Korelace Korelace obecně je míra kvality (vhodnosti, těsnosti) nalezeného regresního modelu pro daná data; vychází z hodnot reziduí V každém typu regresního.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MODEL IS-LM.
Advertisements

Korelace a regrese Karel Zvára 1.
KORELACE A REGRESE Karel Drápela
Cvičení 9 – Ekonomická funkce nelineární v parametrech :
kvantitativních znaků
MARKOVSKÉ ŘETĚZCE.
Cvičení 6 – 25. října 2010 Heteroskedasticita
SB029 Dodatek k přednáškám Základy analýzy dat a SPSS
Lineární regresní analýza Úvod od problému
Úvod do regresní analýzy
ANALÝZA VZTAHU DVOU SPOJITÝCH VELIČIN
Růstové a přírůstové funkce
Testování hypotéz (ordinální data)
DATA  INFORMACE Statistická analýza je založena na zhušťování informace – tj. jak s co nejmenšího množství vhodně zvolených údajů vytěžit maximum relevantních.
Korelace a regrese síla (těsnost) závislosti dvou náhodných veličin: korelace symetrický vztah obou veličin neslouží k předpovědi způsob (tvar) závislosti.
kvantitativních znaků
Obecný lineární model Analýza kovariance Nelineární modely
Základy ekonometrie Cvičení září 2010.
Řízení a supervize v sociálních a zdravotnických organizacích
Základy ekonometrie Cvičení 3 4. října 2010.
VLASTNOSTI MOTORICKÝCH TESTŮ Oddělení antropomotoriky, rekreologie a metodologie Katedra kinantropologie, humanitních věd a managementu sportu © 2009 FTVS.
Kvadratická funkce. Co je to funkce Každému prvku x z definičního oboru je přiřazeno právě jedno číslo y z oboru hodnot x je nezávisle proměnná y je závisle.
Lineární regrese.
Funkce lineární kvadratická nepřímá úměrnost exponenciální
Regrese Aproximace metodou nejmenších čtverců
Lineární regresní model Statistická inference Tomáš Cahlík 4. týden.
Statistika Zkoumání závislostí
Korelace a elaborace aneb úvod do vztahů proměnných
Lineární regrese.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 3 Evropský sociální fond
Lineární regresní analýza
Závislost dvou kvantitativních proměnných
Biostatistika 6. přednáška
Lineární regrese kalibrační přímky
Ekonometrie „ … ekonometrie je kvantitativní ekonomická disciplína, která se zabývá především měřením v ekonomice na základě analýzy reálných statistických.
Experimentální fyzika I. 2
V. Analýza rozptylu ANOVA.
Lineární regrese FSS928.
Teorie psychodiagnostiky a psychometrie
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 4 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
2. Vybrané základní pojmy matematické statistiky
Pearsonův test dobré shody chí kvadrát
Biostatistika 8. přednáška
Jednoduchý lineární regresní model Tomáš Cahlík 2. týden
Korelace.
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
Aplikovaná statistika 2. Veronika Svobodová
IV..
Aplikovaná statistika 2.
TESTY א 2 (CHÍ-kvadrát) TEST DOBRÉ SHODY TEST DOBRÉ SHODY TEST NEZÁVISLOSTI TEST NEZÁVISLOSTI Testy pro kategoriální veličiny Testy pro kategoriální veličiny.
Základy zpracování geologických dat R. Čopjaková.
POZNÁMKA: Pokud chcete změnit obrázek na tomto snímku, vyberte obrázek a odstraňte ho. Potom klikněte na ikonu Obrázek v zástupném textu a vložte vlastní.
Sledujeme (např.): Chceme prokázat: závisí plat na dosaženém vzdělání? závisí plat na dosaženém vzdělání? je u všech čtyř strojů délka výlisků srov- natelná.
… jsou bohatší lidé šťastnější?
Metody zkoumání závislosti numerických proměnných
Korelace. Určuje míru lineární vazby mezi proměnnými. r < 0
INDUKTIVNÍ STATISTIKA
Testování hypotéz párový test
Regrese – jednoduchá regrese
4. cvičení
Regrese – jednoduchá regrese
Regresní analýza výsledkem regresní analýzy je matematický model vztahu mezi dvěma nebo více proměnnými snažíme se z jedné proměnné nebo lineární kombinace.
Hodnocení závislosti STAT metody pro posouzení závislosti – jiné pro:
ORDINÁLNÍ VELIČINY Měření variability ordinálních proměnných
Parciální korelace Regresní analýza
jednoduchá regrese kvadratický Y=b0+b1X+b2X 2
Pokročilé neparametrické metody Validační techniky
Lineární regrese.
Medián, modus Medián Pro medián náhodné veličiny x platí: Modus
NOMINÁLNÍ VELIČINY Odhad hodnoty pravděpodobnosti určitého jevu v základním souboru Test hodnoty pravděpodobnosti určitého jevu v základním souboru Srovnání.
Transkript prezentace:

