Počítačové systémy 4. Sběrnice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

Síťové karty, parametry
Tato prezentace byla vytvořena
HARDWAROVÉ POŽADAVKY NA MULTIMEDIÁLNÍ POČÍTAČ
Komunikace periférii.
Sběrnice vývoj a charakteristika. Motherboard (základní deska)
ZÁKLADNÍ DESKA.
Sběrnice.
Systémové sběrnice PC Kateřina Pásková 4.Z1.
Rozhraní PC.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
USB porty a jejich využití
Technické prostředky informačních systémů 4. Týden – Sběrnice.
Informatika akademický rok 2013/2014 Základní deska, rozhraní, sběrnice.
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
Sběrnice I. Sběrnice v počítačích. Sběrnice I. Sběrnice v počítačích.
Sběrnice = soustava vodičů, která umožňuje přenos signálů mezi jednotlivými částmi počítače. Přenáší data a zajišťuje komunikaci.
HARDWARE 2 KONEKTORY PC 7. ročník verze
Václav Bartoněk, 6. G MěVG Klobouky u Brna
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Ing. Hana Šmídová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_HARDWARE_S1.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Základní deska počítače
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A16 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Výrok "Pokud nejste príliš bohatí a velmi excentričtí, nebudete mít důvod, proč si dopřát luxus počítače ve vaší domácnosti." (E.Yourdon, 1975)
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Sběrnice Obr. 1.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – rozšiřující karty Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:1. 11.
Základní deska. základní deska / motherboard / mainboard Základem pro celý počítač Nalezneme ve všech typech: stolních, noteboocích, palmtopech Do základní.
Obsah.  Hlavní součást většiny počítačů  Propojuje součástky (hardware) do jednoho celku a poskytuje jim elektřinu  Postupem času se rozvíjela a obsahovala.
Výrok „Já bych všechny ty internety a počítače zakázala.“
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
MainBoard.
Sběrnice. Sběrnice Sběrnici si můžeme obecně představit jako skupinu elektrických vodičů spojujících jednotlivě součásti počítače. Sběrnici si můžeme.
ZÁKLADNÍ DESKA POČÍTAČE
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
PCI Express Pavel Stianko. 2 Požadavky doby Vysoká přenosová rychlost Quality of service – data musí být v určitý čas přístupná pro zpracování Zvyšování.
Počítače V - motherboard Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
Základní deska Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiří Šperl. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Architektura počítače
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-12.
skupina signálových vodičů - Paralerní - skupiny řídicích, adresových a datových vodičů - Sériové - sdílení dat a řízení na společném vodiči Má za účel.
Hardware osobních počítačů
Komunikace v PC.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Sběrnice, rozhraní Střední odborná škola Otrokovice
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Technologie počítačů 1. Stavba počítače © Milan Keršláger
1.5 Porty. porty  slouží k připojení externích zařízení  existuje řada typů portů seriový paralelní PS/2 USB FireWire grafické, zvukové, síťové …
1.3 Sběrnice (bus). sběrnice  sběrnice = skupina vodičů  slouží pro propojení a komunikaci jednotlivých obvodů a přídavných karet  činnost na sběrnicích.
Technologie počítačů 4. Sběrnice © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● ISA, EISA, VL-BUS,
Základní deska. Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je.
SKLADBA PC 15 EU OP VK VYT 2.14 TEST 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC sestava. Základní deska (MB) Chipset Je skupina integrovaných obvodů (čipů), které jsou navrženy ke vzájemné spolupráci a jsou obvykle prodávány.
PC základní jednotka.
Porty a rozhraní Markéta Koubíková.
Technologie počítačů 1. Stavba počítače
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Vnitřek skříně počítače
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sběrnice v automatizační a měřicí technice
Základní deska počítače
Sériový port (1) Určen k připojení:
Transkript prezentace:

Počítačové systémy 4. Sběrnice Obsah: části sběrnice, komunikace s pamětí a I/O zařízeními čísla portů, strojové instrukce IN, OUT ISA, EISA, VL-BUS PCI, PCI-X, AGP PCIe © Milan Keršláger http://www.pslib.cz/ke/slajdy 18. 11. 2014 http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/

Sběrnice skupina signálových vodičů slouží k propojení CPU, paměti, I/O zařízení části sběrnice: adresová, datová a řídící definován protokol, konektory, signály ISA – jednoduchá základní sběrnice pro IBM PC EISA – rozšířená ISA VL-BUS – závislá na CPU 486 PCI, PCI-X – klasický standard pro IBM AT AGP – grafický port PCIe – nový sériový nástupce PCI

