Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"— Transkript prezentace:

1 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13_A_16 Tematická oblast: Základy a technologie železniční dopravy Téma: Seřaďovací stanice Autor: Ing. František Smitka Datum vytvoření: Listopad 2012

2 Metodický pokyn Anotace:
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace s názornými obrázky doplněných textem podporujícím výklad učitele Metodický pokyn Materiál používá učitel při výkladu – pro větší názornost a atraktivnost výuky a zároveň jej mohou využívat žáci pro domácí přípravu na výuku. Pro možnost plného využití materiálu je potřebné být připojen k internetu.

3 Slouží k rozřaďování a sestavě všech nebo některých druhů vlaků.
SEŘAĎOVACÍ STANICE Slouží k rozřaďování a sestavě všech nebo některých druhů vlaků.

4 2. 1. Rozeznáváme dvě technologické činnosti:
Seřaďovací stanice uskutečňují nejrozsáhlejší část provozní práce s nákladními vlaky, jsou nejlépe technicky vybaveny. HLAVNÍ Posun 1. VEDLEJŠÍ Jízda 2.

5 Hlavním úkolem jsou tři základní činnosti:
rozřazování končících vlaků sestava výchozích vlaků zpracování tranzitních vlaků

6 Seřaďovací stanice se většinou skládá z těchto částí:
Pro stanici se sestavuje grafikon provozní práce, ve kterém je graficky zakreslena veškerá provozní práce stanice pro jeden den. Pro jeho zpracování se používají stanovené časové normy a technologické postupy dílčích operací týkající se jednotlivých částí seřaďovací stanice. Seřaďovací stanice se většinou skládá z těchto částí: Schéma seřaďovací stanice 1. vjezdová skupina 2. svážný pahrbek 3. výtažná kolej 4. směrová skupina 5. staniční skupina 6. odjezdová skupina 7. tranzitní skupina

7

8 1. vjezdová skupina Slouží pro vjezd vlaků a k vykonání potřebných technologických úkonů před rozřazením vlaku. Je určena zejména pro zpracování končících nákladních vlaků.

9 Technologie práce na vjezdových kolejích se rozděluje na následující činnosti:
odvěšení vlakového hnacího vozidla technická a komerční prohlídka soupravy zpracování průvodních listin vyhotovení pracovní tříděnky příprava soupravy k rozřaďování přísun soupravy na svážný pahrbek

10 A) zprávy o dojezdu vlaku
Optimální průběh činností pro přípravu vlaku k rozřaďování je závislý na včasných a spolehlivých informacích o době příjezdu vlaku a složení jeho zátěže. Tyto informace může stanice získat z následujících podkladů: A) zprávy o dojezdu vlaku B) rozboru vlaku C) výkazu vozidel D) automatizovaných informačních systémů

11 Tříděnka Obsahuje následující údaje: číslo vozu, hmotnost vozu,
je základní doklad, podlé kterého se třídí vlaky na svážném pahrbku, je určena pracovníkům řídícím a provádějícím posun na svážném pahrbku (staniční dispečer, vedoucí posunu, brzdaři) Obsahuje následující údaje: číslo vozu, hmotnost vozu, číslo směrové koleje, informaci o nákladu.

12 Kontrolní otázky: 1. Vyjmenuj technologické činnosti seřaďovacích stanic? 2. Vysvětli základní činnosti seřaďovací stanice? 3. Vyjmenuj skupiny seřaďovací stanice? 4. Popiš vjezdovou skupinu? 5. Popiš tříděnku?

13 Použité zdroje: ŽEMLIČKA, Zdeněk; MYNAŘÍK, Jaroslav. Doprava a přeprava 1. díl. Praha: Nadatur, 2008, ISBN (BROŽ.). ŠIROKÝ, Jaromír. Základy technologie a řízení dopravy, Vyd. 1. Pardubice: Institut Jana Pernera, 2007, ISBN (BROŽ). Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.


Stáhnout ppt "Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338"

Podobné prezentace


Reklamy Google