Instruktor IV.třídy (Praktikant) jen pro vnitřní potřebu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodika jízdy v obřím slalomu a slalomu
Advertisements

Metodika a didaktika výcviku sjezdového lyžování dětí SK Arnika 2011
FÁZE OBLOUKU.
Historie lyžování.
Požadavky k získání známky
Metodický dopis 2010 © 2010 Metodická komise OSÚ-ZL
Technika a metodika paralelních oblouků zpracoval doc. Dr
II.Ročník Kurz běhu na lyžích pro zrakově a tělesně postižené Jindřichov Kurzu se zúčastnilo 18 lyžařů 3 nevidomí 3 nevidomí 2 slabozrací.
CARVING.
Metodika a didaktika výcviku sjezdového lyžování dětí SK Arnika 2014
Digitalizace výuky Příjemce
Atletická průprava pro canicross
Tato prezentace byla vytvořena
Dětská ozdravovna Bílá voda Harrachov
Tato prezentace byla vytvořena
Zimní výcvikový kurz Zadov – Zahájení: ve 12:00 Ubytování: Chata Mládí – Zadov, 4 – 6 lůžkové pokoje  Stravování: snídaně.
HISTORIE LYŽOVÁNÍ.
Techniky běžeckého a sjezdového lyžování
Metodika jízdy v obřím slalomu a slalomu Nápravná cvičení pro odstraňování chyb v technice Jan Fiedler.
BEZPEČNOST PŘI VÝUCE LYŽOVÁNÍ
MEZINÁRODNÍ LYŽAŘSKÉ ORGANIZACE
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Cvičitel lyžování © 2010 Metodická komise OSÚ-ZL 1.
Starty Účelem startu je zajistit podmínky pro maximálně rychlé zahájení běhu Obr.11.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Instruktor lyžování praktikant © 2008 jen pro vnitřní potřebu Metodická komise ÚZL SL ČR.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Instruktor lyžování praktikant © 2008 jen pro vnitřní potřebu Metodická komise ÚZL SL ČR.
Instruktor lyžování Metodická komise ÚZL SL ČR © 2008 jen pro vnitřní potřebu.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_15_Vědomostní soutěž TÉMA.
BĚŽECKÉ LYŽOVÁNÍ. 1. ZOH V CHAMONIX (1924) 1. LYŽAŘSKÝ ZÁVOD ŽEN V ČESKÝCH ZEMÍCH (1904)
Lyžování jako sport. Lyže vs. SNOWBOARD Lyžování je zimní sport spočívající v pohybu člověka vlastní silou po sněhu pomocí lyží, páru dlouhých úzkých.
Výuka lyžování a snowboardingu V OSÚ ZL SL ČR
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Organizační formy práce v tělesné výchově
jen pro vnitřní potřebu
Systém vzdělávání v OSÚ ZL SLČR
jen pro vnitřní potřebu
Charakteristika linie jízdy a výkonnost Autoři: Jörg Spörri, Josef Kröll, Ch. Schiefmüller, Erich Müler 2010 International Congress on Science and Skiing.
Instruktor IV.třídy (Praktikant) jen pro vnitřní potřebu
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Instruktor lyžování II.třídy (150) jen pro vnitřní potřebu
Instruktor lyžování III.třídy (50) jen pro vnitřní potřebu
jen pro vnitřní potřebu
Instruktor lyžování (150) jen pro vnitřní potřebu
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Instruktor sjezdového lyžování (50) jen pro vnitřní potřebu
Akrobatická příprava Akrobatickou přípravu dělíme na: Zpevňovací
Základy biomechaniky sjíždění a zatáčení
Penzion Bílá voda Harrachov
Instruktor lyžování (150) jen pro vnitřní potřebu
Instruktor sjezového lyžování (50) jen pro vnitřní potřebu
Autoři: Tapani Keränen, Sima Intalainen,
TECHNIKA MOTÝLEK – modifikace delfínového vlnění Lekce č. 20
Instruktor IV.třídy (Praktikant) jen pro vnitřní potřebu
Instruktor lyžování praktikant jen pro vnitřní potřebu
Základy biomechaniky běh na lyžích
jen pro vnitřní potřebu
LYŽAŘSKÁ A SNOWBOARDOVÁ VÝSTROJ
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ
Systém vzdělávání v OSÚ ZL SLČR
TECHNIKA ZNAK – poloha, činnost dolních končetin Lekce č. 15
Instruktor IV.třídy (Praktikant) jen pro vnitřní potřebu
Metodický dopis sjezdového lyžování pro OSÚ ZS SL ČR (2017)
TECHNIKA KRAUL – poloha, činnost dolních končetin Lekce č. 5
TECHNIKA KRAUL – rotace, dýchání Lekce č. 7
Test lyžařských dovedností
Metodický dopis běhu na lyžích pro OSÚ ZS SL ČR (2017)
Transkript prezentace:

Instruktor IV.třídy (Praktikant) jen pro vnitřní potřebu © 2008 upraveno 2016 jen pro vnitřní potřebu Metodická komise ÚZL SL ČR

STUDIJNÍ PLÁN: pohybu na lyžích v horách 1 kurz pro interní kvalifikaci IL IV. třídy (20 hodin, z toho 15 h praxe a 5 h teorie) 1. Technika a metodika EZL - 1. část (sjezd) 15 2. Metodická praxe 1 3. Zkoušky (praxe) 2 1. Teorie a didaktika - členění lyžařského výcviku 1 2. Hygiena, úrazová zábrana, první pomoc a zásady pohybu na lyžích v horách 1 3. Výzbroj a výstroj, lyžařská technologie (sjezd) 1 4. Technika a metodika sjíždění a zatáčení 2 5. Zkoušky (teorie test) 1 Metodická praxe a zkoušky se nepočítají do hodin výuky !!!

Zkouškové požadavky Sjezd: Teorie (test) oblouk v pluhu plynulá jízda paralelními oblouky na upraveném terénu trati charakteru červené sjezdovky Teorie (test)

Oblouk v pluhu Popis techniky provedení: Z jízdy v oboustranném přívratu Zatížení vnější lyže Pohybem kolene zatížené končetiny dopředu a dovnitř oblouku dojde k vyšší intenzitě hranění. To vede společně s prohnutím lyže k tvorbě oblouku V důsledku flexe v koleni dochází ke snížení těžiště Postupným návratem kolene do výchozí polohy dochází k ukončení oblouku a k opětovnému návratu do výchozího postavení Lyže jsou po celou dobu jízdy v oboustranném přívratu Úhel přívratu se v průběhu oblouku nemění Rychlost je regulována úhlem přívratu a postavením lyží na hrany Poloha trupu, pánve a paží odpovídá základnímu sjezdovému postoji Píchání holí se neprovádí Možná by bylo vhodné napsat ještě terén, ve kterém se každý oblouk jezdí Zásadní chyby provedení: zahájení oblouku rotačním impulsem,přívratné postavení lyží se mění v průběhu vedení na paralelní, nedostatečná flexe v kolenou, záklon 4 4 4

Paralelní oblouk Popis techniky provedení: Z jízdy v paralelním postavení lyží v základním sjezdovém postoji Je provedena lehká opora o hůl Následuje výraznější zatížení vnější lyže Pohybem kolene zatížené končetiny dopředu a dovnitř oblouku dojde k vyšší intenzitě hranění. To vede společně s prohnutím lyží k tvorbě oblouku V důsledku flexe v kolenou dochází ke snížení těžiště Postupným návratem kolen do výchozí polohy dochází k ukončení oblouku a k opětovnému návratu do výchozího postavení Lyže jsou po celou dobu jízdy v paralelním postavení Rychlost je regulována mírou postavením lyží na hrany Zásadní chyby provedení: odpich hole slouží k aktivnímu nadlehčení lyží, pro zahájení točení lyží je využívána rotace, těžiště těla je příliš vzadu, nedostatečně zatížená vnější lyže 5 5

