Dopravní kurz Vlakové cesty

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řízení motorových vozidel
Advertisements

Řízení motorových vozidel
Nemožné dorozumění se závorářem s dirigujícím dispečerem
PROVOZNÍ ASPEKTY APLIKACE ERTMS/ETCS V ČR
Adresa pro stažení ČD Z1 v elektronické podobě:
Veselí nad Lužnicí – České Velenice
Představuje se vám Střední odborná škola dopravní a Střední odborné učiliště, Ostrava-Vítkovice, příspěvková organizace.
k mimořádné události ČD A1
APLIKACE ERTMS/ETCS v ČR
PROVOZNÍ INTERVALY.
LZA Liniový zabezpečovač s automatickým vedením vlaků metra
Speciální vozidla Dle předpisu SŽDC (ČD) S8
Elektromechanického staničního zabezpečovacího zařízení
Předpis SŽDC D1 Účinnost od
Prezentaci pro Vás připravil Tomáš Machač ČD a.s., RCP Praha
Grafikon vlakové dopravy
ŠKOLA STROJVEDOUCÍ duben/květen 2013 Marek Poustka
ŠKOLA STROJVEDOUCÍ únor/březen 2013 Marek Poustka
Předpis SŽDC D3 Účinnost od
Dopravní situace 17 Odbočka na parkoviště u nádraží Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné z Metodického.
Dispečerské řízení pražského metra
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
ÚVOD DO ŽELEZNIC.
Základní pojmy návěstního předpisu
K aktuálním problémům zabezpečovací techniky v dopravě IX Současné problémy moderních elektronických zabezpečovacích zařízení, aneb „Quo Vadis“ současná.
Výprava vlaku Pohotovi k odjezdu Výzva k pohotovosti Souhlas k odjezdu
Předpis pro používání návěstí pro organizování a provozování drážní dopravy Návěstní předpis D1.
Železniční doprava Základní pojmy
Závazné předpisy pro zhotovitele veřejných zakázek
Železniční muzeum Zlonice
PPK vs. 3Dosa Školení dodavatelů geodetických prací, Brno,
MĚŘENÍ VÝHYBEK jestliže se mezi izolovaným stykem před výhybkou a začátky jazyků výhybky nenachází svár, je izolovaný styk zároveň začátkem výhybky jestliže.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Název Dopravní výchova - značky
Návěstidla a návěsti D1 Předpis pro používání návěstí při organizování a provozování drážní dopravy.
Umíte se chovat na silnici?
Předvídaný odjezd vlaku a telefonické dorozumívání
Dopravní situace 16 křižovatka Jungmannova - Kollárova Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička Dostupné z Metodického.
Princip zabezpečení vlakové dopravy Ing. Karel Zíka
Technika jízdy skupiny. Technika jízdy skupiny Technika jízdy Technika jízdy pravidla příprava signalizace technika střídání a jízdy v háku Organizace.
ŽST Jedlová.
Prohlášení o dráze Jiří Černý 9. setkání s dopravci, Praha,
Dopravní kurz Posun Zpracovali: Marcela Mrkosová, Milan Janík, DVI, a.s.
On-line vyhlašování směnového plánu Setkání dopravců SŽDC Praha Ing. Petr Řádek SŽDC O12-SEPA 25. –
Provozování systému ETCS L2 v rámci PP Poříčany – Kolín Seminář ČVTSS 2012, Praha, Ing. Vladimír Říha, TÚDC Bezpečnost železničního provozu.
Změny v tabulkách traťových poměrů. Změny v tabulce č. 01 Proti původní směrnici byly z tabulky vyjmuty údaje o zábrzdné vzdálenosti a údaje o délce vlaku.
Výprava vlaku a určení vjezdových kolejí Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Petr Hospodarz. Dostupné z Metodického portálu.
Problematika rádiového prostředí SŽDC. Systém GSM-R Zajišťuje hlasovou komunikaci a přenos dat mezi terminály a pevnými účastnickými zařízeními a spojení.
Problematika rádiového prostředí SŽDC Bc. Ondřej Borovský.
Nákresný jízdní řád Grafické znázornění jízdy vlaku v nákresném jízdním řádu NJŘ = grafické znázornění časových poloh - jízdy vlaků na dané.
Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Příkazové Zákazové Upravující přednost Výstražné RISKUJ DOPRVANÍ ZNAČKY
VY_32_INOVACE_06_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_1_DOPRAVNÍ ZNAČKY Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní družina, Duchcov,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Eva Nováková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ČAS2 TEMA: Dopravní značky (čtenářská gramotnost)
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Tabulky traťových poměrů
poloautomatický blok automatické hradlo automatický blok
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Princip zabezpečení vlakové dopravy
Autor: PaedDr. Jana Čechová
Mechanická návěstidla a předvěsti ČSD
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
PRACOVNÍ LISTY DOPRAVNÍ ZNAČKY
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Setkání s dopravci, Praha, 25. a
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Předpis SŽDC D3 Účinnost od
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Dopravní kurz Vlakové cesty

Vlaková cesta je úsek koleje v dopravně s kolejovým rozvětvením, určený pro danou jízdu vlaku.

