Pouště Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pouště Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Advertisements

Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
LOGICKÉ DVOJICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Gošová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Pouště a polopouště.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada:Přírodní prostředí Země2 Ověření ve výuce:
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o pohybech hmot v zemské kůře, zemětřesení. AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení.
MLÁĎATA ZVÍŘAT HRA JAK SE JMENUJE MLÁDĚ ZVÍŘETE VYOBRAZENÉHO NA FOTOGRAFII? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová.
Vznik pohoří Obr. 7 – K2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
POUŠTĚ A POLOPOUŠTĚ.
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
SESTAVENÍ ELEKTRICKÉHO OBVODU
KOZA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Ruský obrázkový slovník VII Oblečení − одежда
Převody – jednotky délky
Tundra a polární pustina
PRACOVNÍ LIST Úkoly: 1) Na internetu vyhledej, kde se nachází podnebné pásy zmíněné v prezentaci a vyznač je na mapě. 2) Na kterých kontinentech je možné.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
OVCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Vlastnosti látek − hustota
Rozlišování krátkých a dlouhých samohlásek interaktivní
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO Pracovní listy
Pracovní listy zvířata
Násobilka se zvířaty 9x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Násobilka se zvířaty 7x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ruský obrázkový slovník XXIV. Povolání - профессия
Poznávačka - sudokopytníci a lichokopytníci
Ruský obrázkový slovník XXII Kolektivní sporty –коллективныe спортa
KOČKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Alena Doušová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
Ruský obrázkový slovník XLI Ve škole – В школе
Ruský obrázkový slovník XII Domácí spotřebiče – Техника для кухни
Kvadratické nerovnice
Najdi rozdíl II. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Barvy a tvary A Pracovní list určený pro rozvoj zrakového vnímání a abstraktně vizuálního myšlení Postup práce: Spoj čarou stejné trička – jedno je barevné,
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Násobilka se zvířaty 5x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Orofacionální cvičení I
Hyperoskulační kružnice elipsy
PROVĚRKY Převody jednotek délky - 2.část
Převody délky MATEMATIKA
Pracovní list - pocity a emoce Jméno: …………………………
Porovnávání obrázků Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Ruský obrázkový slovník IV Rodina − семья
Ruský obrázkový slovník XXX. Slovesa A
Ruský obrázkový slovník XX Hudba – музыка
Ruský obrázkový slovník XL Kontinenty a oceány – Континенты и океаны
Ruský obrázkový slovník XVII Části těla a hlavy – тела и головы
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY A KOSTRA
Pracovní listy – vnitřní orgány a kostra
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
UŽITEČNÁ ZVÍŘATA A ROSTLINY 2
Body Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Převody – jednotky délky
Ruský obrázkový slovník XIX Místnosti – комнату
Ruský obrázkový slovník XV Tvary – формы
Základní škola, Hradec Králové
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
MLÁĎATA ZVÍŘAT PREZENTACE
M O T Ý L Í L O T O 3 Najdi stejného motýla!
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Kvadratická rovnice Vlastnosti kořenů kvadratické rovnice
Převody jednotek obsahu - 2.část
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Hra Znáš některé dopravní značky?
Transkript prezentace:

Pouště Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. 1

Podmínky pro život velké sucho (horní hranice srážek 250 mm/rok) voda se vyskytuje jen vzácně oázy – nejčastěji vznikají ze zdrojů podzemních vod většinou pokryty pískem (ERG) další druhy: HAMADA (skalnatá), SERIR (štěrková) Obr. 2 – Písečná poušť Obr. 3 – Kamenitá poušť Rozdíl mezi pouští subtropického a mírného pásu Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. 2

Rozložení ve světě Afrika (Sahara, Namib, Kalahari) Asie (Gobi, Taklamakan, Karakum, Kyzylkum) Amerika (Atacama) Austrálie (Velká písečná poušť) Obr. 4 – Oblasti výskytu pouští Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. 3

Fauna přizpůsobení vysokým teplotám aktivní především v noci Příklady Obr. 5 – Štír přizpůsobení vysokým teplotám aktivní především v noci Příklady velbloud hrby jsou plné vody a tuku srst je ochranou před teplem i chladem štíři, pavouci, hadi, ještěrky Obr. 6 – Zmije útočná v zajetí Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. 4

Flóra nutnost přizpůsobení vysokým teplotám Obr. 7 – Kaktusy nutnost přizpůsobení vysokým teplotám např. voskovité listy, dužnaté stonky uzavírání průduchů přes den Příklady kaktusy a sukulenty Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. 5

Polopouště většinou obklopují pouště pokrývá je chudá vegetace mohou přecházet ve step využívají se k pastvě koz a velbloudů jejich spásáním dochází k rozšiřování pouští Obr. 8 – Odpočívající velbloudi Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. 6

Zajímavosti a problémy Obyvatelé pouště převážná část obyvatel žije v OAZÁCH nomádi (Tuaregové) – kočují se stády velbloudů pouští Zvláštnosti pouští duny – jinak též písečné přesypy vádí – jinak též občasné vodní toky, které během roku často zcela vysychají Obr. 9 – Tuareg Obr. 10 – Duna Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. 7

Použité zdroje informací Veškeré použité zdroje obrázků [cit. 2010-02-05]. Dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org. Obr.1 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Douz_Sahara%27s_gateway.jpg Obr.2 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Erg_Chebbi_Maroc.jpg Obr.4 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aavikko.png Obr.5 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Scorpion_01.JPG Obr.6 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bitis_arietans_J3.jpg Obr.7 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kaktus_092.jpg Obr.8 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Camels_Gokarna.jpg Obr.9 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tuareg.JPG Obr.10 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Duna.jpg Veškeré použité zdroje obrázků [cit. 2010-02-05]. Dostupné pod licencí Public domain na http://www.wikimedia.org. Obr.3 – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:260_Boa_Vista.jpg Ostatní informace byly vytvořeny z vlastních zdrojů Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. 8