Části (paralelní) sběrnice adresová typicky adresa paměťové buňky počet vodičů podle podle schopností CPU: 16bitový CPU 8086: 20 bitů 32bitový CPU 80386: 32 bitů 64bitové CPU: 48 bitů (více by bylo neekonomické) datová slouží pro vlastní přenos dat řídící synchronizace mezi komunikujícími zařízeními

Sběrnice a paměť komunikace s operační pamětí (schematicky): procesor nastaví adresu na adresní sběrnici procesor pomocí řídící sběrnice adresu potvrdí paměť akceptuje adresu a nalezne příslušná data paměť data vystaví na datovou sběrnici paměť pomocí řídící sběrnice potvrdí platnost dat procesor data přečte (do svého registru) procesor potvrdí pomocí řídící sběrnice příjem dat paměť zruší data na datové sběrnici paměť na řídící sběrnici oznámí uvolnění sběrnice

Kolik je v počítači sběrnic stačila by jedna (dříve to byla ISA) dnes je sběrnic více spojení s RAM → sběrnice pro DDR paměti spojení s I/O → sběrnice PCIe se sloty USB, I2C, někdy i další RAM může být připojena i přes PCIe například paměť na grafické kartě z hlediska CPU to neřešíme → jiné adresy řadiče sběrnic zajistití, že dostanu správná data

Komunikace s I/O zařízení komunikace se vstupně/výstupním zařízením na řídí sběrnici se oznámí komunikace s I/O paměť si přestane sběrnice všímat na adresní sběrnici je vystaveno číslo I/O portu tj. adresa I/O zařízení procesor vystaví na sběrnici data příslušné I/O zařízení data převezme procesor sběrnici uvolní Pozn: komunikace s I/O je pomalejší, než s pamětí

Význam I/O portu adresa I/O zařízení resp. adresy jeho hardwarových registrů slouží pro komunikaci CPU se zařízením port je vlastně malá paměť umístěná na I/O zařízení speciální strojové instrukce: IN – čtení z portu do registru procesoru OUT – zápis z registru procesoru do portu parametrem instrukcí IN/OUT je adresa I/O portu na PC je to 16bitová adresa přenáší se po adresové sběrnici na datovou sběrnici se pak připojí port I/O zařízení

Čísla I/O portů dříve dána dohodou, dnes PnP problém, když byl port jinde např. pro třetí paralelní port číslo portu je nastaveno na I/O zařízení pomocí propojek (tzv. „jumpery“) pomocí speciálního programu (částečné PnP) stejné číslo portu musel vědět ovladač jinak nemohl software komunikovat s hardware snahy o PnP (Plug and Play) automatické nastavení volného portu automatické nalezení zařízení pokus/omyl (nebezpečné)

Příklady I/O portů pro IBM PC (hexadecimálně): 3BC-3BF: paralelní port LPT1 378-37F: LPT2 278-27F: LPT3 3F8-3FF: sériový port COM1 2F8-2FF: COM2 3E8-3EF: COM3 další pro řadič přerušení, klávesnici, DMA řadič, síťovou kartu, ...

ISA 1981 IBM: Industry Standard Architecture propojuje CPU, paměti a I/O zařízení původně 8bitová („krátká“), později 16bitová takt 8 MHz → teoreticky 16 MB/s, reálně 8 MB/s TTL logika → snadné připojování zařízení adresová 24 bitů → 16 MiB RAM základní režim pro přístup do paměti (adresa v RAM) 16bitová adresa pro I/O zařízení speciální režim pro komunikaci s I/O zařízeními adresa je číslo I/O portu používání propojek („jumpery“) → I/O adresa, IRQ

RAM na I/O kartě ISA v konstrukci IBM PC vyhrazen úsek nad 640 KiB zde prostor pro paměť karet dohodou určené adresy VGA → od adresy 0xA0000 do 0xBFFFF (dle velikosti) MDA → od adresy 0xB0000 nebylo možné do PC dát dvě VGA karty (na ISA kartě) jen kombinace černobílé (MDA) a barevné (VGA) některé karty měly jumpery pro změnu adresy člověk musel správně zvolit nekonfliktní adresy

EISA Extended ISA (1988) rozšíření ISA na 32 bitů zpětně kompatibilní ISA karty lze používat v EISA slotu konfigurovala se speciálním programem distribuce konfiguračních souborů k I/O kartám nemusely se používat propojky používána v dražších počítačích (servery) nakročení k automatické konfiguraci

VL-BUS VESA Local Bus (1992) sběrnice pro procesory 486 takt sběrnice stejný, jako takt CPU (tj. max 33 Mhz) propustnost až 128 MiB/s hodilo se pro připojení pevných disků příchod Pentia znamenal konec sběrnice svázanost s CPU byla slepým vývojovým směrem doplňující konektor za ISA slotem vyžadovalo speciální ovladač