Vlaková cesta pro projíždějící vlak

Vlaková cesta pro odjíždějící vlak

Vlaková cesta pro odjíždějící vlak Je-li mezi cestovým návěstidlem dovolujícím odjezd vlaku a vjezdovým návěstidlem pro opačný směr jízdy další hlavní návěstidlo, které platí pro jednu kolej a zakazuje jízdu vlaku

Vlak vjíždějící a pravidelně i mimořádně zastavující

Vozidla v pokračování vlakové cesty

PŘÍPRAVA VLAKOVÉ CESTY je souhrn předepsaných dopravních úkonů a pracovních postupů ve stanici (odbočce) pro vjezd, odjezd nebo průjezd vlaku. Tyto musí být provedeny dříve, než se dovolí jízda vlaku hlavním návěstidlem nebo jiným způsobem.

PŘÍKAZ K PŘÍPRAVĚ VLAKOVÉ CESTY Příkazem k přípravě vlakové cesty výpravčí nařizuje zaměstnancům zúčastněným na přípravě vlakové cesty aby:

Zastavili ve svých obvodech rušící posun

Zjistili volnost vlakové cesty

Postavili vlakovou cestu

Hlášení výpravčího opakuje u vjíždějícího nebo projíždějícího vlaku zaměstnanec prvního obvodu pro zjišťování volnosti vlakové cesty ve vlakové cestě, u odjíždějícího vlaku zaměstnanec posledního obvodu ve vlakové cestě, ostatní zaměstnanci zúčastnění na přípravě vlakové cesty potvrdí, že rozuměli.

Závazná slovní znění

pro vlak zastavující “Vlak 3106 na první kolej!” “První stavědlo, vlak 3106 na první kolej.” “Druhé stavědlo rozumí.”

“Vlak 3106 na první a z první koleje!” pro vlak projíždějící “Vlak 3106 na první a z první koleje!” “První stavědlo, vlak 3106 na první a z první koleje.” “Druhé stavědlo rozumí.”

pro vlak projíždějící “Vlak 3106 po první koleji!” “První stavědlo, vlak 3106 po první koleji.” “Druhé stavědlo rozumí.”

pro vlak odjíždějící “Vlak 84526 z první koleje!” “Druhé stavědlo, vlak 84526 z první koleje.” “První stavědlo rozumí.”

Příkazy k přípravě vlakové cesty musí být navíc doplněny: - o název sousední stanice “Vlak 3105 ze šesté koleje do Benešova!”

“Vlak 3105 ze šesté koleje na druhou traťovou kolej!” - o číslo traťové koleje “Vlak 3105 ze šesté koleje na druhou traťovou kolej!”

- o jednoznačné určení varianty při použití variantní vlakové cesty “Vlak 3105 ze šesté koleje přes výhybky číslo 4 a 2 na druhou traťovou kolej!”

“Vlak 84521 s nezavěšeným postrkem z první koleje!” - jde-li o vlak s nezavěšeným postrkem “Vlak 84521 s nezavěšeným postrkem z první koleje!”

podle místních poměrů a momentální dopravní situace “Vlak 84521 s nezavěšeným postrkem ze šesté koleje přes výhybky číslo 4 a 2 do Benešova na druhou traťovou kolej!”

Zaměstnanci, kteří neobsluhují zabezpečovací zařízení, hlásí zastavení rušícího posunu a volnost vlakové cesty “Druhé stavědlo. Pro Vlak 3106 na první kolej volno. Kubeš.”

Zaměstnanci, kteří neobsluhují zabezpečovací zařízení, hlásí zastavení rušícího posunu a volnost vlakové cesty “První stavědlo. Pro vlak 84526 z první koleje volno. Kubeš.”

“První stavědlo. Pro vlak 84526 z první koleje postaveno. Kubeš.” Stojí-li část vlaku na výhybkách a není-li poloha těchto výhybek kontrolována zabezpečovacím zařízením, hlásí správné postavení výhybek a zastavení rušícího posunu “První stavědlo. Pro vlak 84526 z první koleje postaveno. Kubeš.”

V dopravně s kolejovým rozvětvením s ručně přestavovanými výhybkami, které se uzamykají mechanickými zámky, hlásí “První stanoviště. Pro vlak 3106 na třetí kolej postaveno a volno. Kubeš.” “Druhé stanoviště. Pro vlak 3106 ze třetí koleje postaveno a volno. Jurčovský.”