Geografie náboženství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do studia dějepisu
Advertisements

Socioekonomická geografie
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Regionální historie (dějiny) ve výuce dějepisu
V současném světě – 2 názory na svět
Shrnutí učiva raného středověku
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté
Historie mapování světa
SVĚTOVÁ EKONOMIKA.
ČLOVĚK – PASTEVEC A ROLNÍK Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011 Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_ Čap-Z.
Obyvatelstvo a sídlo.
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
STAROVĚKÁ INDIE.
Náboženská mapa současného světa
REGIONÁLNÍ GEOGRAFIE ČESKÉ REPUBLIKY I
Charakteristika kraje
Práce a společnost PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D..
Regionální zeměpis Funkce a cíle Zdeněk Bergman Funkce geografie poznávací aplikační všeobecně vzdělávací.
Starověká Indie.
Ondřej Beran 8.J, jeden z nejzákladnějších výchozích pramenů demografické analýzy v demografii.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Náboženství Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Antický Řím Dějiny impéria.
Náboženská mapa současného světa
Civilizační centra Vznik a vývoj.
Rozšíření náboženství ve světě
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Náboženství autor VM:Ondřej Vojáček.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Téma: Světová náboženství
CVIČENÍ Z HODNOCENÍ KRAJINY CHÁPÁNÍ KRAJINNÉHO RÁZU V POJETÍ BRITSKÉ KRAJINÁŘSKÉ ŠKOLY Mgr. Ondřej Herzán.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Základní principy geografického výzkumu
1. Úvod Základní pojmy Obec, sídlo Definice venkova
RELIGIONISTIKA představení oboru Religionistika jako věda, náboženství jako její předmět, studijní literatura.
Model transkulturní péče
Poznáváme antickou kulturu „ „Vzdělanost má trpké kořínky, ale sladké plody“ Aristoteles.
Religionistika ...o co vlastně jde?.
Název politologie je složen z následujících slov:
Interpretace religionistických dat
Vztahy geografie k ostatním vědám
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
Geografie = zeměpis Z řeckého γεός geos = (po)zemský + γράφειν grafein = psáti Věda studující prostorové rozšíření jevů na Zemi, jejich vzájemnou interakci.
Sčítání lidu, domů a bytů 2011 a některé výsledky 2001 Středočeský kraj.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
EVROPA OBYVATELSTVO. Obyvatelstvo Evropy počet obyvatel – asi 730 mil. (2009) prognóza – obyvatel bude ubývat přírůstek z mezikontinentálního stěhování.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Něcisté, ateisté a agnostici: Čemu v Česku věříme?
Nejlidnatější světadíl
ZÁKLADNÍ POJMY ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_12
Sčítání lidu, domů a bytů 2011
Náboženská mapa současného světa
PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
INDIE VE STAROVĚKU s. 137.
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS. VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
RELIGIONISTIKA představení oboru
Obecná charakteristika kontinentu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Úvod do středověku.
Náboženská mapa současného světa
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Základní filozofické otázky
Transkript prezentace:

Geografie náboženství Úvod do studia

Geografie náboženství stručná historie oboru vymezení základních pojmů souvislosti a vazby s dalšími obory

Historie - počátky potřeby lidí znalost a zobrazení okolní krajiny lov, rybolov, kočovný chov dobytka, primitivní zemědělství znalost a zobrazení okolní krajiny způsob života divokých zvířat, migrační cesty ryb, produktivita pastvin, úrodnost půd petroglyfy nejstarší mapa světa – 25 000 let (Pálava)

Prehistorická mapa Pavlovských vrchů (mamutí kel – stáří cca 25 000 let)

Historie - starověk dlouhé výpravy a vojenská tažení objevování nových území a národů nové zdroje surovin a potravin záznamy poznatků, představ, zvyků, ... Egypťané, Mínojci, Fioničané, Kartáginci, ... gés periodos (objezdy země) periply (popisy pobřeží) periegezy (popisy pevniny)

Historie - starověk 25. st. BC – vznik mapy údolí Eufratu na hliněné destičce 20. st. BC – Babylónský mýtus o stvoření světa a potopě 6. st. BC – Hekataios z Milétu sestavuje první popis celého Řekům známého světa 5. st. BC – Hérodotos představuje svět rozdělený na Evropu, Asii a Libyi 4. st. BC – Aristoteles – Meteorologika – soudobé poznatky fyzické geografie 2. st. BC – Kratés – první glóbus 1. st. BC – Strabónova Geografika

Historie – 0-1000 Řecko – vnímání světa – manifestace náboženských ideových principů zprávy antických cestovatelů (Pausanias, Strabón, Ptolemaios, ...) pád římské říše (476) – úpadek arabský svět – rozvoj geografie dědictí antiky Al Muquaddasi – regionálně-geografické popisy keltské klášterní školy v Irsku (6.-11. st.) 991 Airbheartrtacht MacCosse – báseň o geografii a vesmíru OT mapy (Orbis Terrarum) – kruhová mapa bible = jediný zdroj geografických znalostí

Historie – Zlaté období 1000-1500 poznatky o magii, kosmografii, astrologii teologická geografie svět jako série smyslově dostupných Božích zjevení prostorová expanze křesťanství popis prostorového rozmístění jiných náboženství studia jiných náboženství (Mexiko, Peru, Japonsko) církevní geografie mapování křesťanství ve světě misie, podpora křesťanské církve popis Evropy v náboženských termínech náboženská místa a církevní historie

