Leader – metoda pro rozvoj venkovských oblastí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Advertisements

Aktuální proces přípravy programového období 2014+
MAS Mikroregionu Frýdlantsko 349 km obyvatel 18 obcí (3 města, 15 vesnic) Vznikla v roce 2004, s aktivním podílem zemědělců a drobných podnikatelů.
1 Leader + Státní zemědělský intervenční fond Místní akční skupina – MAS.
Spolupráce na venkově a další rozvoj metody LEADER v JMK výstupy setkání zástupců MAS JMK Milotice
Národní síť Místních akčních skupin České republiky v kontextu rozvoje venkova Olomouc František Winter.
Tvorba integrované strategie území MAS Ekoregion Úhlava.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Projekt Místních partnerství zaměstnanosti
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
MAS ve Zlínském kraji příprava na období Zlín,
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
ROZVOJ VENKOVA Z POHLEDU MÍSTNÍCH AKČNÍCH SKUPIN Národní síť místních akčních skupin ČR František Winter
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
Víme opravdu, co to je LEADER?
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Podpořeno dotací poskytnutou Ministerstvem pro místní rozvoj na realizaci projektu Udržitelný rozvoj venkova prostřednictvím místních akčních skupin. Místní.
VENKOVSKÁ TRŽNICE Informační systém pro zvýšení akceschopnosti venkovanů - 12 partnerských MAS - 2 projekty spolupráce (Opatření IV.2.1., PRV ČR)
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
MAS Šluknovsko MAS Šluknovsko Hlavní motto SPL : „Šluknovsko návštěvníkům i sobě !“
MAS Zlínského kraj Valná hromada Krajské sítě NS MAS ve Zlínském kraj
Euro Net. Projekt Euro Net OP PCS SK-CZ 2007 – 2013 je spolufinancován z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF)
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Místní partnerství zaměstnanosti Projekt Místních partnerství zaměstnanosti Ing.Tomáš Müller MAS Uničovsko,o.p.s. Informační seminář 19.2.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Prezentace společnosti.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
Rodina a zaměstnání inovace pro venkov registrační číslo projektu: CZ.1.04/5.1.01/ Michal Jarolímek 4. listopadu 2014.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Úspěchy MAS Brdy OD ZALOŽENÍ PO SOUČASNOST Mgr. Helena Kosová , Jince.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Co chceme (dělat) v letech Rožmberk jako součást území Místní akční skupiny Sdružení Růže Jiří Guth, Martina Langová a Magdalena Chytrová.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
MAS Brdy – Vltava Komunitně vedený místní rozvoj.
Sněm Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. čtvrtek od 17:30 Kulturní dům Libňatov.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Místní akční plány vzdělávání a Přemyslovské střední Čechy o.p.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Podopatření Rozvoj venkova (podopatření typu LEADER+) Ing. Lucie Lopatová.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Chytrý Jihomoravský kraj ?
Integrovaný regionální operační program
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
LEADER metoda pro oživení venkova
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Místní akční plán rozvoje vzdělávání v území ORP Rychnov nad Kněžnou
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
Transkript prezentace:

Leader – metoda pro rozvoj venkovských oblastí RNDr. Zuzana Guthová, CSc. MAS Sdružení Růže

Co je LEADER Liaison Entre Actions de Développement de l' Economie  Régionale „Links between Actions for the Development of the Rural Economy“ = propojování aktivit pro rozvoj ekonomiky venkova

Co je cílem zvýšení kvality života ve venkovských oblastech  •  šetrné využití místních zdrojů  •  inovace a nové technologie na venkov  •  posílení venkovské komunity, spolupráce  •  podpora místních výrobků a jejich uplatnění a propagace

LEADER x Leader Leader jako metoda pro rozvoj venkovských oblastí 7 principů LEADER Území Botton up MAS Inovace Multisektorovost Síťování Spolupráce

