MLADÍ A ÚŘAD PRÁCE – NEZAMĚSTNANOST MLÁDEŽE Z POHLEDU PŘÍMÉ PRÁCE Barbora Pšenicová mezinárodní konference v rámci Projektu realizovaného z programu Erasmus+

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu
Advertisements

Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
ECVET v Programu celoživotního učení
Rekvalifikace realizované Úřadem práce ČR a projekt UNIV 3
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Vocational Education and Training for Young people ODBORNÉ VZDĚLÁVACÍ KURZY PRO MLADÉ Tento projekt byl realizován za finanční podpory Evropské unie. Za.
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Evropský sociální fond v ČR
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Úspěšné strategie k integraci na volném trhu práce Wien Work Jobmanagement Wien Work Arbeitsassistenz.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Trh práce VY_32_INOVACE_ Trh práce = místo, kde se střetává poptávka po práci (zaměstnavatelé) s nabídkou práce (uchazeči o zaměstnání) Práce.
Vzdělavatel, zaměstnavatel a uživatel Tomáš Hájek.
Podporované zaměstnávání pro lidi se zrakovým postižením.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Produkt : Vzdělávání a metodika práce poradců pro zaměstnanost Rozvojové partnerství 0002 Mikrobus.
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
REGIONÁLNÍ INFORMAČNÍ SYSTÉM O UPLATNITELNOSTI ABSOLVENTŮ NA TRHU PRÁCE TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKOU UNIÍ A ČESKOU REPUBLIKOU.
KomunitníCentrum. ČESKÉHO ŠVÝCARSKA TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR  4 národní.
NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ. Národní soustava povolání (NSP) je otevřená soustavně aktualizovaná databáze informací o potřebách trhu práce, vytvářená zaměstnavateli.
Situace na trhu práce /Plzeň – město/ Únor Tato prezentace vznikla v rámci projektu „Systém kariérového poradenství pro studenty vysokých škol v.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Personální strategie mezinárodní firmy
Rytmus Liberec, o.p.s. Agentura pro podporované zaměstnávání Antónia Dechťarová Monika Pietroszová září 2008.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Informační a poradenské středisko Mgr. Jindřiška Dvorská Mgr. Markéta Severinová.
Politika zaměstnanosti Krajská pobočka v Olomouci.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
EU peníze středním školám. Šablony Šablony – unikátní systém podávání žádostí o EU dotace Není nikde jinde v EU Velmi jednoduchý způsob - školy mají minimum.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_14_NEZAMĚSTNANOST.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
PLÁNOVANÉ REGIONÁLNÍ INDIVIDUÁLNÍ PROJEKTY PRO KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ PROGRAMOVACÍ OBDOBÍ 2014 – 2020.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Hledání zaměstnání, nezaměstnanost, úřady práce, rekvalifikace N á zev.
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
PRAKTICKÁ ÚČETNÍ Grantový projekt: reg. číslo projektu: CZ.1.07/3.2.07/ realizátor projektu: HM EKOND, spol. s r.o., Ostrava.
6. Lokální partnerství Frýdlantsko.
Úřad práce ČR – Krajská pobočka v Ostravě Ing. Petra Prouzová.
Mládež v pohybu – iniciativa strategie Evropa 2020.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
OKRESNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA PŘEROV PROGRAMY PODPORY PODNIKÁNÍ Zaměřené na vzdělávání zaměstnanců a tvorbu nových pracovních míst OKRESNÍ.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 2 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
KONFERENCE PROJEKTŮ ZAMĚSTNANOSTI KARLOVARSKÉHO KRAJE.
Podpora dětí a mladých dospělých v Dětském domově Radost a jejich příprava na vstup do samostatného života Daniel Walbröl mezinárodní konferencE v rámci.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
MINULOST – PŘÍTOMNOST - BUDOUCNOST KARIÉRA Vlasta Krejčová
TTnet (Training of Trainers Network)
Znevýhodněná mládež na prahu dospělosti – mezinárodní konference 13
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Nezaměstnanost.
Co je program Mládež v akci?
Kariérové poradenství a podnikavost
Transkript prezentace:

MLADÍ A ÚŘAD PRÁCE – NEZAMĚSTNANOST MLÁDEŽE Z POHLEDU PŘÍMÉ PRÁCE Barbora Pšenicová mezinárodní konference v rámci Projektu realizovaného z programu Erasmus+ „Zvyšování kompetencí u pracovníků s mládeží pro lepší start mladých do života“ - 13. – 14. 2. 2017

