Jak si upevňovat zdraví po nemoci výživou Eva Chocenská nutriční terapeut, Oddělení stravování a klinické výživy, Thomayerova nemocnice, Praha
Při remisi je třeba se zaměřit na: V průběhu onemocnění je potřeba zajistit dlouhodobě dostatek živin tak, aby tělo nespotřebovávalo své vlastní bílkoviny – svalovinu a nedošlo k rozvoji malnutrice (podvýživy) nebo nádorové kachexie. Při remisi je třeba se zaměřit na: regeneraci posílení vlastní obranyschopnosti zajištění dlouhodobě dobré kvality života v ideálním případě mít jídelníček složený tak, aby pomáhal s omezením rizika návratu onemocnění.
Pracovat se stresem a nalézt vnitřní rovnováhu Upravit stravování Respektovat, že přiměřený pohyb je součástí života a významným prvkem pro fungování lidského těla Podporovat imunitu
Upravit stravování: většina problémů se stravováním zmizí ihned po ukončení léčby část se může upravovat déle, než byla doba léčby (sliny, nechutenství) Respektovat své tělo - pokud mu regenerace trvá déle, přizpůsobte výběr stravy jeho potřebám (podpora trávení enzymy, šetřící dieta, dieta pro regeneraci jater).
Upravit stravování: během prvních šesti týdnů je vhodné dodržovat mírně šetřící režim – odlehčení, regenerace Při některých typech lymfomů je třeba dietu dodržovat navždy (lymfom střeva – bezlepková dieta)
Upravit stravování: Racionální strava Obecná doporučení FZV: pestrou stravu, do celého dne; zelenina a ovoce na 600 g denně (400 g zeleniny, 200 g ovoce); denně 2 l tekutin, přednost dávejte vodě; denní konzumaci mléčných výrobků, nejlépe zakysaných; rostlinné oleje a kvalitní margaríny; maso libové, bez viditelného tuku; omezte smažené pokrmy vyhýbejte se oplatkám, keksům a sušenkám s náplní a polevou; vybírejte si potraviny s nižším obsahem sodíku, nepřisolujte; udržujte si optimální tělesnou hmotnost, pravidelně se hýbejte.
Upravit stravování: Doporučený denní příjem porcí Cukr, tuk, alkohol max. 1 porce Maso, vejce, luštěniny 1 – 3 porce Mléko, mléčné výrobky, sýry 2 – 4 porce Ovoce (syrové, kompoty, včetně šťáv) Zelenina (syrová i vařená, včetně brambor) 3 – 5 porcí Výrobky z obilovin (chléb pečivo, rýže, vločky, těstoviny) 3 – 6 porcí Velikost jedné porce (průměr z různých pramenů): 1/2 krajíce chleba (30g), 1 rohlík či houska, ½ až ¾ hrnku (30 g) ovesných vloček či müsli, 1 kopeček (¾ hrnku vařené) rýže či vařených těstovin (125g) Zelenina: velká paprika, mrkev či dvě rajčata, kompotová miska čínského zelí či salátu, ½ až ¾ hrnku* dušené zeleniny či brambor, sklenice neředěné zeleninové šťávy Ovoce: 1 kus středně velkého ovoce, ½ hrnku drobného ovoce, ½ hrnku kompotovaného ovoce, sklenice* neředěné ovocné šťávy. Mléko, mléčné výrobky: 1 sklenice mléka*, 1 kelímek jogurtu (150 – 200 ml), sýr tvrdý (30g) = 2 pl. Sýra tvrdého, sýr měkký – 55g Ryby, maso, drůbež: 55 – 85 g masa, Vejce: 1 ks slepičího vejce, Luštěniny: ½ až ¾ hrnku vařených luštěnin, porce sójového masa Cukr: 1 kostka nebo lžička, vrchovatá lžička džemu nebo medu Tuk: 10 g, lžička oleje, 20 mandlí nebo ořechů Ořechy: 2 rovné lžíce Alkohol: 1 drink = 25-30 ml destilátu, 100 – 200 ml vína nebo 300 ml piva. * objem hrnku se počítá ca 0,25 l, objem sklenice 0,2 ml.
Upravit stravování: Střídmě – pestře – pravidelně – kvalitně – vše. S otevřenou, ale racionální myslí (selským rozumem). V klidu. Stres trávení velmi škodí. Nebylo mi nic a je mi lépe!
MUDr Frej, Zánět skrytý zabiják Ajurvédská medicína
Upravit stravování: nezpůsobovat tělu další zátěž nevhodným stravováním (fast food, extrémní diety..) rizikovými potravinami (plísně) rizikovým chováním (hygiena)
Upravit stravování: pestrost žádná potravina neobsahuje všechny živiny, minerální látky a vitamíny co nejvíce se vyhýbat potravinám, podporujících tvorbu zhoubného bujení s obsahem aflatoxinů (plísně) akrylamidu (smažené) dehtových látek a nitrosloučenin (spálené, nevhodně uzené nebo nakládané), aj.
PŘEHLED ZDRAVÍ PROSPĚŠNÝCH POTRAVIN a účinné množství Upravit stravování: Volit potraviny s potenciálním protirakovinným účinkem rybí tuk, lněné semínko, lněný olej, chia semínka, houby, zakysané mléčné výrobky, kvašená zelenina, tempeh, brukvovitá zelenina cibuloviny, sója, rajčata, maliny, jahody, brusinky, borůvky, ostružiny, hroznové víno (zrníčka), granátové jablko, ananas, rooibos, hroznové víno – resveratrol, kakao, řasy, koření, citrusy, zelený čaj, červená řepa PŘEHLED ZDRAVÍ PROSPĚŠNÝCH POTRAVIN a účinné množství (může být rozloženo do dne a nemusí být denně vše) (Zdroj Výživou proti rakovině str. 129) růžičková kapusta ½ šálku rajčata – protlak 1 polévková lžíce brokolice, květák, zelí kurkuma 1 čajová lžička + pepř ½ lžičky česnek 2stroužky borůvky, maliny…. cibule hroznové víno drobné špenát, řeřicha hořká čokoláda 70% 20g sója citrusový fresh džus lněné semínko drcené zelený čaj 3x 150 ml
Upravit stravování: mít ve stravě nebo doplňcích stravy látky s protinádorovým působením (například betanin - červená řepa), kurkumin, ECGC (zelený čaj), pronthokyanidy (bobulovité ovoce)). mít ve stravě nebo doplňcích stravy látky s protizánětlivým působením: omega 3 MK, kurkuma, zázvor, boswelia aj. mít ve stravě nebo doplňcích stravy látky, které potlačují metabolické procesy nádorů: například ECGC (zelený čaj), vitamin D
Podporovat imunitu s funkční imunitou se „tělo léčí samo“ beta-glukany, hlíva ústřičná, reishi, shiitake, čaga…………………….žampión probiotika zakysané mléčné výrobky
Pohyb přiměřený pohyb je součástí života základní prvek pro fungování lidského těla zabudovávání bílkovin relaxace pohybem
Psychohygiena Pracovat se stresem a nalézt vnitřní rovnováhu Klid a spokojenost udržuje zdraví U jídla není vhodné dělat nic jiného než jíst, v klidném a příjemném prostředí Zcela nevhodné je jíst při práci, u počítače, televize, ve stoje nebo za chůze Sebezdravější jídlo snědené ve velkém stresu nebo s odporem „je škodlivé“
Děkuji za pozornost