Historie – Zlaté období biblická geografie historická geografie biblických časů geografie křesťanství – biblický atlas 1525 – nejstarší tištěná bible s mapou historicko-geografická jedinečnost Svaté země přírodní teologie příroda = bohem vytvořený pořádek geografický determinismus (Montesquie) geodeterministická koncepce – vliv přírodního prostředí na vývoj společnosti a na utváření náboženských systémů vliv životního prostředí na náboženství

Klaudyánova mapa Čech – 1518 1. tištěná mapa mapa orientovaná k jihu lesy, pohoří, říční síť, hlavní zemské stezky s vyznačením vzdáleností hrady a česká města rozlišená na královská a poddanská, kališnická a katolická obrazová a heraldická výzdoba král Ludvík Jagellonský se znaky zemí alegorie spravedlnosti drobné obrázky – zrcadlo mravů spojeno s výroky z Bible řady se znaky zemských hodnostářů znaky měst Prahy, Kutné Hory a Žatce

Mapa Čech v podobě růže - 1668 Kristián Vetter pro Bohuslava Balbína rozvitý květ růže ozářen sluncem s královskou korunou vyjádření rozkvětu země heslo císaře Leopolda I. „Spravedlností a úctou“ 18 správních celků

Historie – Osvícenství geografie se vymanila z vlivu teologie Immanuel Kant – Náboženství v mezích rozumu popis rozdílných náboženství v kontextu země, společnosti, životního prostředí a kultury změny v náboženství v průběhu expanze do nových míst zakladatel předmětu geografie náboženství Gottlieb Kasche – Myšlenky o náboženské geografii terminologie výzkum vlivu přírodního prostředí na náboženství

Historie – 19. a 20 st. vliv náboženství na sociální a ekonomické struktury (Max Weber) oddělení geografie náboženství a religionistiky (C. Troll) geografie kultury (P. Fickeler) vztah náboženství a krajiny (Isaac) koncepce „náboženské“ a „ryze geografické“ geografie náboženství (Sopher)

Současnost Německo M. Büttner – sociální geografie - bochumský model USA – specializovaná skupina pro geografii náboženství Polsko – A. Jackowski – geografie poutí Slovensko – R. Matlovič, A. Kovács, V. Ira Česká republika

Vymezení pojmů teologická geografie církevní geografie biblická geografie geosofie (vývoj geografických poznatků a představ) X geoteologie antropogeografie (regionální geografie a historie náboženství) „náboženská geografie“ X „geografie náboženství“ (Isaac, 1965; Stump, 1986)

náboženská geografie úloha náboženství při formování lidské percepce světa a pozice člověka v jeho vesmíru úloha teologie a kosmologie při interpretaci vesmíru role náboženství v lidském vnímání světa vývoj geografických poznatků a představ

geografie náboženství klade důraz na sociální, kulturní a environmentální vazby a účinky náboženství vztahy mezi různými činnostmi člověka prostorové aspekty náboženských systémů a jejich vzájemné vztahy s jinými prvky FG a SEG sféry

geografie náboženství definice: Geografie náboženství je vědní disciplína zkoumající prostorové aspekty náboženských systémů a vzájemné interakce mezi těmito systémy a geografickou sférou. (Matlovič)

postavení mezi ostatními vědami a obory religionistické hledisko struktura – doktrína, kult, organizace klasifikace geografie náboženského vyznání geografie náboženské krajiny geografie svatých center a poutí ...

postavení mezi ostatními vědami a obory geografické hledisko topografie – geografické rozmístění životní prostředí demografie struktura obyvatel a osídlení natalita, mortalita, sňatečnost, rozvodovost, nemocnost, potratovost otázka antikoncepce charakter manželství

Počet věřících ve světě (2005) www.adherents.com 1. Křesťanství 2 100 000 000 2. Islám 1 300 000 000 3. Sekularismus (bez vyznání, ateismus) 1 100 000 000 4. Hinduismus 900 000 000 5. Tradiční čínské náboženství 394 000 000 6. Buddhismus 376 000 000 7. Domorodá animistická náboženství 300 000 000 8. Africká tradiční a diasporická náboženství 100 000 000 9. Sikhismus 23 000 000 10. Juche 19 000 000 11. Spiritismus 15 000 000 12. Židovství 14 000 000 13. Baha'i 7 000 000 14. Džinismus 4 200 000 15. Šintoismus 4 000 000 16. Cao Dai 17. Zoroastrismus 2 600 000 18. Tenrikyo 2 000 000 19. Neopohanství 1 000 000 20. Unitářství 800 000 21. Rastafarismus 600 000 22. Scientologie 500 000 Počet věřících ve světě (2005) www.adherents.com www.cia.gov/redirects/factbookredirect.html www.czso.cz www.wikipedie.cz

postavení mezi ostatními vědami a obory geografické hledisko demografie – osídlení centra náboženského uctívání posvátné prostory a posvátná místa ochrana posvátné krajiny sociologie a ekonomie - hospodářství využívání a ochrana určitých druhů plodin a zvířat

postavení mezi ostatními vědami a obory geografické hledisko životní styl a obchod vliv na oblékání a celkovou vizáž půjčování peněz ekonomika posvátných míst kultura kontrola nad chováním a názory dominantní náboženství udává normy víra ovlivňuje oblékání, stravování, kalendář, svátky, výchovu, sociální a ekonomickou činnost vliv církve na společnost dříve a dnes politika

DOTAZY???