Pravěk Vývoj člověka.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Původ a vývoj člověka III
Advertisements

Původ a vývoj člověka.
Dějepis Doba kamenná 1.
P ŘEDCHŮDCI ČLOVĚKA Mgr. Michal Střeštík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková.
EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ČLOVĚK A PŘÍRODA – ZEMĚPIS - NA II. STUPNI ZV-LMP Téma: VÝCHODNÍ A ZÁPADNÍ AFRIKA Vzdělávací.
České země v pravěku Zpracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Prezentace Powerpoint 1 Předmět:ČESKÝ JAZYK, ČLOVĚK A JEHO SVĚT Ročník:4. Tematický okruh:Zpracování informací, život předků na našem území Název učiva:LOVCI.
Vývoj lidoopů a člověka A – giboni (více druhů) B – orangutan C – gorila D – šimpanz učenlivý E – šimpanz bonobo F – člověk Oddělení vývojových linií 1.
PRVOUKA 3. ROČNÍK Mgr. Kamila Homoláková ZŠ MUDr. E. Lukášové
Historie Země. Předgeologické období hadaikum ma ma let velký impakt - Theia, Měsíc nejsou dochované horniny nestabilní zemská kůra.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/02  Název materiálu: Hudba v období pravěku  Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Dějepis 6. ročníku.  Název: Dějepis 6.ročníku – Neolit  Šablona: III/2  Číslo: 68  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se pro život“ 
HOMO SAPIENS. Homo sapiens ( člověk rozumný) žil ve středním paleolitu před let př.n.l. na území Evropy, Afriky a Asie. K tomuto druhu.
Dějepis 6. ročníku.  Název: Dějepis 6.ročníku – Člověk dnešního typu  Šablona: III/2  Číslo: 67  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se.
Vývoj člověka Australopiték,Člověk zručný, Člověk vzpřímený, Člověk rozumný ; člověk neandrtálský, Člověk dnešního typu.
nejdelší historická etapa archeologie= jediný zdroj informací období vzniku a vývoje člověka, společnosti a kultury.
Pravěk byl drsná doba, snad všichni měli hlad. Pravěk byl drsná doba, snad všichni měli hlad. Lásko má ! Mám pro tebe růži. Hybaj já chci mamut a!
Člověk neandertálský a jeho pomůcky. Člověk neandertálský Neandertáleci žili odloučeně v Evropě,kde řádili kruté zimy. Po stovky let však tento světadíl.
PRAVĚK. DĚLENÍ PRAVĚKU nejdelší období lidských dějin pravěk dělíme podle materiálu, z jakého lidé dokázali vyrobit nástroje.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
PRAVĚK U NÁS významná naleziště.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Předchůdci člověka VY_32_INOVACE_15
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_32_INOVACE_5/14_ČLOVĚK A PŘÍRODA
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_18
Přírodopis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
Vznik a vývoj člověka.
Pravěk uč. 21.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_3-13_ PALEOLIT Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Nejbližší předkové člověka Autor: Kamil Bujárek,
Pes domácí NIKOLA VEJRYCHOVÁ.
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Příspěvek PGRLF k růstu českého zemědělství
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
LOVCI A SBĚRAČI V DOBĚ KAMENNÉ
PRVNÍ LIDÉ – 6 .třída.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
PRAVĚK.
VY_32_INOVACE_5/15_ČLOVĚK A PŘÍRODA
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_11
Opakování – dějepis 6.třída Milan Šimek
U lovců a sběračů potravy, zemědělci
Základní škola, Hradec Králové
PRAVĚK.
Doba kamenná.
Pravěk.
Původ a Vývoj člověka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi z oblasti původu.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
VY_52_INOVACE_52_ Vývoj člověka – učební text
ČLOVĚK ROZUMNÝ Člověk vyspělý ( Homo sapiens sapiens)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Člověk v živočišném systému
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Obecná charakteristika Vývoj savců
Transkript prezentace:

Pravěk Vývoj člověka

Australopithecus Australopithecus afarensis byl pojmenován v roce 1978 D. Jonhansonem a Tim Whitem Australopithecus je rod vymřelých hominidů žil na rozhraní třetihor a čtvrtohor, to je asi 2 až 4 miliony let žil na území Afriky ve stepích a lesostepích. Největším nalezištěm australopitéka je východoafrická Keňa, Etiopie a Tanzanie. Obr.č.1

Homo habilis Člověk zručný (Homo habilis) je jedna z linií rodu Homo a hypotetický předchůdce dnešního člověka, který žil v době nejstaršího paleolitu před 2,7 - 1,5 miliony let na území východní Afriky. Homo habilis je spojován s kamennou industrií kultury oldovan. Nejstarší nálezy člověka zručného jsou spojovány se jménem Louise Leakeyho a jeho objevy ve východní Africe v Tanzanii v roce 1964.

Homo erectus Člověk vzpřímený (Homo erectus) žil před 1,8 miliony až asi 60 tisíci lety v Africe, Asii a Evropě systematicky vyráběli kamenné nástroje podle kulturních stereotypů – acheulská kultura reprezentovaná pěstním klínem Homo erectus je nejdéle žijícím hominidem vůbec

Neandertálec Lovec jeskynních medvědů Někdy vyčleňován jako slepá větev vývoje – samostatný druh. Jinak je považován za Homo sapiens Charakteristickým rasem neandrtálce je kultura mousterien – pěstní klíny, oštěpy palice, primitivní sekyry Neandrtálec vymřel asi před 28 000 lety Obr.č.1

Zdeněk Burian – Neandertálci pod Kotoučem u Štramberka

Neandertálec

Homo sapiens Homo sapiens fosilis homo sapiens fosilis asi před 40 tis. lety - artikulární řeč, zdobení jeskyň, kolektivní lov - mamuti specializované nástroje, dělba práce mezi mužem a ženou, žijí v tlupách Homo sapiens recens též homo sapiens sapiens zhruba před 15 000 let žije v rodech loví drobná zvířata první společenská dělba práce vydělení pastevectví a zemědělství

Homo sapiens fosilis

Cromagnonec

Zdeněk Burian – Lovci mamutů - Cromagnonci

Zdeněk Burian, Člověk z mladší doby kamenné

Prameny: http://cs.wikipedia.org/wiki/Australopithecus http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/32/A.afarensis.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Homo_habilis http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Homo_habilis.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Homo_erectus http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Homo_erectus.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Homo_sapiens_neanderthalensis http://www.koprivnice.org/fotogalerie/muzeum_sustalova_vila/photo19.jpg http://leccos.com/index.php/clanky/homo-sapiens http://pokushistory.blog.cz/0605/lovci-mamutu-a-sobu-cromagnonci http://www.valentinska.cz/index.php?idvyrb=5357&akc=detail