Mgr. Jitka LAŠTOVKOVÁ, Ph.D.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociologické problémy soudobé společnosti SEMINÁŘ POŽADAVKY K ZÁPOČTU
Advertisements

1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
INTEGROVANÁ MARKETINGOVÁ KOMUNIKACE prof. PhDr. Dušan Pavlů, CSc.
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
SOCIOLOGIE.
Téma: Co je sociologie? Na úvod, co jsou to sociální vědy? A které by to měly být? Politologie, ekonomie, psychologie, sociologie…?
Politologie jako věda Politika moc
PERSONÁLNÍ ŘÍZENÍ FLD, HSSL KS.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Období velkých výzkumů a velkého hledání, paradigmata sociologie
ZÁKLADY SOCIOLOGIE Co je sociologie Předmět sociologie
Sociologie pro ekonomy (BPV_SOPE) Struktura přednášky 1) sociologie jako věda o společnosti; 2) důvody vzniku sociologie; 3) vymezení, vztah.
Sociologie pro ekonomy (BKV_SOPE)
Max Weber ( ) Právník Ekonom Sociolog Politolog.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Kritický realismus v literatuře
Struktura a obory sociologie VY_32_INOVACE_ZSV3r0102 Mgr. Jaroslav Knesl.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
Sociologie jako věda - opakování
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
KONFERENCE „VĚDA, MANAGEMENT A LIDSKÉ ZDROJE“ SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 1. PROSINCE 2011 HLAVNÍ SMĚRY PROJEKTU NAKI „ EFEKTIVNÍ METODIKY PODPORY.
Vznik sociologie Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Metody dozoru Hygiena. Dozor a dohled Kdo vykonává předpoklady dozor orgán státního zdravotního dozoru (Vedoucí KHS, případně jím pověřený pracovník)
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
Sociální sítě a sociální kapitál – úvod do problematiky 1
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Petr Machala. Co je to byrokracie? Slovník: vláda úřadů a úředníků skupina osob vykonávající správu a řízení, zejména politických a ekonomických činností.
SOCIOLOGIE Tereza Vrbová Vznik a předmět sociologie Vznik sociálních věd Vznik a vývoj sociologie – proč? Okolnosti vzniku S Podmínky vědeckosti.
August Comte Émile Durkheim Max Weber
Klasická sociologie (Émile Durkheim)
Metodologie 2 Lekce 1 Lenka Slepičková.
Sociologie ?.
4. téma: Společenská organizace Počátky studia formální organizace Problém: Najít univerzálně platné principy ’vědeckého’ řízení výrobních.
Postavení pedagogiky mezi vědami
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Sociologie ?. Věda o společnosti (obecná definice) Věda o sociálním jednání (Max Weber) Věda o sociálním faktu (Émile Durkheim)
Marketing v EU Ing. Alena Klapalová č.d.634.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Historická sociologie Martin Vávra konzultace v pátek mezi 11:30 a 12:30 na katedře sociologie.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Název politologie je složen z následujících slov:
Úvod do sociologie Eva Šlesingerová SOC701. Organizační záležitosti  Podmínky pro získání kreditů  Průběžná práce  Závěrečná zkouška  Kontakty.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
1. Úvod do studia sociologie FSS MU Brno, jaro 2015.
P REZENTACE OBORU SOCIOLOGIE P REZENTACE OBORU SOCIOLOGIE P H D R. R OMAN V IDO, P H.D. Den otevřených dveří 22. – 23. ledna 2016 Fakulta.
MENŠINY, ETNICITA, RASA.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
KLASICKÁ SOCIOLOGIE 19. STOLETÍ
FILOsOFIE A VĚDA.
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
Klasická sociologie (Max Weber)
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Sociologie pro SPP/SPR
Facility management jako součást efektivní správy společnosti
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Obecná charakteristika
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016.
KVALITATIVNÍ VÝZKUM - ÚVOD
Zpracovala: P. Dillingerová SŠ KNIH, o. p. s.
Sociologie pro speciální pedagogy Úvod
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

Mgr. Jitka LAŠTOVKOVÁ, Ph.D. SOCIOLOGIE I Mgr. Jitka LAŠTOVKOVÁ, Ph.D.

