Druhy a vlastnosti ele.materiálů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální učební materiál
Advertisements

Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Tento soubor už se neudržuje.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ I. Chemie 8. ročník
Průřez vedení Ing. Jaroslav Bernkopf Průřez vedení
Zahřívání vodiče při průchodu
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
Chemie – kovy, nekovy, polokovy
Kovy – nekovy polokovy RZ
Tematická oblast Autor Ročník Obor Anotace.
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Další kovy Sn, Pb, Ca, Cr, Ni, Hg, Ti, U, Pt.
MĚĎ a její slitiny přírodní měď svitek měděného plechu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím stříbra,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím železa,
Prášková metalurgie Spékané materiály.
Tato prezentace byla vytvořena
Digitální učební materiál
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
Pracovní list VY_32_INOVACE_41_04
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
SE ZVLÁŠTNÍMI VLASTNOSTMI
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada15 AnotacePájení.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Ověřování základních znalostí z chemie
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: únor 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Neželezné kovy a jejich slitiny Al, Cu, Ti, Mg, Ni, Mo, Sn, Pb a jejich slitiny.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
ELEKTROTECHNOLOGIE ODPOROVÉ MATERIÁLY.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_CH_Slitiny.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
ELEKTROTECHNOLOGIE VODIČE - ÚVOD. VŠEOBECNÁ CHARAKTERISTIKA VODIČE – ELEKTRICKY VODIVÉ MATERIÁLY pro jejichž technické využití je rozhodující jejich VELKÁ.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceTechnické.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
VODIVÉ MATERIÁLY PRO ELEKTROTECHNIKU
LEHKÉ NEŽELEZNÉ KOVY A JEJICH SLITINY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Důlní elektrické přístroje
Další důležité kovy. Vypracoval: Lukáš Karlík
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Materiály a technologie
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Technické materiály - neželezné kovy, cín, olovo ....
Materiály a technologie
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Autor: Mgr. M. Vejražková
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Koroze.
Termika VY_32_INOVACE_05-54 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
Transkript prezentace:

Druhy a vlastnosti ele.materiálů Z kovů s velkou vodivostí se zhotovují elektrovodné části, jako vodiče, kabely, vinutí elektrických strojů apod. Měď- Cu a její slitiny; hliník - Al a jeho slitiny; stříbro - Ag; zlato - Au. Nejlepší vodivost mezi čistými kovy má stříbro, na druhém místě je měď, na třetím zlato, pak hliník. Rezistivita - měrný ele.odpor (Ω·mm2/m)-převrácená hodnota konduktivity Čím větší je rezistivita, tím menší je lokální vodivost a tím větší je ele.odpor. Ag= 0,016 Cu= 0,0172 Au= 0,022 Al= 0,0263

Elektrovodná měď Musí obsahovat nejméně 99,9% Cu a stříbro Ag. Vyznačuje se velkou vodivostí a velkou odolností proto korozi. Vlivem přísad se však elektrická i tepelná vodivost zmenšuje. Podle mechanických vlastností se měď dělí na tři druhy: Měkká - má pevnost menší než 30 kg/mm2 (instalační vodiče, šňůry, kabely silové i sdělovací, folie) Polotvrdá - má zaručenou pevnost 30 až 36 kg/mm2, je tvárná a mírně pruží (dráty, lana a profilové vodiče pro stavbu sekundárních vedení, plechy užívané k výrobě přístrojů) Tvrdá - má zaručenou pevnost až 40 kg/mm2, je značně pružná. (lana venkovního vedení vysokého napětí, kontakty spínačů)

Slitiny mědi mají větší pevnost, avšak menší elektrickou vodivost. Bronz- slitina mědi Cu s jinými kovy. Cu-Sn (cínové bronzy) - odolné proti korozi, dobré mechanické vlastnosti. Dosahují pouze 6%vodivosti mědi. Pohyblivé pružné vodivé součásti, pružiny vypínačů b) Cu-Sn-Pb (cínoolověné bronzy) - zlepšují se kluzné vlastnosti a proto se používají na části vystavené tření, velice odolné proti korozi. c) Cu-Al (hliníkové bronzy) - pro pružné části pracující za vyšších teplot.

