Informační prameny I. část

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prameny nových poznatků. Zdroje poznatků •Noviny ( •Encyklopedie a náučný slovník.
Advertisements

OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Organisation for Economic Cooperation and Development OECD iLibrary.
Nové pojetí seriálu Zuzana Hájková Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích
Úvod do studia.  Primární zdroje – původní zdroje informací, nejsou dále zpracovány:  Ústava, zákony, nařízení, vyhlášky  Návrhy zákonů, důvodové zprávy.
Didaktická média v dějepisném vyučování
OECD iLibrary Mgr. Alena Doláková Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě, příspěvková organizace 1 Kult (MK)
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/2011
Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Eva Filípková Informační zdroje = zdroje, který přináší uživatelům informace, = zdroje, který přináší uživatelům informace, poznatky.
Politika výběru elektronických zdrojů publikovaných v prostředí Internetu Mgr. Ludmila Celbová
Informace 1 Regionální knihovna Karviná. Základní pojmy Informační pramen – množina dat nebo informací, která je zaznamenána na „nosiči informací“ (kniha,
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Knihovna střední průmyslové školy chemické Stav knihovny Masarykovy střední školy chemické v Praze 1 Umístění Umístění: větší kabinet (českého jazyka)
KVARTÉR - VĚDA A VÝZKUM. Interaktivní graf výdajů na vědu a výzkum.
Co jsou to multimédia Bohumil Bareš.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Marketingový informační systém MIS. MIS  systém činností, vytvořených za účelem shromažďování, analýzy a vyhodnocování informací, nezbytných pro kvalitnější.
Co nám kniha prozradí Zpracovala: Bc. Jarmila Havelková
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Archivnictví a spisová služba
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový Informační systém Ročník / obor.
Vyhodnocení ankety „Kde a jak hledáte odborné informace?“
Informace a informační zdroje. informace obecně = obsah zprávy či sdělení V informatice = kódovaná data, která lze vysílat, přijímat, uchovávat či zpracovávat.
Zpracování rešerše Mgr. Anna Vitásková.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Bibliografické citace – cvičení I. Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára.
Informační zdroje pro odbornou práci Kuchařka pro vědecký fast food.
Jsou muzejní knihovny knihovnami veřejnými? Jarmila Okrouhlíková Knihovna UPM
Návod pro vkládání výsledků vědy a výzkumu do IS.MUNI Mgr. Michal Petr Oddělení pro výzkum, rozvoj a projektovou podporu LF MU Platné pro rok 2011.
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
Odkazy Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Buďte v obraze Služby pro veřejnou správu oblasti monitorování médií NEWTON INFORMATION TECHNOLOGY, s.r.o. Politických vězňů 10, Praha 1
Ústřední knihovna FSS MU Zprávám z médií a tisku na stopě!
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
Uspořádání informačních zdrojů Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová.
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
Práce s informačními prameny VIKBA03
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
OECD iLibrary Mgr. Alena Doláková Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Poznámky pod čarou Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Klára Masařová Název šablonyIII/2.
Statistika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Cibulková.
Distribuce umění a kulturního dědictví. Faktory ovlivňující distribuci Místo, budova, sídlo organizace Odvětví nebo hlavní předmět činnosti organizace.
etail.htm?id= podle pravidel AACR2 -řešení popisné a inventární jednotky -chyby v evidenci a jejich řešení.
KATEDRA PRÁVNÍCH OBORŮ, ŘÍZENÍ A EKONOMIKY MARTIN ŠIMÁK KOLEGIUM DĚKANKY 8. ČERVNA 2012 Jihočeská univerzita V Českých Budějovicích Zdravotně sociální.
Informace Zpracování informací, metainformace, zdroje, autorská práva Denisa Poštulková VIII.A.
Úvod do zpracování rešerší I. Mgr. Drahomíra Dvořáková
ACM Digital Library PhDr. Ivana Reznerová
PSY103 Vývojová psychologie I Zuzana Masopustová
První zpracování odborných zdrojů Tématické rešerše
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Akvizice a informační fond
Informační prameny II. část
Citační a bibliografické databáze:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DUŠEVNÍ VLAStNICTVÍ Kateřina Dušáková.
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
OECD iLibrary Centrum informačních a knihovnických služeb
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
EBSCO Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

Informační prameny I. část Informační výchova Informační prameny I. část

Informační prameny Pojmenování určité množiny dat či informací, které jsou zaznamenány na nějakém "nosiči", což může být hmota (např. kniha) nebo energie (např. projev, rozhlasové vysílání).

Existuje mnoho různých druhů a typů informačních pramenů Existuje mnoho různých druhů a typů informačních pramenů. Je třeba si uvědomovat, že každý typ má své specifické vlastnosti, slouží různým účelům, liší se způsoby jejich vyhledání, přináší různé informace atp. a to si vyžaduje různé způsoby zacházení.

Formy informačních pramenů tištěné elektronické mikrografické - mikrofilmy, mikrofiše (používané pro archivní účely) Elektronické a mikrografické informační prameny, oproti tištěným informačním pramenům, nejsou pro člověka přímo čitelné a k jejich prohlížení je třeba použít nějakého přístroje (počítač, čtečka, videorekordér aj.).

Typy informačních pramenů primární informační prameny sekundární informační prameny

Primární informační prameny Označení pro dokumenty, které přináší vlastní (většinou i původní) informace nebo data.

Druhy primárních informačních pramenů knihy monografie (publikace pojednávající o jednom tématu) sborník (soubor jednotlivých statí, např. materiály příspěvků z konferencí, kongresů apod.) příručky (podávají základní a přehledně zpracovaný obraz o stavu poznání určitého oboru) učebnice (výukový materiál) encyklopedie (abecedně nebo systematicky uspořádaný výklad termínů) slovníky (jazykové, výkladové)

periodika (základní charakteristika je, že vychází průběžně v určitých intervalech) noviny (obsahují aktuální informace, jejich periodicita je 1 den až 1 týden) časopisy (vychází s periodicitou 1 týden až půl roku) ročenky (vychází jednou za rok)

speciální literatura normy jsou tzv. dokumentované dohody obsahující technické specifikace a další kriteria pro materiály, výrobky, postupy a služby tak, aby vyhovovaly danému účelu patent představuje výlučné právo k využití originálního technického řešení - vynálezu. Je to veřejná listina, kterou udělují patentové úřady - soukromým osobám nebo institucím.

Patenty Normy

Ukládání firemních materiálů v regálech knihoven firemní literatura (materiály, které vydávají podniky, obchodní organizace a společnosti, aby informovaly veřejnost o svých výrobcích, službách nebo činnosti)

šedá literatura (dokumenty, které nelze získat v běžné distribuci) diplomové, disertační a habilitační práce (odborné a vědecké práce, které jsou podkladem pro udělení akademické, vědecké a pedagogické hodnosti) výzkumné zprávy (prezentují výsledky řešení výzkumného úkolu)

Diplomové práce Výzkumné zprávy

Použité zdroje http://knihovny.cvut.cz/vychova/vychova1/index.html http://images.google.cz/images?gbv=2&hl=cs&q=diplomov%C3%A9+pr%C3%A1ce&&sa=N&start=20&ndsp=20 Připravila Klára Masařová