PCI Peripheral Component Interconnect (1992) sběrnice nezávislá na architektuře počítače data 32 bitů, 33 MHz tj. teoretická propustnost 133 MiB/s propustnost ve skutečnosti jen asi 50% zbytek spotřebován na režii sběrnice adresová sběrnice 32 bitů přímo adresovatelných maximálně 4 GiB RAM zasílání zpráv místo přímého přístupu řadič sběrnice (bridge) zprostředkovává jejich předávání různé verze PCI sběrnice: 1.0, 2.0, 2.1 (umožňuje 66 MHz), 2.2, 2.3, 3.0 (2002)

Konfigurace PCI zařízení plně automatizováno (PnP) zařízení se identifikují typ zařízení, výrobce, ID zařízení, revize zařízení např: 0200: 11ab:4381 (rev 11) tj: Ethernet controller: Marvell: Yukon Optima 88E8059 v Linuxu: lspci, lspci -n zařízení sdělí požadavky řadiči (bridge) počet I/O portů, počet přerušení, rozsah adres pro RAM např. grafická karta má velké množství vlastní paměti řadič sběrnice rozhodne o nekolizní konfiguraci rozhodnutí sdělí zařízením a zapíše do svého registru

Prezentace zařízení v systému lze přečíst seznam z PCI bridge zařízení jsou reprezentována čísly výrobce se musí zaregistrovat (zaplatit) svoje zařízení pak čísluje dle vlastní úvahy je nutné rozlišit zařízení, která se jinak ovládají ovladač má databázi zařízení, které umí ovládat ve Windows jsou to soubory *.INF systém pak „najde“ nové zařízení podle ID je vybrán ovladač, který umí zařízení obsloužit

RAM na I/O kartě PCI, AGP, PCI-X, PCIe podporuje automatickou konfiguraci zařízení karta vyjednává s řadičem PCI sběrnice řadič rozhodne o nekonfliktním rozložení v PCI slotech je možné mít více stejných karet např. více VGA karet → jejich RAM na různých adresách ovladač si zjistí umístění RAM od řadiče

AGP Advanced Graphics Port (1997) z vnějšího pohledu „jako PCI“ (řadič AGP) není to sběrnice (jeden slot, max. jedno zařízení) vysoká propustnost pro grafické karty 66 MHz, dvojnásobek PCI sběrnice (266 MiB/s) další navýšení označováno násobky 1.0: 1×, 2×; 2.0: 4×; 3.0 a 3.5: 8× napájení: 3.3 V, 1.5 V, 0.8 V (v3.0 → neujalo se) AGP Pro prodloužený konektor (posílené napájení) 64bit AGP (neujalo se)

PCI-X PCI Extended (1998) snaha o vyšší datovou propustnost rozšířena z 32 na 64 bitů → delší slot vyšší frekvence (66, 100, 133, 266, 533 Mhz) zpětně kompatibilní s PCI do slotu lze zasunout i starší kartu typicky serverové desky

PCIe PCI Express (2004) přechod na sériovou komunikaci paralelní komunikace dosáhla svých možností při paralelním přenosu se sousední vodiče ovlivňují chovají se jako kondenzátor a kladou přenosu odpor další navyšování rychlosti by bylo obtížné (ale ne nemožné) vyžadovalo by zkracování sběrnice → nemohla být externí komunikace plně duplexní (obousměrná) jedna linka: 2 datové páry (duplex), 1 pár pro hodiny režie sběrnice je asi 20% (snížena na 1,54%) dáno kódováním 8b/10b (8 přenesených na 10 kódovaných) PCI 3.0 → kódování 128b/130b → snížení na 1,54%

PCIe – propustnost verze 1.0 → 250 MiB/s zavedeny násobky → více jednotlivých linek ×1, ×4, ×8, ×16, ×32 (pro tu nejsou sloty) nejpomalejší PCIe ×1 více než 2× rychlejší, než AGP 8× vzájemná kompatibilita (do slotu ×16 lze dát kartu ×1) někdy lze i obráceně, ale je nutné mít na desce volný prostor verze 2.0 → základ na 500 MiB/s (2007) verze 3.0 → základ na 1 GiB/s (2010) tj. až ×16, tj. 16 GiB/s verze 4.0 (očekáváno na konci roku 2015) spotřeba 10W, 25W, další piny pro 75, 150 a 300W

PCIe – doplnění podobá počítačové síti adresy zařízení jsou fyzické sběrnice a sloty komunikace měřena v transakcích přenos kompletní informace pro přehlednost se však stejně uvádí dále MiB/s externí konektor (ePCIe) např. přímé připojení externího disku kabel definován i pro násobky (×1, ×4, ×8, ×16) neujalo se, protože je bez napájení dnes se používá USB 3.0 (obsahuje 5V=)