Kontakt: Konzultace: po dohodě na mailu jitka.lastovkova@ujep.cz Kancelář MN 207, budova D (nad menzou) FAKULTA SOCIÁLNĚ EKONOMICKÁ, katedra sociální práce – malé komplikace (nic nevím ) Telefon 475 2838 75 Emergency calls 607 820 631 Zkušenosti – Armáda ČR, MPSV, SOÚ

Forma a obsah zápočtu Písemný test Obsah přednášek + souvislosti, předepsaná literatura a další informační zdroje Aktivní participace na seminářích – body ze semináře budou zohledněny v testu Ověření znalostí faktů a schopnosti sociologicky uvažovat

Definice a předmět sociologie Co je to sociologie? Co to žere? Kde to spí? Jak se odlišuje od ostatních společenských věd? https://www.youtube.com/watch?v=ZK1O6jJh3GQ

Definice Věda o společnosti? Název – barbarismus (latina + řečtina) Vidí lidská jednání jako prvky systému, širších vztahových sítí vzájemně závislých aktérů Lidé jsou bytosti žijící stále ve společnosti, komunikující, spolupracující, směňující

Společnost Definice? Obvykle vlast Moderní společnost (industrializace, masová komunikace, urbanizace…) Nominalismus (Weber) x realismus (Durkheim)

Sociologická definice společnosti Souhrn individuí jednajících s ohledem na jednání druhých, a to v určitém historickém, prostorovém, kulturním a sociálním kontextu, jehož parametry mohou svým jednáním ovlivňovat jen částečně

Vznik sociologie Vznik souvisí s počátky kapitalismu a průmyslové společnosti Tradiční společnost dále nemůže kontrolovat jednání svých členů Sociologie vzniká jako snaha definovat kontrolní mechanismy moderní společnosti Francie, 1. polovina 19. století, Auguste Comte

Problematika sociologie Teoreticko-empirická věda: teoretická analýza + empirický výzkum Multiparadigmatická věda: neexistuje jedna obecně přijímaná teorie

Sociologie versus zdravý rozum Sociologie je „alternativním uvažováním“ k selskému rozumu Předmět sociologie je běžnou součástí každodenní zkušenosti Sociologie vidí v individuálním sociální, v konkrétním obecné. Zpochybňuje a provokuje zavedené jistoty. Základní otázka: PROČ?

Sociologie jako věda Je sociologie věda? Je schopna formulovat obecnou teorii za použití vědeckých metod? Ambice vyrovnat se přírodním vědám, ALE lidé přikládají svému jednání smysl, společností nelze manipulovat Úkolem (Merton) odkrývat nezamýšlené důsledky jednání, ne měnit společnost (?)

Sejdou se matematik, sociolog a ekonom u presidenta Sejdou se matematik, sociolog a ekonom u presidenta. Ten chce vybrat svého poradce, tak jim dá otázku: "Kolik je dva krát dva?" Matematik: "To je jasný, to jsou 4!" Sociolog: "Podle posledních průzkumů se to číslo bude nejspíše blížit ke čtyřem..." Politolog (se nahne k presidentovi a tiše pronese): "Kolik byste si přál, aby to bylo, pane presidente?"

Nejzákladnější literatura Anthony Giddens: Sociologie Jan Keller: Úvod do sociologie Peter L. Berger: Pozvání do sociologie Renáta Sedláková: Vybraná sociologická témata Ke konkrétním tématům budou vždy uvedeny tipy na literaturu v přednášce (Jan Jandourek: Průvodce šílené socioložky po vlastním osudu)

Literatura pro příště Bauman, Z., May, T. : Myslet sociologicky. Praha, Slon, 2010, str. 13 – 21.