Francouzská kuchyně la cuisine franÇaise Mgr. Jiřina Boušková
ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_7.FJ.15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0114 Vytvořeno: listopad 2013 Ročník: 4. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G) Anotace: Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor Francouzský jazyk Tematický okruh Reálie francouzsky mluvících zemí Materiál slouží ke všeobecnému seznámení žáků s francouzskou kuchyní. Obrazový materiál je vhodný pro popis a srovnání. Slovní zásoba může být zkontrolována pomocí testu a otázek. Materiál se využije ve výkladové části hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule
Pour le petit déjeuner on boit/on mange... du café du jus de la baguette des croissants du chocolat du beurre de la confiture des céréales du yaourt
Pour le déjeuner on boit/on mange... de l´eau un sandwich de la soupe (pas de soupe) du vin
Pour le dîner/déjeuner on boit/on mange... du vin du fromage un dessert de la glace un plat principal de la salade
Les plats typique des crêpes des fruits de mer le cidre des galettes le foie gras le cassoulet la ratatouille 1 2 4 3
Les plats typiques la bouillabaisse la salade niçoise la fondue au fromage 7 5 6
Les plats typiques la raclette le boeuf bourguignon les escargots 9 8
Les plats typiques la choucroute la quiche lorraine le couscous 10 11 12
Qu´est-ce qu´on mange/boit en France pour le petit déjeuner?
Qu´est-ce qu´on mange/boit en France?
Quels sont les plats typiques en France?
Zdroje a použitá literatura 1. KLINKA, Tomáš a kol.: Francouzština otázky a odpovědi, Dubicko: Infoa, 2008, ISBN 978-80-7240-609-8 Necitované obrázky pocházejí z galerie klipart programu Microsoft PowerPoint. Veškeré hypertextové odkazy jsou platné ke dni vytvoření díla.
Zdroje a použitá literatura Obrázky: ALBERTO ELOSEGI. Wikipedia [online]. [cit. 28.10.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sagardoa_eta_sagarrak.jpg NIKODEM NIJAKI. Wikipedia [online]. [cit. 28.10.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Foie_gras_IMGP2349.jpg GD. GUILHEM06. Wikipedia [online]. [cit. 28.10.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cassoulet.cuit.jpg MARCUS GUIMARÃES. Wikipedia [online]. [cit. 28.10.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ratatouille.jpg SLASTIC. Wikipedia [online]. [cit. 28.10.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bullabessa.jpg CYCLONEBILL. Wikipedia [online]. [cit. 28.10.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flickr_-_cyclonebill_-_Salade_ni%C3%A7oise_(2).jpg
Zdroje a použitá literatura Obrázky: 7. ORIGINAL UPLOADER WAS EQUATORIALSKY. Wikipedia [online]. [cit. 28.10.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Full_cheese_fondue_set_-_in_Switzerland.JPG 8. KLAUS-DIETER KELLER. Wikipedia [online]. [cit. 28.10.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Raclette_with_all_the_trimmings.jpg 9. DOCTEURCOSMOS. Wikipedia [online]. [cit. 28.10.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Boeuf_bourguignon_servi_avec_des_p%C3%A2tes.jpg 10. JOEL BEZ. Wikipedia [online]. [cit. 28.10.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Choucroute_et_bi%C3%A8re_alsaciennes.jpg 11. NEUVEDENO. Wikipedia [online]. [cit. 28.10.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Quiche_Lorraine.jpg 12. ARNAUD 25. Wikipedia [online]. [cit. 28.10.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Couscous_002.JPG