Korelace Korelace obecně je míra kvality (vhodnosti, těsnosti) nalezeného regresního modelu pro daná data; vychází z hodnot reziduí V každém typu regresního modelu lze použít index determinace I2 (0 až 1, resp. 0 % až 100 %); vyjadřuje, z kolika % je variabilita závisle proměnné (Y) vysvětlena daným modelem

Korelace spec. pro model jednoduché lineární regrese Korelační koeficient (verze se sumami, ve vzorcích s průměry): r = (nΣxiyi −ΣxiΣyi) / ___________________________________________________________________________________________________ √ [nΣxi2−(Σxi)2]·[nΣyi2 −(Σyi)2] ←„kovariance“

Korelace spec. pro model jednoduché lineární regrese Korelační koeficient vždy v rozmezí -1 až +1 (NE % !) záporný při “klesající regresní přímce” kladný při “rostoucí regresní přímce” čím DÁL od 0, tím silnější je lineární závislost („korelovanost“) mezi X a Y platí: r2 = I2

Korelace spec. pro model jednoduché lineární regrese Př: Data - Westwood Company r = (6180−50·110)/ ________________________________________________________________________________________________________________ √ (2840−502)·(13466−1102) = = 0,998 (platí: 0,9982=I2=0,996) Silná přímá* lineární závislost počtu prac. hodin na velikosti staveniště. * tj. dle „rostoucí přímky“ (nepřímá=?)

Korelace spec. pro model jednoduché lineární regrese Př: Data Westwood Company (r=0,998)

Korelace spec. pro model jednoduché lineární regrese Př: Jiná data (r = -0,946)

Korelace spec. pro model jednoduché lineární regrese Př: Jiná data (r = -0,098)

Korelace spec. pro model jednoduché lineární regrese Př: Jiná data (r = 0,075)

Korelace spec. pro model jednoduché nelineární regrese Př: Stejná data, ale jiný, kvadratický model (kde už tedy nepočítáme r, jen I2 !)

Jednoduchá regrese – různé modely Ad model kvadratický Y=b0+b1X+b2X 2 Vektor b odhadů (b0, b1, b2) pro parametry b0, b1, b2 je opět dán vzorcem (FTF)-1FTy, přičemž matice F má zde tvar:

Jednoduchá regrese – různé modely Pro jedna data lze tedy najít jak model lineární (L), tak kvadratický (K). Označme: * odhady parametrů v L: b0(L), b1(L) * odhady parametrů v K: b0(K), b1(K), b2(K) (pozor, obecně např. b0(L) ≠ b0(K))

Jednoduchá regrese – různé modely Dále označme: * součet rez.čtverců pro L: Qe(L) * součet rez.čtverců pro K: Qe(K) * index determinace pro L: I2 (L) * index determinace pro K: I2 (K) Vždy (u modelů pro tatáž data): Qe(L) > Qe(K)

Jednoduchá regrese – různé modely Hodnota QY je dána pouze y-ovými hodnotami, nezávisí na modelu (je tedy stejná u každého modelu pro tatáž data) => Vždy (u modelů pro tatáž data): I2 (L) < I2 (K) (Logické – parabola se dle potřeby může „prohnout“ a o trochu lépe vysvětlit data.)

