná odpověď: meganewton (MN) kilonewton (kN) milinewton (mN) Odpovězte na otázku: Jaké násobky a díly hlavní jednotky NEWTON používáme při měření velikosti síly? Správná odpověď: meganewton (MN) kilonewton (kN) milinewton (mN)

Odpovězte na otázku: Čím je určena fyzikální veličina síla Odpovězte na otázku: Čím je určena fyzikální veličina síla? (charakterizujte ji třemi údaji) Správná odpověď: působištěm směrem velikostí

Vyberte tuto sílu: její velikost je 15 N a působí nahoru 2

A) 30N; 50N; 0,6N; 0,01N; 1000N B) 30N; 50N; 0,6N; 0,1N; 10 000N Vyberte správné řešení: (najděte chyby) Jakou tíhu má těleso o hmotnosti 3kg; 5kg; 0,06kg; 1g; 1t? A) 30N; 50N; 0,6N; 0,01N; 1000N B) 30N; 50N; 0,6N; 0,1N; 10 000N C) 30N; 50N; 0,6N; 0,01N; 10 000N

Jaká je tíha pytle brambor o hmotnosti 50 kg Jaká je tíha pytle brambor o hmotnosti 50 kg? Vyberte správnou odpověď: Řekněte vzorec, podle kterého počítáte: G=500 N G=m∙g G=5 N G=n∙g G=50 N G=m∙q

Jakou tíhu má nákup obsahující 2 kg cukru, 1kg mouky, 0,25kg másla a 1,25 kg masa? Vyberte správné řešení: m=4 kg G=40 N m=4,5 kg G=45 N m=3,5 kg G=35 N

Odpovězte na otázku: Musí kosmická raketa vyvíjet větší sílu při startu ze Země nebo při startu z Měsíce? Proč? Správná odpověď: Ze Země, protože na Zemi působí přibližně 6krát větší gravitační síla než na Měsíci.

Odpovězte na otázku: Která síla mění tvar plachet na lodi? Správná odpověď: SÍLA VĚTRU

Správná odpověď: Např. rukojeti kleští a další nářadí… Vyjmenujte několik předmětů, u kterých požadujeme, aby působením vnější síly neměnily svůj tvar: Správná odpověď: Např. rukojeti kleští a další nářadí…

Správná odpověď: Např. všechny pružiny, lyže, pneumatiky apod. Odpovězte na otázku: U kterých předmětů nebo součástek vyžadujeme jejich pružnost? Správná odpověď: Např. všechny pružiny, lyže, pneumatiky apod.

Popište několik případů, kdy síla uvádí těleso do pohybu.

Odpovězte na otázky: Fotbalista kopne do míče Odpovězte na otázky: Fotbalista kopne do míče. Které síly působí na míč v okamžiku kopnutí a co způsobují? Které síly působí na letící míč? Správná odpověď: Síla, způsobená nohou. Dále na míč působí přitažlivá síla Země a odporová síla vzduchu.

Vysvětlete silové působení ruky při úderu tenisové rakety, při veslování, plavání. Správná odpověď: Ruce působí v opačném směru, než je pohyb tělesa.

Použité zdroje: Tesař J., Jáchim F., Fyzika 2 pro ZŠ, Fyzikální veličiny a jejich měření, pedagogické nakladatelství, a.s., SPN 2007. Rauner K., Havel V., a kol., Fyzika 6 pro ZŠ a víceletá gymnázia, Nakladatelství Fraus 2005. Bohuněk, J., Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ 1díl, Prometheus, s.r.o., ISBN 80- 85849-06-2 galerie office www.office.microsoft.com http://www.navodarsekim.wz.cz/testy/fyzika/7/pictures/1_pohyb_a_sila/1_7/s ily.gif [cit:2013-02-11] http://3zscheb.unas.cz/e-learning/fyzika%20web/silaajejimereni/silaF75.gif [cit:2013-02-11]

Metodika prezentace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k procvičení naučeného učiva. Žák odpovídá na otázky, řeší úlohy na tíhu těles, sílu-jako fyzikální veličinu. Žák procvičuje účinky síly (síla a změna tvaru tělesa, síla a pohybový stav těles, deformační účinky síly).