11. Energie – její druhy, zákon zachování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Energie mechanická Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
ENERGIE CO VŠECHNO SKRÝVÁ….
MECHANICKÁ ENERGIE souvisí s konáním mechanické práce polohová energie
Mechanická práce a energie
VY_32_INOVACE_10-15 Mechanika I. Třetí pohybový zákon.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast:Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanická práce Téma:Kinetická a potenciální energie Ročník:1.
5. Práce, energie, výkon.
Dynamika.
C) Dynamika Dynamika je část mechaniky, která se zabývá vztahem síly a pohybu 2. Newtonův pohybový zákon zrychlení tělesa je přímo úměrné síle, která jej.
Mechanická práce a energie
Grantový projekt multimediální výuky
Dynamika.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Vzájemné působení těles
Jiný pohled - práce a energie
Energie LC.
4.Dynamika.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
3. Mechanická energie a práce
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _626 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
DYNAMIKA HMOTNÉHO BODU NEINERCIÁLNÍ VZTAŽNÉ SOUSTAVY Mgr. Monika Bouchalová Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tento projekt je spolufinancován.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _616 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o Tato prezentace.
Mechanická práce, výkon a energie
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_701.
9. VZTAH MEZI ENERGIÍ A HMOTNOSTÍ
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
VY_32_INOVACE_11-02 Mechanika II. Kinetická energie.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _630 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_MECHANICKA.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_713.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_16 Název materiáluZákon zachování.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_33_05 Název materiáluPráce a.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 7. Kinematika – rozlišování pohybů a jejich skládání v prakt. úlohách.
M ECHANICKÝ POHYB Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 8. Elektrický proud v kapalinách - elektrolyt, elektrolýza Název.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 17. Vlastnosti tekutin, tlak, tlaková síla Název sady: Fyzika pro 1.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 15. Mechanika tuhého tělesa – základní pojmy, moment síly Název sady:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 7. Elektrický proud v pevných látkách - odpor, výkon Název sady:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 14. Pohyby těles v gravitačním a tíhovém poli Země Název sady: Fyzika.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 12. Práce, výkon, účinnost Název sady: Fyzika pro 1. ročník středních.
Fyzika I-2016, přednáška Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony Použití druhého pohybového zákona Práce, výkon Kinetická energie Zákon zachování.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 2. Fyzikální veličiny a jejich jednotky, vektory Název sady: Fyzika.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 20. Hydrodynamika Název sady: Fyzika pro 1. ročník středních škol –
19. Vztlaková síla, Archimedův zákon
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková
5. Kinematika – vyjádření neznámé ze vzorce, práce s grafy
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
1. Obsah a význam fyziky, struktura látek
13. Gravitační pole – základní pojmy a zákony
10. Magnetismus - základní pojmy, magnetické látky a mag. pole
18. Pascalův zákon, hydraulika
4. Kinematika – základní pojmy, pohyb
9. Dynamika – hybnost, tření, tíhová a tlaková síla
11. Vodič, cívka a částice v magnetickém poli
1. Základy termiky, teplo, teplota, vnitřní energie
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jordánová Marcela 14. Mechanické vlnění
3. Skládání vektorů, převody jednotek
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
5. Děje v plynech a jejich využití v praxi
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
16. Tolerování rozměrů na výkrese Technická dokumentace pro 1. ročník
10. Dynamika – procvičování vzorců na hybnost, tření
Fyzika 7.ročník ZŠ Pohybová a polohová energie tělesa Creation IP&RK.
4. Normálové napětí, Hookův zákon, teplotní roztažnosti látek
Transkript prezentace:

11. Energie – její druhy, zákon zachování Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 11. Energie – její druhy, zákon zachování Název sady: Fyzika pro 1. ročník středních škol – obor mechanik seřizovač a technik puškař Ročník: 1. Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 17. 10. 2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Fyzika pro 1 Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Fyzika pro 1. ročník středních škol – obor mechanik seřizovač a technik puškař je shrnout žákům prvních ročníků technických oborů základní poznatky z daných odvětví fyziky. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě přiblíží postupně žákům jednotlivé fyzikální obory, se kterými se setkají v praxi i v hodinách na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na rozlišení kinetické a potenciální energie a na ojasnění pojmu zákon zachování energie

