Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Označování času v němčině

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Označování času v němčině"— Transkript prezentace:

1 Označování času v němčině
PhDr.Taťána Tonová

2 ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_4.NJ.13
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Vytvořeno: únor 2013 Ročník: 1. ročník – čtyřleté gymnázium (RVP-G) Anotace: Vzdělávací oblast Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor Německý jazyk Tematický okruh Jazykové prostředky a funkce Materiál slouží k základnímu seznámení žáků s označením času v hodinách a s použitím různých předložek v časovém významu. Pomůcky: interaktivní tabule, učebnice.

3 Základní časová otázka
K základním dovednostem v každém jazyce patří umět se zeptat a odpovědět, kolik je hodin. Wie spät ist es ? Wie viel Uhr ist es? Es ist neun (Uhr). Es ist halb drei.

4 Označení celé hodiny. V každé německé větě musí být podmět, a proto i při označení času, je nutno použít neosobní podmět es. Es ist neun (Uhr). pro přesnější označení lze dodat morgens Es ist fünf (Uhr). popř. nachmittags, abends

5 Označení půl a čvrthodiny
halb = půl Viertel = čtvrt ve spojení s předložkami: Es ist halb sieben vor (před) a nach (po)

6 Označení „čtvrt“ Tady existuje několik možností vyjádření tohoto časového údaje : Es ist drei Viertel zwölf. Es ist Viertel vor zwölf. Chceme-li říci, že je 7.15, pak máme rovněž více než jednu možnost : Es ist Viertel acht. Es ist Viertel nach sieben. Es ist sieben Uhr und fünfzehn Minuten.

7 Předložky při označení času
Základní předložka při označení času v hodinách je um (v). Ich komme um halb fünf. Er kommt um zehn Uhr zurück. Pro vyjádření ne úplné jistoty lze v tomto kontextu užít i předložku gegen (okolo). Die Vorstellung beginnt gegen 19 Uhr.

8 Další předložky pro označení času
Při označení částí dní a jednotlivých dní se používá předložka am : am Morgen (ráno), am Abend (večer), am Dienstag (v úterý) ! ale in der Nacht Při označení měsíců a ročních období: im April, im September im Frühling, im Herbst České slovo „od“ : seit gestern – od včerejška ab morgen- od zítřka von Montag bis Freitag – od pondělí do pátku

9 Schlussaufgaben Zeptejte se německy, kolik je hodin.
Sdělte, že je : 8.15, 10.30, 11.55, 14.45, 17.10, 21.40 Přeložte do němčiny: Vstávám o půl sedmé. Vyučování začíná za 5 minut osm. Okolo 17.hod.pijeme čaj. Chodíte spát před půlnocí ? Ve středu půjdou do divadla.

10 Veškeré použité obrázky pocházejí z otevřené galerie Microsoft Office (Powerpoint 2010)


Stáhnout ppt "Označování času v němčině"

Podobné prezentace


Reklamy Google