Síťová vrstva a vrstva síťového rozhraní v TCP/IP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Síťové prvky.
Advertisements

Síťové karty, parametry
14SIAP – SÍTĚ A PROTOKOLY Hodina 5..
Překlad síťových adres - NAT
14SIAP – SÍTĚ A PROTOKOLY Hodina 6..
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-20.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Petr Tesarčík, Miroslav Baron
Štěpán Šípal. Témata hodiny Vlastnosti IPv6 adresace Nový zápis adres uzlů a sítí Hierarchické přidělování adresního prostoru Nové technologie pod IPv6.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačové sítě – adresace zařízení Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum: Jazyk: čeština.
Aktivní prvky - úvod. Aktivní prvky sítě zařízení, která potřebují napájení vzájemně jsou propojena pomocí pasivních prvků rozšiřují broadcastovou doménu.
ARP protokol Informační technologie - praxe SPŠE V úžlabině
Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Dynamic Host Configuration Protocol
Štěpán Šípal. Téma hodiny Přidělování IP adres dříve Organizace zajišťující přidělování IP DNS záznamy a registrace domény Opakování.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
TCP a firevall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Adresování IP adresy –síťová vrstva –4B – 32 bitů – – – adres.
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-08.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_168_IT 9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
1 Seminář 9 MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu na spoji. MAC adresu v paketu čte switch.
Internet.
Seminář 12 Obsah cvičení Transportní služby Utilita nestat
Úvod do počítačových sítí
Protokoly úrovně 3 nad ATM Projektování distribuovaných systémů Lekce 2 Ing. Jiří ledvina, CSc.
Seminář 4 IPv4 adresace Základní pojmy – třída, subsíť, maska, prefix, inverzní maska (wildcard mask), broadcast, agregace Privátní (RFC 1918) a veřejné.
PROGRAMOVATELNÉ AUTOMATY ADRESACE SÍŤOVÝCH ZAŘÍZENÍ Ing. Jana Horáková Elektrotechnika
1 Počítačové sítě IP multicasting IP multicast – mechanismus pro skupinovou komunikaci v IP vrstvě Zdroj vysílá jeden datagram, na multicast směrovačích.
Počítačové sítě - architektura TCP/IP
Model TCP/IP Síťová vrstva. IPv4 IP protokol pracuje nad linkovou vrstvou IP protokol pracuje nad linkovou vrstvou Data jsou v síti dopravována přes směrovače.
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
1 Počítačové sítě IP multicasting Adresy typu D (identifikace síťových skupin) Bity 4 28 Celkový rozsah identifikátorů skupin: –
1 Seminář 6 Routing – směrování –Směrování přímé – v rámci jedné IP sítě/subsítě (dále je „sítě“) – na známou MAC adresu. –Směrování nepřímé – mezi sítěmi.
Počítačové sítě 6. přednáška propojování lokálních sítí bridge router
PV175 SPRÁVA MS WINDOWS I Podzim 2008 Síťové služby Administrátor systému: Pracovní doba administrátora se sestává z výměny magnetických pásek v zálohovacích.
1 Počítačové sítě Architektura TCP/IP – v současnosti nejpoužívanější síťová architektura – architektura sítě Internet Uplatnění – user-end systémy (implementace.
Počítačové sítě IP multicasting
1 Technické specifikace sítí Ethernet 10Mbps Ethernet (dožívá) – IEEE –10BASE-T – dva UTP (cat-3/cat-5), propojovací zařízení – HUB nebo přepínač.
Aktivní prvky ochrany sítí ● Filtrace, proxy, firewall ● Filtrace přenosu, zakázané adresy, aplikační protokoly ● Proxy, socks, winsocks ● Překlad adres.
SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 1 – principy směrování Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče,
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_13_Počítačové_sítě_II TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Počítačové sítě 14. IPv4 © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● IP protokol, IP adresa,
SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 4 – Směrování v IPv6 Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno,
Počítačové sítě pro V3.x Teoretická průprava II. Ing. František Kovařík SŠ IT a SP, Brno
Počítačové sítě pro V3.x Teoretická průprava II. Ing. František Kovařík SŠ IT a SP, Brno
SMĚROVÁNÍ V POČÍTAČOVÝCH SÍTÍCH Část 2 – Směrovací tabulky Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno,
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
IP adresa Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012 Ročník2.
Paměti PC HDD, CD/DVD, USB Flash RAM a ROM Vnější paměť Disková paměť
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
TÉMA: Počítačové systémy
Návrh IP adres a tvorba podsítí
Počítačové sítě IP multicasting
Seminář 5 IPv4 adresace Základní pojmy – třída, subsíť, maska, prefix, inverzní maska (wildcard mask), broadcast, agregace Privátní (RFC 1918) a veřejné.
Počítačové sítě Architektura TCP/IP – v současnosti nejpoužívanější síťová architektura – architektura sítě Internet Uplatnění – user-end systémy (implementace.
PB169 – Operační systémy a sítě
Seminář 8 VLAN routing Srovnání směrování tradičního a VLAN routingu
Seminář – ARP, ICMP Obsah cvičení
IPv6 IPv6 (IPng) – budoucí náhrada současné IPv4
Počítačové sítě IP vrstva
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
Struktura počítačové sítě
Adresace v Internetu (1)
Elektronické instalace budov II
Ing. Jiří Šilhán IPv4.
IP adresa a MAC Michaela Imlaufová.
Transkript prezentace:

Síťová vrstva a vrstva síťového rozhraní v TCP/IP Huy Nguyen quang

Obsah IP adresa IPv4 vs IPv6 MAC adresa Síťová maska Routovací tabulka

IP adresa 32-bitové číslo Slouží k rozlišení síťových rozhraní připojených k počítačové síti IP adresu čte router a rozhoduje do které IP sítě paket předá Rozlišujeme na 3 třídy podle rozlehlosti Skládá se ze 4 částí - oktety Nejčastěji užívána IPv4, přechází na IPv6 Adresní rozsah 0.0.0.0 do 255.255.255.255

Třídy ip adres Třída A – v ČR se nevyskytuje, jen nadnárodní společnosti Rozsah od 0.0.0.0 až 127.255.255.255 126 sítí, 16 miliónů počítačů Třída B – v ČR jen u významných organizací Rozsah 128.0.0.0 až do 191.255.255.255 16 tisíc sítí, 65 tisíc počítačů Třída C – Nejpoužívanější Rozsah 192.0.0.0. až 223.255.255.255 2 milióny sítí, 254 počítačů

ipv4 ipv6 32-bitový Desítková soustava 232 = 4 294 967 296 kombinací Záhlaví IP – 20 – 60 bajtů Nedostatek IP adres – dynamické přidělování, překlad adres Stále používá masku adresy Filtrování paketů - ano 4x širší adresa - 128-bitovy Šestnáctková soustava 2128 kombinací Stálá, vlastní adresa Záhlaví IP -40 bajtů; délka záhlaví je pevná, jednodušší Neexistuje vysílání broadcast, ale pouze unicast, multicast a anycast Jednotná velikost subnetu (prefix /64) Nepodporuje filtrování paketů

MAC adresa Celosvětově jedinečná, fyzická adresa síťového zařízení daná od výrobce Slouží k mapování provozu na sítích a identifikace počítače Použití pro komunikaci na lokální síti (nejbližší router) – pakety se zde doručují pomocí MAC adresy a ne IP Od IP adresy se liší tím, že ji nemůžeme snadno přiřadit nebo odebrat  NIC Zapisována: 01-23-45-67-89-ab nebo 01:23:45:67:89:ab

Síťová maska Číslo, které slouží k rozdělení počítačového síťe do podsítí Určuje která část IP adres se může měnit a kolik je pro danou podsíť volných adres Napsána v binárním tvaru Princip masek : tam, kde je jednička, je síť, tam kde je 0, je uzel

Routovací tabulka Datová struktura uložený v RAM paměti Slouží k uchovávání informací ohledně přímo připojených i vzdáleně připojených sítích Obsahuje zjednodušený obraz topologie sít Router přijme paket –> hledá v routovací tabulce, zda má nějakou cestu pro cílovou adresu –> Pokud záznam našel tak zjistí přes jaký interface data odeslat Dynamické – pro složité sítě Statické – pro jednoduché sítě

jak se v lokální ethernet síti dostane datagram ke správnému počítači podle MAC adresy? Jakou v tom hraje roli hub a switch? Datagram má vždy nějaký cíl Hub – aktivní síťový prvek, pracuje na 1.vrstvě ISO/OSI modelu, přepošle datagramy na všechna zařízení Switch - aktivní síťový prvek, pracuje na 1I.vrstvě ISO/OSI modelu, odesílá datagram pouze na vybraný port, podle cílové MAC adresy 

Zdroje: http://www.banan.cz/serialy/Smerovani-v-siti/Smerovani-v-siti-routovaci-tabulka-1-dil http://www.samuraj-cz.com/clanek/vite-jak-pracuje-router/ https://cs.wikipedia.org/wiki/Sm%C4%9Brovac%C3%AD_tabulka https://cs.wikipedia.org/wiki/MAC_adresa https://cs.wikipedia.org/wiki/IP_adresa http://www.ibm.com/support/knowledgecenter/cs/ssw_ibm_i_72/rzai2/rzai2compipv4ipv6.htm http://site.the.cz/?id=2 http://www.rozdily.cz/Rozd%C3%ADl_mezi_hubem_a_switchem https://basobasri.files.wordpress.com/2010/09/hub_bridge_switch_router.jpg