Porty a rozhraní Markéta Koubíková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PC základní jednotka.
Advertisements

Komunikační rozhraní počítače
HW – Kabely a konektory Název školy
Periferní zařízení počítače
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Tato prezentace byla vytvořena
POČÍTAČ.
Hardware Fyzické vybavení počítače, vše, na co se dá sáhnout
Základní jednotka PC Obr. 1.
ZÁKLADNÍ DESKA.
PC komponenty.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
HARDWARE 4. část.
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Rozhraní PC.
Informatika 1_6 6. Týden 11. A 12. hodina.
3. MATURITNÍ OKRUH Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
ZÁKLADNÍ DESKA MOTHERBOARD
HARDWARE 2 KONEKTORY PC 7. ročník verze
Periferní zařízení počítače
Hardwarové vybavení počítače
Rozhraní a porty Jsou to prvky, které vytvářejí rozhraní mezi počítačem a periférním zařízením.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Hardware – základní deska Autor:
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Komunikační porty a síťová rozhraní.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – rozšiřující karty Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:1. 11.
Obsah.  Hlavní součást většiny počítačů  Propojuje součástky (hardware) do jednoho celku a poskytuje jim elektřinu  Postupem času se rozvíjela a obsahovala.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – porty
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – další vstup/výstupní zařízení Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:9.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Sběrnice II. Sběrnice v automatizační a měřicí technice.
1 paralelní (Centronics) pro připojení tiskárny, scanneru Konektor 25 pólový s otvory seriová (COM 1, COM 2, PS/2)myš, modem tato zařízení.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
Informatika Počítačová sestava Obrázek:
Zvuková karta rozšiřující karta (v provedení ISA nebo PCI) do sběrnice základní desky zajišťující zvukový vstup a výstup někdy bývá přímo integrována na.
Výpočetní technika kód předmětu: VT Ing. Miroslav Vachůn, Ph.D.
Základní struktura počítače
HARDWARE.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Jiné typy počítačů Číslo DUM: III/2/VT/2/1/19 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Monitor Číslo DUM: III/2/VT/2/1/11 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Periferie je souhrnný název pro jednotky, které umožňují komunikaci počítače s okolím. K základní jed-notce se připojují kabely. Z hlediska způsobu přenosu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Hardware počítače Číslo DUM: III/2/VT/2/1/01 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_02 HARDWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Principy funkce počítače (4). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_18.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
1.5 Porty. porty  slouží k připojení externích zařízení  existuje řada typů portů seriový paralelní PS/2 USB FireWire grafické, zvukové, síťové …
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_08_Části počítače a přídavná zařízení Téma: Části.
SKLADBA PC 15 EU OP VK VYT 2.14 TEST 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
PC základní jednotka.
Zapojení PC NÁZEV ŠKOLY
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Monitor
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Sběrnice v automatizační a měřicí technice
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
SOS Pod amfiteátrom 7, Levice
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
Mgr. Miroslava Telingerová
Autor: Mgr. Václav Chvál
Periférie: Periferie je zařízení, které se připojuje k počítači a rozšiřuje jeho možnosti. Zpravidla slouží ke vstupu a výstupu dat do/z počítače. K.
Transkript prezentace:

Porty a rozhraní Markéta Koubíková

Port a rozhraní Port-Fyzické rozhraní, ke kterému se připojuje vnější zařízení pomocí kabelu Všechny potřebné komponenty musí být správně zapojeny Většina komponentů (periférii) se zapojuje ze zadní části skříně počítače

Porty a rozhraní Rozdělění: Paralelní port USB port Sériový port Komponenty, které se do počítače zasouvají mají takový tvar,aby je nebylo možné připojit jinak než správně Rozdělění: Paralelní port USB port Sériový port

Paralelní port Označení: LPT1,LPT2 Data vysílá paralelně (vedle sebe) Rychlejší, ne tak spolehlivé-přenos dat na kratší kabelu Např.tiskárna

Sériové porty Sériové rozhraní RS-232 se používá jako komunikační rozhraní osobních počítačů a další elektroniky. RS-232 umožňuje propojení a vzájemnou sériovou komunikaci dvou zařízení, jednotlivé bity přenášených dat jsou vysílány postupně za sebou (v sérii) po jednom páru vodičů v každém směru.   Např. myš,modem

USB Porty USB rozhraní bylo na rozdíl od paralelního a sériového vyvinuto poměrně nedávno. Mnohonásobná rychlost přenosu dat (1,5 Mb/s po 12 Mb/s) Možnost připojit na jeden USB port až 127 zařízení S připojením na USB se běžně vyrábějí skenery, tiskárny, tablety, digotální fotoaparáty, ale i myši, klávesice atd.

PS/2 rozhraní PS/2 konektory slouží k připojení běžných typů klávesnic a myší. Fialový konektor slouží k připojení klávesnice Zelený pro připojení kabelu myši

Audio porty Slouží k připojení soustavy reproduktorů či mikrofonu Zvukový adaptér integrovaný na základní desce má ve většině případů jen konektor pro mikrofon,analogový vstup a jeden výstupní konektor pro jednoduché reproduktory, resp. K němu lze připojit sluchátka. V případě, že je počítač vybaven zvukovou kartou s více výstupními konektory,lze k počítači připojit sestavu reproduktorů pro navození přehrávání prostorového zvuku-5 reproduktorů plus 1 subwoofer (označuje se jako systém reproduktorů 5.1)

Konektor pro připojení k počítačové síti Síťový konektor RJ-45-je k dispozici u každého moderního počítače či notebooku, a to jako výstup síťového adaptéru intrgrovaného na základní desce. Analogicky je také k dispozici na přídavných síťových kartách. Do tohoto konektoru se zapojuje síťový kabel,který připojuje počítač k počítačové síti. RJ-45 může mít dvě podoby: samičí (zásuvka) nebo samčí.

Rozhraní pro připojení monitoru DVI konektor-slouží k připojení digitálních,ale i starších analogových monitorů. VGA konektor- slouží pro analogový přenos obrazového signálu z grafické katry do starších typů monotorů. HDMI konektor- jde o modernější typ rozhraní, který přenáší digitální signál. Slouží k propojení k propojení moderních typů LCD diplejů, televizorů atd.