Co všechno vnímáme? Pojďme si to vyzkoušet!

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Smyslová ústrojí Funkce:
VNÍMÁNÍ Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov04 Autor Mgr. et.
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
Smyslové vnímání autor: David Hainall.
Akustika 4 (Hlasitost).
Smyslové orgány VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Nervová soustava- receptory
 Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kate ř ina Č ermáková Datum: Cílový ro č ník: 8.
Čidla receptory.
SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Název školy:Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:Mgr. Dagmar Sachsová Název:VY_32_INOVACE_170 _NAŠE_TĚLO Téma:Vnitřní orgány Číslo projektu:
Jak poznávám a vnímám Pavel Šuranský.
VY_III/2_INOVACE_111_Smyslová ústrojí
Některé nám jsou přítomné například tony hudby.
Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník. Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník.
SMYSLY ČLOVĚKA.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Smysly člověka (všeobecně) Pří_234_Savci_Smysly člověka (všeobecně) Autor: Mgr. Martina Vaculová Škola: Základní a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
Smyslové vnímání Čich, chuť, hmat, vnímání polohy hlavy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Smyslové ústrojí 5. ročník
Ondřej Zeman, 5.B ZŠ Fryšták
Smysly člověka (všeobecně)
Smysly.
Smyslové vnímání 1.část Filip Bordovský.
Hlasitost zvuku, hluk a ochrana před ním
SMYSLY.
SMYSLOVÉ VNÍMÁNÍ.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Smyslová soustava Pětilístek oko
Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost Autor: Mgr. Romana Martináková CO MÁME SPOLEČNÉHO???
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Škývarová. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
NAŠE SMYSLY Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Novorozenecké období. Od narození – do 6. – 8. týdne Od narození – do 6. – 8. týdne Vývojový mezník na počátku období Vývojový mezník na počátku období.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Tělesa a látky- vlastnosti látek Autor Jitka.
Zrak ptáků Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný.
Reportáž z akce Smysly živočichů Kateřina Bílková | 5. A 1.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._34.CHUŤOVÉ, ČICHOVÉ A HMATOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: CHUŤOVÉ,
Smyslová ústrojí Funkce:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
ČICH, CHUŤ, HMAT smysly.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Přírodověda 5.tř. opakování
čichový, chuťový a hmatový
Prezentace – výklad učiva
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_29_Lidské smysly
Smyslové ústrojí čichu
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_34_ČLOVĚK - ČÁSTI TĚLA
NAŠE SMYSLY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
LIDSKÝ ORGANISMUS SMYSLY A NERVY.
Smyslové orgány.
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Věcné učení VY_32_INOVACE_10_11_smysly člověka (chuť)
PRV 3 – Neživá příroda Název školy Plavská škola Autor
Lidské smysly.
LIDSKÉ TĚLO VY_32_INOVACE_5A_09 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Markéta Hanzalová Náprstková N12Smysly
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
SMYSLOVÁ SOUSTAVA DENISA POSKOČILOVÁ 8.C. SMYSLI ZRAK – SVĚTLO SLUCH –ZVUKY ČICH – PACHY CHUŤ – JÍDLO HMAT – CO CÍTÍME KDYŽ SI NA TO SÁHNEME.
Smysly Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_18_Zrak,sluch
Transkript prezentace:

Co všechno vnímáme? Pojďme si to vyzkoušet! Naše smysly Co všechno vnímáme? Pojďme si to vyzkoušet! Přírodověda 5.tř. Mgr.Renata Šimková

Smysly Umožňují nám vnímat a poznávat okolní prostředí. a/ zrak – světlo, tvar, barvy, pohyb b/ sluch – zvuk, pohyb c/ čich – pach, vůni d/ chuť – sladko, kyselo, slano, hořko e/ hmat – bolest, tlak, teplo, chlad

Víte, že …… … pohyby oka ovládá šest svalů? … jedno mrknutí trvá asi 100 milisekund, tedy jednu desetinu sekundy, a člověk mrká v průměru deset- až patnáctkrát za minutu? … čočka v oku je jedinou průhlednou tkání v těle? … nejslabší zvuk, který vnímá lidské ucho, má hlasitost 0 dB (decibelů)? Šum listí má hlasitost 20 dB, normální hlasitost mívá intenzitu kolem 60 dB motorová vozidla asi 90 dB a na 130 dB začíná hlasitost způsobující bolest. … hmyz čichá a chutná celým tělem?

