Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Světová literatura 2. poloviny 20. století
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Rozbor uměleckého textu
 Předmět: Literatura  Tematická oblast: Česká a světová literatura po r  Cílová skupina: 4. ročník (oktáva) gymnázia  Oblast podpory: III/2 Inovace.
ALOIS MRŠTÍK VILÉM MRŠTÍK Autorem materiálu a všech jeho částí,není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Umberto Eco – Jméno růže
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
VY_32_INOVACE_ČJK44060BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_CJK4_2460_Z EM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Samuel Beckett - Čekání na Godotta
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.1
postmodernismus, magický realismus
Underground Mgr. Ludmila Růžičková
Vypracoval: Mgr. Milan Pilař
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou V. Hraběte…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
VY_32_INOVACE_CJK4_2260_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Absurdní drama charakteristika.
Albert Camus Barbora Vaňková.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Svěráka a L. Smoljaka Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Existencialismus výklad pojmu, spisovatelé.
Beat generation, rozhněvaní mladí muži
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
Světová literatra mezi světovými válkami
Existencionalismus, neorealismus
Postmodernismus Postmodernismus. Dokážete vysvětlit tento pojem?
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Světová literatura 2. poloviny 20. století opakování.
POSTMODERNISMUS. Vzniká v letech 20. století Rezignuje na tzv. moderní umění, odmítá avantgardu, revoluci v umění Chce být post-moderní.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Název školy Střední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám.
 Datum:  Projekt: Kvalitní výuka  Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/  Číslo DUM: VY_32_INOVACE_292  Licence: CC BY-NC-SA 3.0 
Postmodernismus. Postmodernismus  Vzniká v letech 20. století  Rezignuje na tzv. moderní umění, odmítá avantgardu, revoluci v umění  Chce.
Anotace: Text je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období nejstarší.
Milan Kundera nar „Muži obdivují ženy, které mluví jako knihy, ale berou si ženy, které vaří jako z kuchařské knihy.“
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
POEZIE 1.POL. 20. ST. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastPoezie 1.pol. 20. stol. Datum vytvoření
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a vybrané dílo, které je tematický.
Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Světová literatura 1. poloviny 20. století Lion Feuchtwanger
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
OSVÍCENSTVÍ.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Jack Kerouac – Na cestě Název : VY_32_inovace_14 Český jazyk a literatura.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Osvícenství Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
EXISTENCIALISMUS Pavel Trtílek,
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Albert Camus Název : VY_32_inovace_13 Český jazyk a literatura –
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Světová literatura 2.pol.20.stol.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Realismus Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Literatura 2. poloviny 14. století Mgr. Ludmila Růžičková
Transkript prezentace:

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0245 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01_C_11 Tematická oblast: Humanitní předměty 4. ročník Téma: Pracovní list – Světová literatura druhé poloviny 20. století Autor: Mgr. Tereza Federselová Datum vytvoření: září 2013

Anotace: Metodický pokyn: Text je určen pro žáky 4. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období světová literatura druhé poloviny 20. století. Typy úkolů jsou různorodé. Metodický pokyn: Vyučující s pomocí multimediální techniky použije materiál k samostatné práci žáků. Prezentaci lze také využít jako opakující práci.

K charakteristice uveďte kulturní hnutí či směr Umělecký směr, který vznikl ve 40.-50. letech v Itálii a který se projevil především v literatuře, filmu a malířství. Navrací se k realismu a v popředí jsou obyčejní lidé a jejich běžný život. Literatura se staví proti modernismu a avantgardě. Dílo by mělo oslovit méně náročného čtenáře, ale zároveň by mělo uspokojit náročné publikum. Různorodé hnutí, které probíhalo v 50.-60. letech v USA. Autoři tohoto hnutí se vysmívali tradičním americkým hodnotám. Odmítali společnost s její disciplínou, dobrými mravy a morálkou. Hledali vnitřní svobodu. Literatura byla bezprostřední, eroticky otevřená, vulgární. Literatura ukazuje, že lidský život postrádá smysl, neexistuje schopnost komunikace, vládne pocit odcizení.

K charakteristice uveďte kulturní hnutí či směr Základním principem tohoto směru je prolínání dvou světů – vlastní vyprávění spisovatele a mytologický, fantazijní, snový svět. Mytologický výklad světa ovlivňuje vyprávění autora. Literární skupina, která v 50. letech stála proti britskému konzervatismu, britským konvencím a proti společenské hierarchii. Díla obsahují sociální kritiku. Směr, který vznikl mezi světovými válkami, ale který se nejvíce rozmohl v druhé polovině 20. století. Zabývá se problematikou bytí člověka v soudobém světě. Člověk je opuštěný Bohem a v soudobém světě se cítí jako cizinec.