1. Územní princip Homogenní, sociálně koherentní místní znalost území do detailu znalost souvislostí, místních hráčů Malé aby se dalo obsloužit, velké, aby rozvoj byl možný Dostatečný lidský potenciál 10 – 100 tis. obyvatel – ne obce nad 25 tis. obyvatel

2. Přístup zdola nahoru Je nejdůležitějším principem Zapojení místních aktérů do tvorby místní strategie rozvoje území, do rozhodování o prioritách – dle místních potřeb. Není protipólem plánování shora

3. Místní partnerství (MAS) Založení místního partnerství S cílem sestavení strategie a její implementace Posilování dialogu mezi veřejným a soukromým sektorem

4. Inovace Detailní znalost území aktérů a jejich možností i pružnost rozhodovacích procesů umožňuje inovativní přístup – inovace: produkt, proces, organizace, trh – potravinové řetězce, společné zpracování Příklad: výroba marmelády v kavárně, KPZ

5. Integrovaný, multisektorový přístup Územní spolupráce umožňuje přípravu a realizaci integrovaných projektů – strategie to tak nastaví, umožní Příklad energeticky efektivní region trh s místními produkty

Sektorový přístup obce – důraz na infrastrukturu, rozpočet obce, zaměstnanost (velké projekt, jednoduché) NNO - měkké projekty, propojování subjektů, oblasti, kde selhává stát Podnikatelé – nízké náklady, konkurenční výhoda, práce Příklad Místní produkty, OZE, hřiště Trocnov

6. Síťování výměna informací, zkušeností, společné vzdělávání, lobbing KS NS MAS, NS MAS ČR, ELARD, PREPARE..

7. Spolupráce je výsledkem síťování – přenos zkušeností, společné projekty více MAS s podobným zaměřením strategií Projekty spolupráce: Renesance venkovského ovocnářství, Kovářské stezky, Komunitní školy, Venkovská tržnice

Spolupráce mezinárodně V rámci programu LEADER asi 10 projektů Další možnosti OPZ, přeshraniční spolupráce … Export metody Leader – PREPARE Projekty Gruzie, země bývalé Jugoslávie … Nová témata: uprchlíci, immigranti

Historie LEADER v Evropě LEADER 2 - 1994 - 99 – už i projekty mezinárodní spolupráce LEADER + - 2000 – 06 (přidala se ČR – 10 MAS) LEADER - 2007 – 13 (v ČR – 120 MAS) CLLD 2014 – 20 (předpoklad 170 MAS v ČR)

Leader v ČR www.nsmascr.cz Venkov, pokud jej chápeme jako území ČR, které pokrývají obce do 25 000 obyvatel (tedy území, kde dle stávajících pravidel Programu rozvoje venkova ČR mohou působit MAS), v současné době zahrnuje cca 60 % populace ČR a 95 % plochy ČR.

Pozitiva x negativa metody Leader v Evropě vyhodnoceno jako jedna z nejefektivnějších metod pro rozvoj venkova malé peníze, nízká korupce, velké efekty Leader funguje nejlépe v postižených regionech – nouze mobilizuje (v ČR ojediněle)

Jak Leader pomáhá místní ekonomice Studie MAS Nepomucko: (jaký objem peněz z dotace „zůstal“ v regionu – princip LM3) Dotace LEADER – 43% místní dodavatelé Dotace ROP – 12% místní dodavatelé Dotace OP ŽP – 1(!)% místní dodavatelé PROČ?

Zadávání zakázek Zakázky malého rozsahu : Zakázky v režimu zákona: přímo, cenový marketing (výběr ze tří) Zakázky v režimu zákona: místní podnikatelé nemají kapacitu, historii, zkušenosti…. Specializované práce dělají velké firmy

2014 – 2020 CLLD Komunitně vedený místní rozvoj (community lead local development CLLD) Programy: OPZ, IROP, PRV, OP ŽP Problematické nastavení operačních programů Odklon od principů LEADER

Děkuji za pozornost Zuzana Guthová guthova@cb.gin.cz