Kterými smysly vnímáme? Hladíte rádi zvířata? Jaké to je? Co vám nejvíc chutná, když chcete mlsat? Posloucháte hudbu se zavřenýma očima? A proč? S jakou vůní se vám spojují letní prázdniny nebo Vánoce? Kdy naposledy jste si vybavili zážitek na základě stejné vůně? Stalo se vám někdy, že jste se bezděčně roztančili při poslechu rádia? Šije to s vámi, když zaslechnete podmanivý rytmus?

Zrak 2.Které písmenka jsou v kruhu? 1. Který čtverec je větší? 3.Vezmi do ruky psací potřebu, která má sundavací vršek. Dej ruky za záda. V jedné ruce je vršek, ve druhé je zbytek. Zavři jedno oko a pokus se rychle před sebou nasadit vršek na zbytek psací potřeby. Jaký byl výsledek tvého pokusu?

Sluch 1. Poznávání zdroje zvuku - leh na zemi na zádech se zavřenýma očima, soustřeď se, co slyšíš. 2. Hra „Kukačko zakukej“ Hru je vhodné hrát ve skupince hráčů, kteří si např. sednou do kruhu, skloní hlavy a zakryjí si oči. Jeden vybraný hráč chodí v kruhu kolem ostatní hráčů a jednomu z hráčů nenápadně zaťuká rukou na rameno nebo na záda (v ten moment se stává kukačkou), pak poodejde jinam a vyzve hráče „Kukačko zakukej“. Hráč, který získal roli kukačky, odpoví „ku, ku“. Ostatní hráči se snaží poznat, kdo z ostatních hráčů kukal. 3. Poznáš, co jsou to za zvuky?

Hra „Na čichanou“ (vnímání a rozlišování vůní a pachů). Hráči mají zavázané oči šátkem a snaží se uhádnout dle čichu o jaký druh potravin (např. jablko, citron, okurka) nebo koření (např. hřebíček, majoránka, vanilka, skořice) se jedná.

potravin dítěti zavážeme oči, dáme mu postupně ochutnávat 1.Hra na kuchtíka - každý kuchtík rád ochutnává, takže dokáže i poslepu poznat každé jídlo. Před hrou je třeba připravit kousky různých potravin dítěti zavážeme oči, dáme mu postupně ochutnávat různé potraviny.

Hmat 1.Hra „Hmataná“ - například do látkového sáčku nebo pod kus látky (např. ručník, utěrka, mikina) schováme libovolné předměty. Dítě se snaží hmatem rozeznat, o který předmět se jedná. Hru můžeme také hrát tak, že dítěti zavážeme oči šátkem a dítě si ze stolu nebo z koše vybírá různé předměty a dle hmatu se snaží určit, o jaké se jedná (míček, lžička, brčko, desetikoruna, pastelka atd.). 2.Tančící dlaně - Žáci se seznamují hmatem s rukama spolužáků, dlaněmi se dotýkají navzájem. 3. Poznej svého spolužáka – se zavázanýma očima po hmatu poznávají spolužáky.

Doplňujeme, co jsme se smysly dozvěděli: sluch zrak hmat chuť čich

Použité zdroje http://fyzika.jreichl.com/index.php?sekce=browse&page=493 http://hrbitovanda.blog.cz/0612/smysly http://jen-takovej-blog.blog.cz/ http://www.gymhol.cz/projekt/biologie/smyslova/smysl.htm http://dbsk.blog.cz/en/1009 http://ucho.navajo.cz/ http://www.chytrous.cz/category/clovek/ http://www.mujmobilweb.cz/zvuky/mp3/ http://clanky.rvp.cz/wp-content/upload/prilohy/1655/kropackova___namety_her_a_cinnosti.pdf http://www.odyssea.cz/soubory/c_lekce/1_2.pdf www.zskvitkova.cz/Projekty/Naše%20smysly/Naše%20smysly.ppt