K charakteristice uveďte kulturní hnutí či směr neorelismus postmodernismus beatnici absurdní literatura magický realismus rozhněvaní mladí muži existencialismus

Přiřaďte autora k dílu a proudu světové literatury Dílo Autor Proud světové literatury Kvílení Plešatá zpěvačka Jméno růže Šťastný Jim Mistr a Markétka Římanka Hnus

Přiřaďte autora k dílu a proudu světové literatury Dílo Autor Proud světové literatury Kvílení Allen Ginsberg beatnici Plešatá zpěvačka Eugéne Ionesco absurdní drama Jméno růže Umberto Eco postmodernismus Šťastný Jim Amis Kingsley rozhněvaní mladí muži Mistr a Markétka Michail Bulgakov magický realismus Římanka Alberto Moravia neorealismus Hnus Jean Paul Sartre existencialismus

Úkoly Poznejte autora. Přiřaďte autora ke kulturnímu hnutí. Uveďte autorovo nejvýznamnější dílo a charakterizujte jej.

Stručný životopis Tento spisovatel byl od dětství závislý na své matce. Velmi rád se chlubil svými šlechtickými předky z Francie. Přestože byl vynikající student na univerzitě, přihlásil se za 2. světové války k válečnému námořnictvu, odkud ho však propustili. Za krytí vraždy se ocitl ve vězení. Na konci 40. let se vydal na cestu napříč celou Amerikou, kde vystřídal mnoho zaměstnání. Umírá na škodlivé následky alkoholismu.

Řešení Jack Kerouac beatnici dílo - Na cestě

Řešení Na cestě skrytá autobiografie nejedná se o tradiční román básnická reportáž ze silnice bezprostřední zachycení dojmů, názorů a myšlenek

Úkoly k ukázce Uveďte název díla a jeho autora. Kde se děj odehrává? Jakou funkci na tomto místě má opat? Uveďte hlavní zápletku díla.

Ukázka Nebudu zdržovat líčením toho, jak jsme informovali opata, jak celé opatství bylo vzhůru ještě před kanonickou hodinou, nebudu líčit hrůzu a bolest, kterou měli všichni vepsanou ve tvářích, jak se zpráva bleskem rozšířila po celé pláni až k čeledínům a sluhům, kteří se žehnali křížem a pronášeli zaříkávání. Nevím, zdali se tenkrát ráno první bohoslužba řádně odbyla a kdo se jí zúčastnil. Držel jsem Viléma a Severina, kteří přikázali zahalit Berengarovo tělo a položit je na stůl ve špitále.

Řešení ukázky Umberto Eco: Jméno růže nejmenované opatství – klášter v Itálii opat = představený kláštera

Řešení ukázky Mladý chlapec spolu s mistrem Vilémem pátrají po stopách záhadných smrtí mladých mnichů, ke kterým dochází každý den. Rozluštění celého tajemství je spojeno s knihovnou, ve které je ukrývána vzácná kniha – druhý díl Aristotelovy Poetiky.

Doplňte Samuel Beckett byl ......................... dramatik a prozaik, přesto je považován za francouzského autora. Kvůli neutuchajícím depresím se podrobil psychiatrické léčbě. Za 2. světové války se angažoval v protifašistickém odboji. Jeho románová kariéra nastartovala románem ............................ Jeho největší prozaické dílo je trilogie ............................, ................................ a .................................. Divadelní hra .......................................... mu přinesla celosvětovou proslulost. Toto drama se řadí k proudu literatury nazvaném .............................................. Roku 1969 mu byla udělena ........................................... Dílo Katastrofa, které se zabývá tématem disidentů, bylo speciálně napsáno pro ......................................... Zemřel roku 1989.

Doplňte Samuel Beckett byl irský dramatik a prozaik, přesto je považován za francouzského autora. Kvůli neutuchajícím depresím se podrobil psychiatrické léčbě. Za 2. světové války se angažoval v protifašistickém odboji. Jeho románová kariéra nastartovala románem Murphy. Jeho největší prozaické dílo je trilogie Molloy, Malone umírá a Nepojmenovatelný. Divadelní hra Čekání na Godota mu přinesla celosvětovou proslulost. Toto drama se řadí k proudu literatury nazvaném absurdní literatura (drama). Roku 1969 mu byla udělena Nobelova cena. Dílo Katastrofa, které se zabývá tématem disidentů, bylo speciálně napsáno pro Václava Havla. Zemřel roku 1989.

Použité zdroje Literatura Prokop, V. Čítanka k Přehledu světové literatury 20. století. 1. vyd. Karlovy Vary: O.K.-Soft, 2008. Prokop, V. Přehled světové literatury 20. století. 1. vyd. Karlovy Vary: O.K.-Soft, 2006. Sochrová, M. Český jazyk a literatura. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 2009. ISBN 978-80-253-0468-6.

Použité zdroje Obrázky http://theeyeoffaith.files.wordpress.com/2012/05/dapper- kerouac-portrait.jpg http://cdn.realitystudio.org/images/exhibits/kerouac_nypl/on_the_ road.cover_by_kerouac.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/Umberto_ Eco_04.jpg http://www.radioservis-as.cz/katalog/obaly/eco.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/09/Sa muel_Beckett%2C_Pic%2C_1.jpg/399px- Samuel_Beckett%2C_Pic%2C_1.jpg