OBSEDANTNĚ - KOMPULZIVNÍ PORUCHA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Neurotické poruchy (Speciální psychiatrie pro studující psychologie) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno Základní charakteristika Epidmiologie.
Advertisements

Neurózy, psychózy, rané poruchy
ZÁVAŽNÉ EMOČNÍ PORUCHY V DĚTSKÉM VĚKU A DOSPÍVÁNÍ
o.s. Péče o duševní zdraví
Prozac – lék proti depresi i tam, kde byste jej nehledali Lenka Milfortová Zdravotně sociální fakulta Jihočeské univerzity České Budějovice.
AUTOŘI: BARBORA MIKULOVÁ LUCIE KMENTOVÁ 4.A
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem a poruchy přizpůsobení
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
Emoce (city).
Stres Vypracovala:Terezie Stránská
Návykové látky, závislosti
PORUCHY CHOVÁNÍ ŽÁKŮ A JEJICH NÁPRAVA
Problematika eutanázie
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Úzkostné poruchy PSY 442 Speciální psychiatrie
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
- definice, charakteristika, průběh
Pavel Theiner Psychiatrická klinika FN Brno
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_474.
Základy psychologie a psychopatologie VZ kombinované
Duševní zdraví a psychohygiena
S TRES Milana Reichlová. O BSAH 1) Obsah pojmů stres a stresor 2) Obecná příčina stresu 3) Působení stresoru 3) Druhy stresu 4) Projevy emočního stresu.
Veronika Řeháková C3B, PSY Datum vypracování:
PORUCHY DUŠEVNÍ A PORUCHY CHOVÁNÍ
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
OBSESE Adéla Bělinová, C3A.
Neurotické poruchy, vyvolané stresem a somatoformní poruchy
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
Stres a reakce na jeho závažný stav
Patologické hráčství David Kadlec , SOVČ 2011.
Ušní šelest Radka Horáková, 2006
PSYCHIATRIE VY_52_INOVACE_ února 2013
Neurotické poruchy Co je podle Vás podstatou neurotických poruch ? Jaké symptomy neurotických poruch dokážete popsat ? Které konkrétní neurotické poruchy.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_03.
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Poruchy nálad a afektivní poruchy Jaké symptomy se projevují při depresi ? Jaké symptomy jsou typické pro manický syndrom ? Setkali jste se již s případem.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_ZV_1_5E_NEC_06_FOBIE.
Psychické stavy a procesy Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
ŠkolaStřední zemědělská a veterinární škola Lanškroun Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuInovace a zkvalitnění výuky Číslo šablonyIII/2.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Charakteristiky vybraných nemocí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Duševní poruchy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Vyrovnávání se stresem
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Jakub Hlavica, Zdeněk Bonk, Martin Cerhán
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Stres a jeho zvládání.
Awakenings (Čas probuzení)
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.03
Psychiatrické vyšetření
Náročné životní situace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PORUCHY CHOVÁNÍ ŽÁKŮ A JEJICH NÁPRAVA
OBSEDANTNĚ - KOMPULZIVNÍ PORUCHA
Eva Smejkalová Klinická psychologie II.
Transkript prezentace:

OBSEDANTNĚ - KOMPULZIVNÍ PORUCHA

Co to je obsedantně-kompulzivní porucha Co to je obsedantně-kompulzivní porucha? dále jen: OKP (Obsessive compulsive disorder, někdy se používá zkratka OCD) Uvedení do tématu: video a otázky, podněty pro studenty: Jaké příznaky popisuje pacient? Subjektivní, objektivní příznaky Jaký byl vznik a vývoj onemocnění? Jaké zde působily rizikové (resp. protektivní) faktory? Co pacientovi pomohlo? Jaký byl efekt léčby? Zde je možné si zdarma stáhnout vynikající text Obsedantně-kompulsivní porucha a jak ji zvládat autorů Jána Praška a Hany Praškové

Co to je obsedantně-kompulzivní porucha Co to je obsedantně-kompulzivní porucha? dále jen: OKP (Obsessive compulsive disorder, někdy se používá zkratka OCD) Obsedantně-kompulzivní porucha je psychické onemocnění, charakteristické přítomností obsesí, které se opakovaně vtírají („vnucují“) do pacientovy mysli proti jeho vůli. Tyto myšlenky vyvolávají nepříjemný stav: způsobují neklid, úzkost a pocit tísně. Jistou úlevu od tohoto nepříjemného stavu přináší určité zvláštní chování: kompulze. Jinak řečeno: obsedantní (nutkavé) myšlenky nutí člověka ke kompulzivnímu (nutkavému) jednání. Kazuistika I. (Alena, 21) Kazuistika II. (Petr, 37) Klíčové pojmy: Obsese = nutkavé myšlenky Kompulze = nutkavé chování