Jednoduchá regrese – různé modely ? Lze tedy říct, že parabola je vždy LEPŠÍ model než přímka ? NE: Parabola je vždy VÝSTIŽNĚJŠÍ, ale výhodou přímky je její JEDNODUCHOST Každý model = kompromis mezi výstižností a jednoduchostí

Jednoduchá regrese – různé modely Reziduální rozptyl se2 je míra kvality modelu, zohledňující jak jeho výstižnost (Qe), tak složitost (p značí počet parametrů): se2 = Qe /(n−p) /viz přehled vzorců/

Jednoduchá regrese – různé modely Reziduální rozptyl se2 hodnotu nelze interpretovat, slouží pouze k porovnání různých modelů pro tatáž data, a to dle hesla „čím menší (je se2), tím lepší (je pro daná data příslušný model)“

Jednoduchá regrese – různé modely Př: Data - Westwood Company (pokr.) Pro data: QY=13660 Pro lin.model: Qe(L)=60, (už víme) I2 (L)=0,995608 Pro kvadr.model: Qe(K)=59,958907 I2 (K)=0,995611

Jednoduchá regrese – různé modely Př: Data - Westwood Company (pokr.) Kdybychom daty proložili místo přímky parabolu, znamenalo by to sice vylepšení výstižnosti modelu, ale zanedbatelné (z 99,5608 % na 99,5611 %); na grafu by nebyl průběh paraboly mezi daty k rozeznání od přímky

Jednoduchá regrese – různé modely Př: Data - Westwood Company (pokr.) Pro lin.model: se2 (L) = 60/(10−2) = 7,5 Pro kvadr.model: se2 (K) = 59,958907/(10−3) = 8,6 Z obou modelů je přímka „vítězem“.

Testování regresních parametrů Uvažujme model s p parametry, např. jednoduchá lineární regrese: Y = b0+b1X → p=2 např. jednoduchá kvadratická regrese: Y = b0+b1X+b2X 2 → p=3 např. 2-násobná lineární regrese: Y = b0+b1X+b2Z → p=3

Testování regresních parametrů H0: b1 = …= bp−1 =0 (model jako celek je nevýznamný) versus H1: non H0 (aspoň jeden parametr modelu je významný); v testu není zahrnut b0

jednoduchá lineární regrese (p=2): H0: b1=0 versus H1: b1≠0 Testování - možnosti jednoduchá lineární regrese (p=2): H0: b1=0 versus H1: b1≠0 H0….místo lineární funkce by jako model „bývala stačila“ funkce konstantní (Y=b0) aneb „přímka s nulovou směrnicí“; H1….do vhodného modelu je potřeba zahrnout nenulovou „směrnici“

Testování - možnosti H0: b1=b2=0 versus H1: non H0 jednoduchá kvadratická regrese (p=3): H0: b1=b2=0 versus H1: non H0 H0….místo kvadratické funkce by jako model „bývala stačila“ funkce konstantní; H1….do vhodného modelu je potřeba zahrnout alespoň jeden z obou testova-ných parametrů (lineární či kvadratický)

Testování - možnosti H0: b1=b2=0 versus H1: non H0 2-násobná lineární regrese (p=3): H0: b1=b2=0 versus H1: non H0 H0….místo lineární funkce 2 proměnných (X a Z) by jako model „bývala stačila“ funkce konstantní; H1….do vhodného modelu je potřeba zahrnout alespoň jeden z obou testova-ných parametrů (aneb proměnnou X či Z)

Testování regresních parametrů atd. (modely složitější, s více parametry). Provedení testu regresních modelů: ← = se2 W =  F1 (p1,np); ∞) viz vzorce

Testování regresních parametrů Př: Data - Westwood Company (pokr.) Pomocí reziduálního rozptylu byl ze dvou modelů vybrán lineární. Jde ale o model VÝZNAMNÝ (tj. „dobrý“)? T = 1813,3 W =  F0,95 (1,8); ∞) =  5,32; ∞) zamítáme H0 → model JE VÝZNAMNÝ

koeficient mnohonásobné korelace Korelace – poznámky Korelační koeficienty lze určovat i u lineárních modelů s více regresory → koeficient mnohonásobné korelace (míra závislosti Y na všech regresorech) parciální (dílčí) korelační koeficienty (míra závislosti Y vždy na jednom z regre-sorů při „zohlednění“ regresorů zbylých)

U modelů s více regresory lze vybrat Regrese – poznámky U modelů s více regresory lze vybrat postupně model jen s významnými regresory - kroková regrese (stepwise) regrese typu forward (přidávání regresorů, dokud je model jako celek stále ještě významný) regrese typu backward (naopak ubírání regresorů)