Literární a elektronické zdroje pro MD: Cvičení pro výuku sjezdového lyžování. Dartfish TV- Channel USSA, Videos Alpine /on-line/. Dostupné z: (http://www.dartfish.tv/Presenter.aspx?CR=p1490#!AQEBAAECAAEBAQABAQAAAQEBAAVTcG9ydAABAAZBbHBpbmUAAQA%3d). GNAD, T. a kol. Základy teorie lyžování a snowboardingu. Praha: Karolinum. 2008. JANDOVÁ S., VAVERKA, _, SEGLA,_. Biomechanika alpského lyžování. Liberec: TUL, 2010 JANDOVÁ, S. a kol. Základy alpského a běžeckého lyžování. 3. rozšířené. Liberec: TUL, 2012 MATOŠKOVÁ, P., GNAD, T., POLÁŠKOVÁ, M., BÍLÝ, M. „Průpravná cvičení pro zatáčení a pro běh na lyžích“ multimediální pomůcka. /on-line/.c 2012, Dostupné z: (http://www.ftvs.cuni.cz/eknihy/lyzovanipc/index.html). MATOŠKOVÁ, P., GNAD, T., POLÁŠKOVÁ, M., JINDRA,M.,BÍLÝ, M. „Technika a metodika lyžování “ multimediální pomůcka. /on-line/.c 2015, Dostupné z: http://www.ftvs.cuni.cz/eknihy/lyzovani/index.php?c=0 METODICKÁ KOMISE ÚZL SL ČR: Metodické materiály SL ČR, DVD, Praha: SL ČR, 2010 MICAL,T.,NOHEJL,J. a kol.: Učebnice lyžování pro instruktory, Modrá kniha. 1.vydání. Špindlerův Mlýn: APUL, 2016 Portál o sjezdovém lyžování. SNOW /on- line/. Dostupné z: (http://snow.cz/casopis).  

APUL. Metodika výuky lyžování. CD-ROM, 2005. APUL. APUL jezdí na všem. CD-ROM, 2008. BOGDÁLEK, J., DUB, P. et al. Lyžování v obrazech. CD-ROM. Brno: VUT - CESA, 2005. DRAHOŇOVSKÝ, R., NOVÁK, O. a kol.: Lyžování - metodika výuky sjezdového lyžování, Česká cesta. 1. vydání. Špindlerův Mlýn: APUL, 2011 DYGRÝN, J. a DRAHOŇOVSKÝ, R. et al. Carvingová průprava. CD-ROM, Liberec: TU, 2005. GNAD, T., PSOTOVÁ, D. Běh na lyžích. CD-ROM 2008. KUTAČ, P., NAVRATIKOVÁ, T. 2005. Lyžujeme na kraťasech. 1. vyd. Olomouc: Hanex. 36 s. ISBN 80-857883-45-2.. (je to nácvik jízdy po hranách i carvingu) KUTÁČ, P., NAVRÁTIKOVÁ, T. 2006. Cvičíme a hrajeme si na lyžích. 2. vyd.. (přepracované a doplněné). Olomouc: Hanex, 81 s. ISBN 80-85783-59-2. KUTAČ, P. 2012. Bezpečnost a základy první pomoci při pohybových aktivitách. 1. vyd. Olomouc: Hanex. 98 s. ISBN 978-80-7409-053-0. MUSIL, D., NĚMEČEK, L. a REICHERT. J. Škola carvingu. CD-R Opava: Slezská univerzita, 2003. PSOTOVÁ, D., PŘÍBRAMSKÝ, M. a kol.: Sjíždění a zatáčení na lyžích – Česká škola lyžování. Praha: Karolinum, 2006 PŘÍBRAMSKÝ, M. et al. Česká škola lyžování. Snožné oblouky. CD-ROM. Praha: FTVS UK, 2002. SNOW. Bezpečné hory. CD-ROM, 2008. 7

K o n e c Autorský kolektiv: KOMEŠTÍK B., FINKOVÁ D., HRUŠA J., KRNÁČ P. a NOVÁK M. úprava 2016: MK OSÚ ZL SLČR