Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nekovy DOPORUČENÁ STRÁNKA:
Advertisements

Opakování učiva o nerostech I. část
Chemické prvky-nekovy č.1
Uhlík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Uhlík
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Uhlík.
Nekovy a polokovy Chemie 8. třída.
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl,
Chemické prvky - nekovy
IV. S K U P I N A.  Císař Sicilský Germány Snadno Pobil  Co Si, Gertrůdo, Snědla: Plumbum?  Cudná Simona Gertrudu Snadno Pobuřovala.
Uhlík Nekov 4 valenční elektrony Výskyt:
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Chemie Ročník : 8. Téma.
Významné nekovy 1 Chemie VY_32_INOVACE_225, 12. sada, CH ANOTACE
Nerosty Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.07
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Nerosty a horniny Energetické suroviny.
VY_32_INOVACE_CH1_16 Uhlík.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné nekovy Uhlík Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník /
Uhlík Mgr. Helena Roubalová
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Mineralogický systém Prvky
CZ.1.07/1.1.10/
Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov.
Jižní amerika Nerostné suroviny
Uhlík, síra, fosfor.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
UHLÍK Mgr. Jitka Vojáčková.
Písemka - uhlík Skupina A VY_32_INOVACE_G3 - 07
Základní pojmy organické chemie
Nekovy Autor: Ing. Šárka Psíková Chemie Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Uhlík, křemík Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Chemické prvky Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
VÝZNAMNÉ NEKOVY. VODÍK značka H latinský název Hydrogenium 1 1 H (1p +, 1e - ) nejrozšířenější izotop tvoří dvouatomové molekuly H 2 Obr. 1: atom vodíku.
Prvky vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová Mineralogie.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NEKOVY. SÍRA VÝSKYT: Volný prvek ( u sopek ) Vázaná ve sloučeninách (sulfidy, sírany) VLASTNOSTI: Prvek 16. skupiny periodické soustavy prvků (6 valenčních.
Uhlík. Výskyt V přírodě ve dvou formách: 1.) diamant 2.) tuha (grafit)
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY pevné a POLOKOVY uhlík síra křemík fosfor Si S As arsen C P Přiřaď.
NEKOVY UHLÍK, SÍRA, FOSFOR chemie 8. ročník UHLÍK základní stavební kámen všech organických sloučenin (tzn. všech živých organismů) základem uhlí, zemního.
Nejvýznamnější oxidy Autor: Mgr. Iveta Studená Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název.
CHEMIE 8., 9. ročník ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 Významné nekovy, polokovy Mgr. Jitka Říhová.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Halogeny Autor Melicharová Jana.
Ch_025_Uhlík Ch_025_Uhlovodíky_Uhlík Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uhlíku a jeho oxidech. Klíčová slova:
Organická chemie Chemie 9. r..
Uhlík, křemík Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Autor: Stejskalová Hana
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.14_UHLÍK Název: Uhlík.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AUTOR: Mgr.DANUŠE LEBDUŠKOVÁ
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
5.3 Významné nekovy - uhlík, síra, fosfor
Nekovy Halogeny VII. A skupina vlastnosti: tvoří anionty
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1405 Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Uhlík Autor Melicharová Jana

Jana Melicharová, 2. ZŠ Dobříš UHLÍK Jana Melicharová, 2. ZŠ Dobříš

Uhlík Chemická značka: C – Carboneum Výskyt: V přírodě se vyskytuje ve dvou čistých formách: diamant a tuha (grafit), je vázán v tělech organismů, nachází se v ropě, zemním plynu, uhlí, v oxidu uhličitém CO2, oxidu uhelnatém CO a v solích (uhličitanech) - uměle vyrobené formy uhlíku – saze, koks a aktivní uhlí Vlastnosti: diamant je nejtvrdší nerost, vede teplo a nevede elektrický proud tuha (grafit) je velmi měkký, nevede teplo a vede elektrický proud aktivní uhlí má velký povrch, a proto je schopno zachycovat barviva, jedovaté plyny Uhlík

Využití: diamanty – broušení, vrtání a řezání materiálů s vysokou tvrdostí,šperkařství (vybroušený diamant – briliant) Grafit – tužky, elektrody Saze – pneumatiky Koks – při výrobě surového železa, pevné palivo Aktivní uhlí – filtry ochranných masek, součást živočišného uhlí Krystalová mřížka grafitu krystalová mřížka diamantu

DIAMANT

Otázky 1) V jakých formách se v přírodě vyskytuje uhlík? 2) Uměle vyrobené formy uhlíku jsou: 3) Porovnej vlastnosti grafitu a diamantu: 4) K čemu se používá diamant a k čemu grafit? Otázky

Odpovědi Diamant a tuha. Saze, koks a aktivní uhlí. Diamant je nejtvrdší nerost na světě, vede teplo a nevede elektrický proud. Tuha je velmi měkká, nevede teplo a vede elektrický proud. Diamant se používá k výrobě šperků, k broušení, vrtání a řezání velmi tvrdých materiálů, tuha se používá k výrobě tužek a elektrod, jako mazadlo ložisek. Odpovědi

http://prozivot-bmoney- eu. bloger http://prozivot-bmoney- eu.bloger.cz/Investice/DIAMANTY-jako- investice http://www.magicka-pohoda.cz/diamant-- surovy-n1,1467.html http://www.zschemie.euweb.cz/uhlik/uhli k2.html Josef Mach, Irena Plucková, Jiří Šibor: Chemie (Úvod do obecné a anorganické chemie), naklad. Nová škola Zdroj: