Zeměpis Světadíly a oceány VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_SVĚTADÍLY_A_OCEÁNY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚZEMNÍ ROZLOŽENÍ OBYVATELSTVA PRO VÝUKU ZEMĚPISU NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Opakování Afrika.
Evropa-jeden ze světadílů
Název školy: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF
SEVERNÍ AMERIKA OBR. 1
Charakteristika kontinentu
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Členění zemského povrchu, Typy pohoří
EVROPA SE PŘEDSTAVUJE Poloha:
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Zpracoval: Michaela Hrdá ZŠ A MŠ,Brno,Horníkova 1
Světadíly a kontinenty + oceány
Oceány - seznámení s polohou a rozlohou-
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
VY_32_INOVACE_01 Asie - úvod do Asie
Polární oblasti.
Hydrosféra oceánská voda
ASIE.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Amerika.
Světadíly Materiál byl vytvořen v rámci projektu
ASIE Křížem krážem Asií
Evropa – poloha, povrch 5. ročník
VY_32_INOVACE 01 Úvod do Ameriky - poloha, rozloha, členitost
Planeta Země jako součást
Zeměpis světadílů Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Registrační číslo projektu
VY_32_INOVACE_09_Oceány (1) (2) (SADA ČÍSLO 6). INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Bc. Milena Švermová Datum (období), ve kterém.
Afrika – poloha, rozloha
Světadíly Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Světový oceán Mgr. Petr Králík.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Poloha, rozloha, členitost
PLANETA ZEMĚ Martin Fišera.
EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Předmět Zeměpis, 8.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/2012.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ – Pevniny a oceány Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ČLOVĚK A PŘÍRODA – ZEMĚPIS - NA II.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa-Poloha a členitost Evropy Název sady: Zeměpis 7. ročník.
Moře Juli K.. Co se dozvíme o moři? ● Co je to a kde se nachází ● Moře na našem území ● Statistika moře ● Příklady moří ● Výjimky ● Mimozemská moře ●
VY_32_INOVACE_07-41 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – poloha, rozloha,
PLANETA ZEMĚ. Země ve vesmíru Vesmír vznikl asi před 15 miliardami let, kdy nastal tvz. "Velký třesk''. Stáří sluneční soustavy se odhaduje na 5,7 mld.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marcela Hádková Název školyPlavská škola AutorMgr. Marcela Hádková Název VY_32_INOVACE_15_Vl5_Evropa.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.9 Evropa – jeden ze světadílů Téma: Česká republika jako součást.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
ANTARKTIDA.
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_29_VLASTIVĚDA
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_Vac_I_16 Hydrosféra
Amerika – Austrálie – Evropa Asie –Afrika - Antarktida
Název školy: Základní škola T. G
VY_32_INOVACE_ Členění zemského povrchu I. Autor
Zpracovala: Mgr. Věra Kreuzová
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_Světadíly
Evropa – poloha, rozloha, členitost
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_09_ZEMĚPIS
Světadíly Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Oceány.
Hydrosféra – vodní obal země.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VY_52_INOVACE_06_02_Evropa (poloha, členitost, rozloha)
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_01_Světadíly_a_oceány_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá
Transkript prezentace:

Zeměpis Světadíly a oceány VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_SVĚTADÍLY_A_OCEÁNY Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní družina, Duchcov, Školní 1, příspěvková organizace Registrační číslo Ladislava Hofmanová

Zemský povrch Celkový povrch Země je 510 065 284,702 km2. Větší část povrchu (70,8 %) je pokryto vodou. Zbylých 29,2 % je pevnina , kterou nazýváme kontinenty(světadíly). Oceány a pevnina nejsou na světě rozmístěny rovnoměrně, ale většina souše připadá na severní polokouli.

Světadíl Světadíl neboli kontinent je velkou souvislou pevninskou masou. Na Zemi rozlišujeme tyto světadíly: Severní Amerika Jižní Amerika Afrika Asie Evropa Austrálie Antarktida

Severní Amerika Poloha: Severní Amerika je ohraničená na severu Severním ledovým oceánem, na východě Atlantickým oceánem, na jihu Jižní Amerikou a na západě Tichým oceánem. Severní Amerika je třetím největším a čtvrtým nejlidnatějším světadílem na planetě. Nachází se zde 23 států (největším je Kanada). Zajímavosti: Na jejím území leží nejmocnější stát světa – USA.

Jižní Amerika Poloha: Největším státem je Brazílie Zajímavosti: Jižní Amerika je spojena se Severní Amerikou úzkou pevninskou šíjí většinou nazývanou Střední Amerika. Největším státem je Brazílie Zajímavosti: Na jejím území je nejvodnější a nejdelší řeka na Zemi – Amazonka.

Afrika Poloha: Rozkládá se jižně i severně od rovníku. Z větší části je obklopena oceány (Indickým a Atlantickým). Na severu je obklopena Středozemním mořem. Afrika je přezdívaná jako černý kontinent vzhledem ke složení obyvatelstva. Zajímavosti: Afrika je pravděpodobně kolébkou, odkud vzešel člověk na svém tažení osidlování planety. Na jejím území se rozprostírá největší poušť na světě – Sahara.

Asie Asie je svou rozlohou 44 603 853 km² největší a s téměř 4 miliardami obyvatel nejlidnatější světadíl, její obyvatelstvo představuje 60 % světové populace. Největším státem Asie je Rusko. Zajímavosti: V Asii leží největší jezero na světě – Kaspické moře

Evropa Jde o druhý nejmenší světadíl, který je však zároveň druhý nejhustěji zalidněný (asi 72 obyvatel/km²). Je přezdívána jako „starý kontinent“. Zajímavosti: Evropa je jediný světadíl jehož název nezačíná na písmeno A. Evropa(z arabského ereb či irib) znamená „země, kde zapadá slunce“.

Austrálie Zajímavosti: Austrálie je světadíl s nejmenší rozlohou a nejmenší průměrnou nadmořskou výškou. Leží mezi indickým a Tichým oceánem. Podnebí je zde stálé a teplé. Zajímavosti: Je jediným místem, kde žije klokan (výjimku tvoří světové ZOO).

Antarktida Je pátý největší světadíl po Asii, Africe, Severní Americe a Jižní Americe. Krajina i podnebí jsou v Antarktidě natolik drsné, že se tu žádní lidé nikdy neusadili natrvalo. Jedinými obyvateli tohoto kontinentu jsou vědci, kteří tu pracují na výzkumných projektech. Antarktický smluvní systém zmrazuje nároky států na území Antarktidy, zakazuje jakékoliv vojenské aktivity a také například zakazuje těžbu nerostných surovin (minimálně do roku 2048). Zajímavosti: Díky svému mohutnému ledovcovému příkrovu je kontinent největším rezervoárem sladké vody na světě.

Zajímavost Víte co mají společného olympijské kruhy a světadíly? Barva každého kruhu znázorňuje jeden světadíl.

Oceány Dominantní prvek povrchu Země tvořený masou slané vody. Rozdělujeme na: Tichý oceán Atlantský oceán Indický oceán Severní ledový oceán

Opakování Jaký je největší světadíl? Správná odpověď Asie Afrika Austrálie

Opakování Jaký je největší stát v Asii? Správná odpověď Rusko USA Brazílie

Odkazy http://www.bastl.cz/cnp/831.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Zem%C4%9B#Geologick.C3.A9_slo.C5.BEen.C3.AD http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ablona:Sv%C4%9Btad%C3%ADly http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Olympic_flag.svg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Continentes.png Pod licencí Creative Commons, Autor: sfmisision.com http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Paola_Oliveira_008.jpg?uselang=cs Pod licencí Creative Commons, Autor: Klaus with K http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Corcovado_statue01_2005-03-14.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Messi_arms.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:All_Gizah_Pyramids-3.jpg Pod licencí Creative Commons, Autor: Bertrand Devouard ou Florence Devouard http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dunes.jpg Pod licencí Creative Commons, Autor: Rob Hooft http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Elephant_Kruger_2003.jpg Pod licencí Creative Commons, Autor: NL Wikipedia User Pixar http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chinese_Wall.JPG http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Europe_with_flags.png http://commons.wikimedia.org/wiki/File:RedRoo.JPG Pod licencí Creative Commons, Autor: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Penguins_Edinburgh_Zoo_2004_SMC.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Oce%C3%A1ny