Energie Skalární veličina charakterizující formy pohybu hmoty Podle forem pohybu rozlišujeme různé druhy energie Např. mechanickou, elektrickou, jadernou, vnitřní,…

Mechanická energie Charakterizuje mechanický pohyb těles a jejich vzájemné působení Dělí se na kinetickou – pohybovou, potenciální – polohovou a energii pružnosti

Kinetická energie Skalární veličina Charakterizuje pohybový stav tělesa Mají ji tělesa, která se vzhledem k dané vztažné soustavě pohybují Je rovna práci, kterou je třeba vykonat, aby se změnila rychlost tělesa

Velikost závisí na volbě vztažné sustavy Značka: Ek Jednotka: J Platí: Ek = ½ · m · v2 m – hmotnost v – rychlost

Příklad 1 Určete kinetickou energii střely o 20g vystřelené rychlostí 400m/s

Příklad 2 Rychlost automobilu vzroste z 30km/h na 45km/h. Určete změnu kinetické energie

Řešení příkladu 2

Potenciální energie Skalární veličina Charakterizuje vzájemné působení těles Mají ji tělesa, která se nachází s silovém jiných těles

Potenciální energie tíhová Je zvláštním případem potenciální energie Mají ji tělesa, která se nachází s silovém Země Je rovna práci, kterou vykoná tíhová síla působící na těleso v určité výšce

Velikost závisí na volbě nulové hladiny potenciální energie Značka: Ep Jednotka: J Platí: Ep = m · g · h m – hmotnost h – výška nad zemí g – tíhové zrychlení 9,81m/s2

Příklad 1 Závaží o hmotnosti 2kg zvedneme 0,5m nad horní desku stolu. Určete potenciální energii a) vzhledem k desce stolu, b) vzhledem k rovině podlahy víte-li, že je deska 1m nad ní

Řešení příkladu 1

Příklad 2 Do jaké výšky je třeba vyzvednout kladivo, aby jeho potenciální energie byla větší o 40J. Hmotnost kladiva je 5kg

Energie pružnosti Skalární veličina Mají ji pružně deformovaná tělesa Je rovna práci, kterou vykonají vnější síly nebo síly pružnosti při deformaci tělesa

Zákon zachování mechanické energie Platí pro každou soustavu těles Říká, že mechanická energie izolované soustavy se nemění Přeměňuje se pouze kinetická energie na potenciální a naopak Ek + Ep = konst.

Zákon zachování mechanické energie Ek – se snižuje Ep – se zvyšuje Ep – se snižuje Ek – se zvyšuje Ep=0J Ek - max Ek=0J Ep - max

Závěrečný test Skupina A Jmenujte těleso s nenulovou kinetickou energií Určete, potenciální energii výtahu o hmotnosti 0,4t, který vystoupí do druhého patra. Výška jednoho patra je 5m. Určete, které těleso bude mít ve stejném okamžiku větší kinetickou energii těleso ve výšce 5m a těleso ve výšce 3m nad zemí.

Skupina B Jmenujte těleso s nenulovou potenciální energií Určete, které z těles bude mít při vržení svisle vzhůru v daném okamžiku větší potenciální energii. Těleso s rychlostí 5m/s a těleso s rychlostí 2m/s. Určete kinetickou energii tělesa o hmotnosti 250g, letícího rychlostí 50m/s.

Odpovědi Skupina A Jedoucí auto, lyžař,… Ep = 39240J Těleso ve výšce 3m. Plyne ze zákona zachování energie

Skupina B Vzhledem k podlaze - kniha v poličce, váza na stole Těleso s rychlostí 2m/s. Plyne ze zákona zachování energie Ek = 312,5J

Seznam zdrojů pro textovou část LEPIL, O. a kol. Fyzika pro střední školy 1.díl. 3. vyd. Praha: Prometheus s.r.o., 1995 SVOBODA, E. a kol. Přehled středoškolské fyziky. 3. vyd. Praha: Prometheus s.r.o., 2005 MIKULČÁK, J. a kol. Matematické, fyzikální a chemické tabulky a vzorce pro střední školy. 1. vyd. Praha: Prometheus s.r.o., 2005 LEPIL, O. a kol. Sbírka úloh z fyziky pro střední školy. 1. vyd. Praha: Prometheus s.r.o., 1995 BEDNAŘÍK, M. a kol. Fyzika I pro studijní obory SOU. 1. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1984