Nezaměstnanost v číslech Nezaměstnanost v ČR – 5,3% (389 416 osob) -> 135 536 volných míst NEET – not employment, education or training – mladí nezaměstnaní, kteří se nezúčastňují žádné odborné přípravy (20% Evropa, 13% ČR) nezaměstnaní – krátkodobě a dlouhodobě mladí s postižením mladí z vyloučené společnosti, odrazeni předchozím neúspěchem

Škola jako příprava na povolání Školy nepřipravují na výkon povolání a běžný život Učení pouze na úrovni znalostí Nízké osvojování dovedností Nulový empowermenet Školy neřeší poptávku firem po pracovnících Minimální spolupráce s pracovním trhem Dotace na studenta? Školy nevedou individuálně studenty Neznalost mladých a jejich potřeb Žádné nebo malé mapování studentů a jejich dovedností Nefunguje pomoc při výběru škol, potažmo povolání

Kdo končí na ÚP? Proč jsem na ÚP? Nemohu sehnat zaměstnání ve svém oboru. Nemohu sehnat žádné zaměstnání. Nechci takové zaměstnání. Nechci pracovat. Nemám smlouvu, pracuji na černo!

Důvody nezaměstnanosti mladých Externí vlivy Nedostatečné dovednosti pro volná pracovní místa Nevhodná pracovní místa Vzdělání nedoplňuje mezery na pracovním trhu Nízké (nebo žádné) pracovní zkušenosti

Čím je nezaměstnanost způsobena Interní vlivy Strach z neúspěchu Velká očekávání, ambice Sebevědomí, které neodpovídá skutečným dovednostem Opakovaný neúspěch – sebenaplňující proroctví Znevýhodnění

Návrhy řešení nezaměstnanosti mladých KOMPLEXNÍ SYSTÉMOVÁ ŘEŠENÍ Duální vzdělávání Spolupráce škol a firem - praxe Pilot v roce 2013 Mapování poptávky na trhu práce školami Která místa nejsou zaplněna Jaká povolání na trhu práce schází Adekvátní počet míst ve školách k poptávce z trhu Podpora zaměstnavatelů státem – motivace k zaměstnávání mladých Podporovaná místa Zlepšení podmínek podnikatelů Snižování nákladů zaměstnavatele na zaměstnance Záruky pro mladé Projekt od roku 2013 Mladí do 25 let Do 4 měsíců od konce školy či ukončení poměru -> nová práce nebo škola

Návrhy řešení nezaměstnanosti mladých ZAČNĚME OD PODLAHY – drobné změny Programy a projekty Programy a projekty zaměřené na: Seberozvoj mladých Osvojování soft skills Rekvalifikační kurzy Návrat do školních lavic Studium nových oborů Dostudovávání kombinovaných oborů Seberozvoj Rozvoj sebereflexe Kritické myšlení Uvědomění si vlastních silných a slabých stránek Empowerment

Použité zdroje Infoabslovent; Absloventi: http://www.infoabsolvent.cz/Temata/ClanekAbsolventi/0-0-04 Euroactiv: Nezaměstnanost mladých v ČR: http://euractiv.cz/factsheet/obchod-a-export/nezamestnanost-mladych-v-ceske-republice-000125/ E15; Mladí bez práce jsou problém v Česku-školy je nepřipraví: http://zpravy.e15.cz/domaci/ekonomika/mladi-bez-prace-problem-i-v-cesku-skoly-je-nepripravi-firmy-se-jich-boji-991340 MPSV; Zaměstnanost mladých: Česká republika patří k nejlepším, panují ovšem regionální rozdíly : http://www.mpsv.cz/files/clanky/19768/zamestnanost.pdf NUV; Nezaměstnanost mládeže v Evropě: http://www.nuv.cz/vystupy/nezamestnanost-mladeze-v-evrope EU; Bílá kniha Evropské komise Nový podnět pro evropskou mládež : file:///C:/Users/notebook/Downlbila_kniha_ek.pdf Euroactiv; EU v roce 2017- Sociální politika a zaměstnanost: http://euractiv.cz/clanky/socialni-politika/eu-v-roce-2017-socialni-politika-a-zamestnanost/ Businessinfo; Sociální politika v Evropské unii: http://www.businessinfo.cz/cs/clanky/socialni-politika-v-evropske-unii-5149.html

Konec