Basel II a nové normy v oblasti kapitálové přiměřenosti Brno,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Regulace a dohled nad bankovním systémem
Advertisements

Pokus o nový pohled na možnosti regulace a dohledu nad trhy s investičními nástroji. doc.Ing.Antonín Kubíček, CSc. VŠFS.
Novinky MiFIDu The CNB disclaims responsibility for any private publication or statement of any CNB employee. The views in this presentation are the views.
Obecná část finančního práva II
BURZY A BURZOVNÍ OBCHODY
Facility management ČSN EN
4. přednáška, PSI – informace veřejného sektoru Úvod do problematiky, historie, kontext, legislativa, členění PSI, jejich komerční využití.
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Vývoj regulace a dohledu nad finančním trhem Shrnutí poznatků Ing.
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
Skupina cFPH Zimní semestr
JUDr. Jiří Beran Ministerstvo financí ČR
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Ekonomie, trh Uč. Str Ekonomie Ekonomie je věda, která zkoumá podstatu a fungování hospodářských vztahů.
1 Profesní etika - PROFE Svatava Navrátilová klasifikovaný zápočet UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH.
FINANČNÍ TRHY (2) (burzy a OTC trhy) Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Burzovní obchody. Burzovní obchody provádí  individuální investoři (banky, fyzické nebo jiné právnické osoby) přes obchodníky s cennými papíry  investoři,
S€PA – platební služby pro €vropany Česká národní banka Praha, 21. září 2010 Ing. Tomáš Hládek, ředitel sekce peněžní a platebního styku Česká národní.
Advanced Risk Management, s.r.o.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Kapitálová přiměřenost
Zpráva o finanční stabilitě 2005
Nové výzvy a zkušenosti v úvěrovém pojištění MSV Brno 2007 Pavol Parízek Generální ředitel EGAP.
Nová kapitálová pravidla dle Basel II. Nový standard pro měření rizika v bankách a pro alokaci kapitálu za účelem pokrytí těchto rizik. Vydal Basilejský.
Rizika a Basel II Přednáška 6 Vysoká škola finanční a správní Katedra bankovnictví, finančního investování a pojišťovnictví telefon: Bořivoj.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 19. března 2014.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Pojišťovnictví Regulace a dohled Ing. Dalibor Pánek
NBCA – Basel II Ekonomika a řízení subjektů finančních služeb 1. ročník – letní semestr 2006.
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Česká národní banka Česká národní banka je podle zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance (pdf, 190 kB) zodpovědná za dohled nad finančním trhem v.
INSPIRE směrnice 2007/2/ES Transpozice směrnice INSPIRE v České republice Enviro – i – Forum, Zvolen,
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Lamfalussyho proces.
PŘÍLOHA A: SCHÉMA INTEGRACE DOHLEDU NA FINANČNÍM TRHEM V ČR.
Řízení a hodnocení banky
Katedra práva Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních trhů Integrace.
Přednáška pro TopSeC 6/11/2008
Bankovní úvěrové analýzy 4. téma prezenčního studia 2
Podnikání v oboru družstevního peněžnictví a jeho efektivnost ESFS Řízená konzultace 15. Prosince 2006.
Financial Stability Forum 1.Charakteristika FSF 2.Uznávané mezinárodní standardy 3.Základní principy bankovní supervize.
Ekonomika a řízení bank
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Regulace a dohled finančních institucí v Německu a Velké Británii.
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
KAPITOLA 9: ZÁKLADNÍ DRUHY OPERACÍ - KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Transpozice směrnice 2003/98 o opakovaném použití informací veřejného sektoru Mgr. David Kotris konference - Pět let činnosti Nemofora
Rozvoj a inovace finančních produktů 2016 – změna modelu fungování finančního trhu VŠE, FFÚ Pavel Štěpánek, ČBA.
1 9. Změny v regulaci finančních trhů a v měnové politice (reakce na globální finanční krizi 2007 – 2009 a na její dopady na hospodářský růst) Reformy.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Aktuálně z řídicího a kontrolního systému Setkání auditorů průmyslu Ing. Petr Kheil, úsek interní audit, Česká spořitelna, a.s. Český institut.
Elektronické platební prostředky, platební karty, platební systémy Předmět Platební styk, Jaro 2008 Mgr. Bc. Libor Kyncl Právnická fakulta Masarykovy univerzity.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
BAKALÁŘSKÁ PRÁCE A Veronika Havlová 2016 PROBLEMATIKA ZADLUŽOVÁNÍ SE NA SPOTŘEBITELSKÉM TRHU V ČR.
Rizika v činnosti pojišťoven Pojistně technické riziko Tržní riziko Kreditní riziko Riziko likvidity Operační rizika ALM (Asset-liability matching) rizika.
Měnové právo II 12. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Ekonomika a finanční řízení bank a finančních institucí 2
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Struktura finančního trhu
Česká národní banka Ing. Roman Ptáček, Ph.D..
Právo mezinárodní a právo vnitrostátní
Nové obchodní modely Sdílená ekonomika a možnosti její regulace
Finanční a rozpočtové právo
FINANČNÍ TRHY (2) (burzy a OTC trhy)
Finanční a rozpočtové právo
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Právo finančního systému
Tomáš Fliegl Odbor vysokých škol
Transkript prezentace:

Basel II a nové normy v oblasti kapitálové přiměřenosti Brno, 9.5.2007 Tomáš Václavík Institut ekonomických studií FSV UK Česká národní banka

Co je to Basel a jak se vyvíjel? 1988 Basel Capital Accord 90’s Nové techniky ve finančním sektoru 1999 Počátek nové verze (Consultant Papers) 2004 Basel II - „International Convergence of Capital Measurement and Capital Standards: a Revised Framework“ (Basel Committee on Banking Supervision 2006/7 Implementace – konec roku

Závaznost norem Basel II nezávazný směrnice Evropského parlamentu a Rady 2006/48/ES a 2006/49/ES transpozicí Basel II (novely původních evropských směrnic 2000/12/ES a 93/6/EHS) – 14.6.06 “zákon o změně některých zákonů v souvislosti se stanovením kapitálových požadavků na banky, spořitelní a úvěrní družstva, obchodníky s cennými papíry a na instituce elektronických peněz“ -8.3.07 vrácen! Vyhláška ČNB – 1.7.2007?

Základní členění Principy analogické jako v Basel II Pilíř 1 - Minimum Capital Requirements Kreditní, operační a tržní rizika Pilíř 2 - Supervisory Review Základní regulatorní principy Pilíř 3 - Market Discipline Transparentní reporty veřejnosti – je to tak?

Kapitálová přiměřenost Kreditní rizika Standardizovaný přístup, Základní IRB, Pokročilý IRB Operační rizika Základní indikátorový přístup, Standardizovaný přístup, Přístup pokročilého měření (AMA) Tržní rizika Přístup standardizovaného měření, In-house model nezměněno nezměněno CAPITÁL KREDITNÍ + OPERAČNÍ + TRŽNÍ RIZIKA = CAPITAL RATIO změněno nové nezměněno

Aktuální a budoucí problémy v kontextu mezinárodní integrace Základní principy zůstanou, úpravy v jednotlivých zemích se budou sbližovat, zůstane menší prostor pro národní diskrece Problematika přeshraniční činnosti finančních skupin Dořešení problematiky Home-Host regulace Další úpravy a upřesňování regulatorních rámců Inovace definice kapitálu, pravidel angažovanosti, likvidity, obchodních aktivit s komoditami Slazení celého rámce Basel II

Prosím o případné dotazy Děkuji za pozornost Prosím o případné dotazy