Bronz Mosaz

Mosaz - slitina mědi Cu a 40% zinku Zn, případně + přísada dalšího kovu (olova, cínu, niklu, manganu, křemíku). Dráty, tyče a plechy. Dosahuje 30% vodivosti mědi. Dobré korozní vlastnosti, nemagnetičnost, dobrá pájitelnost. Př: CuZn37 …spínače, objímky žárovek, CuZnNi …pružiny

Měď Cu + stříbro Ag - součásti ele.strojů Měď Cu + chrom Cr - dobrá vodivost a mechanické vlastnosti - elektrody svař.strojů Měď Cu + cadmium Cd - velká pevnost drátů - troleje, vedení

Měď Přednosti: Vynikající vodivost (elektrická, tepelná) Dobré kontaktní vlastnosti Výborná tvárnost za studena i za tepla Dobrá spojovatelnost (pájením, svařováním) Nedostatky: Malá pevnost Malá odolnost proti působení síry a oxidaci

Elektrovodný hliník Ve srovnání s Cu je nižší cena a větší dostupnost. Aby Al a Cu vodič měl stejnou vodivost, musí být průřez hliníku 1,6x větší než mědi, jeho hmotnost je však poloviční. Při stejném proudovém zatížení se hliník méně zahřívá, protože má větší povrch. Hodí se tam, kde je důležitá váha a nevadí větší průřez. Př.: rozvodná zařízení v elektrárnách a transformačních stanicích elektrická instalace domovní i průmyslová rozvodné sítě, kabely silové (méně už kabely sdělovací).

Hliník se na vzduchu pokrývá vrstvou Al2O3 - zhoršuje kontaktní vlastnosti ,zhoršuje vzájemné spojování hliníkových dílů i spojování hliníku s jinými vodiči (např. Cu). Zvlášť čistý hliník (99,996 %)se používá na anodové fólie elektrolytických kondenzátorů. Použití: - náhrada mědi pro výrobu silových rozvodů (vodičů). Slitiny Al- větší pevnost, ale zhoršují jak vodivost a mechanické vlastnosti. Př.: Al-Mg-Fe …vinutí rotorů strojů Al-Mg-Si …vyšší ohebnost, vodiče rozvodných zařízení, vinutí transformátorů vyšších výkonů.

Nedostatky: Al není vhodným materiálem pro vodiče často ohýbané a při spojování s jinými vodiči. Méně vhodný tam, kde zvětšení průřezu vodiče způsobí i zvětšení ostatních částí.

Jiné vodivé kovy Zinek Zn využívá se na galvanické články suchých baterií, pozinkování. Olovo Pb využívá se na pláště kabelů a dále na akumulátory,pojistky na malé proudy. Cín Sn odolný proti korozi, použití v pájkách Nikl Ni je tvrdý, velká odolnost proti chemickým vlivům, drahý Použití: galvanické články suchých baterií. Pro elektrotechniku významný jako slitina železa a niklu - přívodní drátky k žárovkám FeNi48 nebo FeNi42.

Wolfram W vysoká tavící teplota- vlákna žárovek (bod tání 3370 °C) Wolfram W vysoká tavící teplota- vlákna žárovek (bod tání 3370 °C). Nevýhoda - vlákno se vlivem žáru částečně rozprašuje a proto se žárovky plní neutrálním plynem (dusík, argon, krypton). Zlato Au měkký tvárný kov, chemická odolnost, neoxiduje na vzduchu, snadno se připojuje k ostatním kovům. Použití: elektrické kontakty Stříbro Ag nejlepší vodičem tepla a elektřiny. Dobře svařitelné, na vzduchu je stálé a neporušuje se ani ve styku s jinými kovy. Použití: • v radiotechnice se postřibřují vodiče vysílačů • malé kondenzátory jsou vyrobeny z postříbřené slídy • drátky pojistek, kontakty, nebo alespoň jejich postříbření • stříbrných pájek se využívá k tvrdému pájení (nad 450°C)

Kontaktní materiály Kontakty jsou nejdůležitější částí spínačů. Jsou to vodivé části, převádějící proud vzájemným stykem a umožňující spojení a rozpojení obvodu během provozu. Kontakty jsou namáhány mechanicky a tepelně. Zvlášť silně zahřívá kontakty elektrický oblouk při vypínání.

Požadavky na kontaktní materiály: musí mít malý přechodový odpor vysokou teplotu tání odolné proti okysličování odolné proti mechanickému opotřebení Tvrdá měď, mosaz, čisté stříbro, slitiny stříbra (Ag-Si, Ag-Au, Ag- Cu, Ag-Ni), bimetal (kontaktový dvojkov-vznikne naplátováním drahého kovu (Ag) na podložku levnějšího (Cu, bronz, mosaz).