Kam patří OKP v systému psychických poruch? Obsedantně kompulzivní porucha patří mezi neurotické poruchy Co to je neurotická porucha? Neuróza (neurosis) – neurón (nerv) Termín z roku 1776 (edinburgský lékař W. Cullen) Člověk trpí tělesnými či duševními potížemi, které nemají organický podklad Vzniká působením psychosociálních vlivů, jejich nepříznivý dopad se doplňuje se zranitelností osobnosti jedince (vulnerabilita) Někdy se používá označení – reaktivní poruchy, reakce na náročné životní situace (jednorázové či dlouhodobé) Neurotické příznaky prožívá čas od času každý člověk

společný jmenovatel – změna prožívání – změna kvality života Jaké příznaky to jsou … ? Potíže duševního rázu úzkost poruchy spánku poruchy soustředění poruchy pozornosti strachy z různých objektů a situací nadměrné obavy nutkavé myšlenky depresivní stavy Různé tělesné potíže u kterých se při vyšetřeních nenajde žádná organická příčina bolesti hlavy zažívací potíže bušení srdce bolesti páteře nadměrné pocení závratě třes rukou či chvění …atd. společný jmenovatel – změna prožívání – změna kvality života

Jaké jsou druhy neurotických poruch… ? Fofické poruchy … popsaných druhů fóbií je mnoho… Úzkostné poruchy Obsedantně kompulzivní poruchy Reaktivní poruchy (r. na stres) a poruchy přizpůsobení Disociativní (konverzní) poruchy Somatoformní poruchy Neurastenie Poznámky: Mnohdy neostrá hranice, prolínání, provázanost Souvislost mezi jednotlivými druhy VIDEO: „Záhada úzkosti“

Obsedantně-kompulzivní porucha konkrétní podoba - obsese Pacient, trpící OKP, má určitý motiv, „téma“, které ho v rámci tohoto onemocnění zaměstnává, sužuje. Jsou jistá témata, která se často vyskytují, a to: strach ze špíny či nějaké kontaminace, nutkání mít věci uspořádané symetricky nebo podle nějakého klíče, agresivní nebo děsivé myšlenky, myšlenky na katastrofu, sexuální témata a představy.

Obsedantně-kompulzivní porucha konkrétní podoba - kompulze V reakci na nepříjemný stav v souvislosti s uvedenými obsesemi reaguje pacient kompulzivním jednáním, zde (logicky) můžeme též vidět často se opakující způsoby, redukující úzkost: mytí rukou, čištění předmětů (ze strachu ze znečištění či kontaminace), přehnané uklízení, posedlost pořádkem, počítání, lpění na symetrii (např. uspořádání předmětů), kontrolování (zamčené dveře, okna, vypnutý plyn atp.).

Epidemiologie OKP (OCD) je po depresi druhým nejčastějším psychiatrickým onemocněním. Trpí jím 2–3 % populace (tzn. okolo 20 000 lidí v ČR). Projeví se většinou kolem 20. roku života. Muži i ženy jsou postiženi stejně často. Podnebí, rasa nebo kulturní zvyklosti nehrají (pravděpodobně) ve výskytu onemocnění roli.

Doporučená literatura: RABOCH, Jiří a Petr ZVOLSKÝ et al. Psychiatrie. 1. vydání. Praha :  Galén, 2001. 622 s. ISBN 80-7262-140-8. PRAŠKO, Ján, et al. Obsedantně-kompulzivní porucha a jak se jí bránit. 1. vydání. Praha : Portál, 2003. 115 s. ISBN 80-7178-810-4. PRAŠKO, Ján a Hana PRAŠKOVÁ. Obsedantně-kompulzivní porucha a jak ji zvládat. 1. vydání. Praha : Galén, 2008. 69 s. ISBN 978-80-7262-531-4. PIDRMAN, Vladimír. Obsedantně kompulzivní porucha. Příručka pro lékaře. 1. vydání. Praha : Galén, 1999. 32 s. ISBN 80-7262-041-X. NATIONAL INSTITUTE OF MENTAL HEALTH,. Obsessive-Compulsive Disorder, OCD [online]. [cit. 2010-03-12]. <http://www.nimh.nih.gov/health/topics/obsessive-compulsive-disorder-ocd/index.shtml>.