Jak si upevňovat zdraví po nemoci výživou

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa II – alpské lyžování
Advertisements

Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Základní směry ve výživě
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
TUKY (LIPIDY).
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
Civilizační choroby a výživa
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Také si myslíte, že to děláte správně?
Zdravá výživa VY_32_INOVACE_20 - ZDRAVÁ VÝŽIVA.
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Ivana Francová, SOU LIběchov Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:
Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Vitamíny rozpustné ve vodě
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Název Výživová pyramida
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Příprava stravy v rodině
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Stravování při žaludečních a dvanáctníkových vředech
Výživa v prevenci nádorového onemocnění
Strava při zánětu jater
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Nutriční strategie v prevenci a léčbě dny
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Č LOVĚK A JEHO PROSTŘEDÍ Životní podmínky člověka.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
TUKY (LIPIDY).
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
PESTROST STRAVY.
Autor: Mgr. Marcela Holubová
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_III.Vu_ZDRAVÁ.
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
ZAVÁDĚNÍ PŘÍKRMŮ.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ na základě potravinových skupin
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Jak si upevňovat zdraví po nemoci výživou Eva Chocenská nutriční terapeut, Oddělení stravování a klinické výživy, Thomayerova nemocnice, Praha

Při remisi je třeba se zaměřit na: V průběhu onemocnění je potřeba zajistit dlouhodobě dostatek živin tak, aby tělo nespotřebovávalo své vlastní bílkoviny – svalovinu a nedošlo k rozvoji malnutrice (podvýživy) nebo nádorové kachexie. Při remisi je třeba se zaměřit na: regeneraci posílení vlastní obranyschopnosti zajištění dlouhodobě dobré kvality života v ideálním případě mít jídelníček složený tak, aby pomáhal s omezením rizika návratu onemocnění.

Pracovat se stresem a nalézt vnitřní rovnováhu Upravit stravování Respektovat, že přiměřený pohyb je součástí života a významným prvkem pro fungování lidského těla Podporovat imunitu

Upravit stravování: většina problémů se stravováním zmizí ihned po ukončení léčby část se může upravovat déle, než byla doba léčby (sliny, nechutenství) Respektovat své tělo - pokud mu regenerace trvá déle, přizpůsobte výběr stravy jeho potřebám (podpora trávení enzymy, šetřící dieta, dieta pro regeneraci jater).

Upravit stravování: během prvních šesti týdnů je vhodné dodržovat mírně šetřící režim – odlehčení, regenerace Při některých typech lymfomů je třeba dietu dodržovat navždy (lymfom střeva – bezlepková dieta)

Upravit stravování: Racionální strava Obecná doporučení FZV: pestrou stravu, do celého dne; zelenina a  ovoce na 600 g denně (400 g zeleniny, 200 g ovoce); denně 2 l tekutin, přednost dávejte vodě; denní konzumaci mléčných výrobků, nejlépe zakysaných; rostlinné oleje a kvalitní margaríny; maso libové, bez viditelného tuku; omezte smažené pokrmy vyhýbejte se oplatkám, keksům a  sušenkám s náplní a polevou; vybírejte si potraviny s nižším obsahem sodíku, nepřisolujte; udržujte si optimální tělesnou hmotnost, pravidelně se hýbejte.

Upravit stravování: Doporučený denní příjem porcí Cukr, tuk, alkohol max. 1 porce Maso, vejce, luštěniny 1 – 3 porce Mléko, mléčné výrobky, sýry 2 – 4 porce Ovoce (syrové, kompoty, včetně šťáv) Zelenina (syrová i vařená, včetně brambor) 3 – 5 porcí Výrobky z obilovin (chléb pečivo, rýže, vločky, těstoviny) 3 – 6 porcí Velikost jedné porce (průměr z různých pramenů): 1/2 krajíce chleba (30g), 1 rohlík či houska, ½ až ¾ hrnku (30 g) ovesných vloček či müsli, 1 kopeček (¾ hrnku vařené) rýže či vařených těstovin (125g) Zelenina: velká paprika, mrkev či dvě rajčata, kompotová miska čínského zelí či salátu, ½ až ¾ hrnku* dušené zeleniny či brambor, sklenice neředěné zeleninové šťávy Ovoce: 1 kus středně velkého ovoce, ½ hrnku drobného ovoce, ½ hrnku kompotovaného ovoce, sklenice* neředěné ovocné šťávy. Mléko, mléčné výrobky: 1 sklenice mléka*, 1 kelímek jogurtu (150 – 200 ml), sýr tvrdý (30g) = 2 pl. Sýra tvrdého, sýr měkký – 55g Ryby, maso, drůbež: 55 – 85 g masa, Vejce: 1 ks slepičího vejce, Luštěniny: ½ až ¾ hrnku vařených luštěnin, porce sójového masa Cukr: 1 kostka nebo lžička, vrchovatá lžička džemu nebo medu Tuk: 10 g, lžička oleje, 20 mandlí nebo ořechů Ořechy: 2 rovné lžíce Alkohol: 1 drink = 25-30 ml destilátu, 100 – 200 ml vína nebo 300 ml piva. * objem hrnku se počítá ca 0,25 l, objem sklenice 0,2 ml.

Upravit stravování: Střídmě – pestře – pravidelně – kvalitně – vše. S otevřenou, ale racionální myslí (selským rozumem). V klidu. Stres trávení velmi škodí. Nebylo mi nic a je mi lépe!

MUDr Frej, Zánět skrytý zabiják Ajurvédská medicína

Upravit stravování: nezpůsobovat tělu další zátěž nevhodným stravováním (fast food, extrémní diety..) rizikovými potravinami (plísně) rizikovým chováním (hygiena)

Upravit stravování: pestrost žádná potravina neobsahuje všechny živiny, minerální látky a vitamíny co nejvíce se vyhýbat potravinám, podporujících tvorbu zhoubného bujení s obsahem aflatoxinů (plísně) akrylamidu (smažené) dehtových látek a nitrosloučenin (spálené, nevhodně uzené nebo nakládané), aj.

PŘEHLED ZDRAVÍ PROSPĚŠNÝCH POTRAVIN a účinné množství Upravit stravování: Volit potraviny s potenciálním protirakovinným účinkem rybí tuk, lněné semínko, lněný olej, chia semínka, houby, zakysané mléčné výrobky, kvašená zelenina, tempeh, brukvovitá zelenina cibuloviny, sója, rajčata, maliny, jahody, brusinky, borůvky, ostružiny, hroznové víno (zrníčka), granátové jablko, ananas, rooibos, hroznové víno – resveratrol, kakao, řasy, koření, citrusy, zelený čaj, červená řepa   PŘEHLED ZDRAVÍ PROSPĚŠNÝCH POTRAVIN a účinné množství (může být rozloženo do dne a nemusí být denně vše) (Zdroj Výživou proti rakovině str. 129) růžičková kapusta ½ šálku rajčata – protlak 1 polévková lžíce brokolice, květák, zelí kurkuma 1 čajová lžička + pepř ½ lžičky česnek 2stroužky borůvky, maliny…. cibule hroznové víno drobné špenát, řeřicha hořká čokoláda 70% 20g sója citrusový fresh džus lněné semínko drcené zelený čaj 3x 150 ml

Upravit stravování: mít ve stravě nebo doplňcích stravy látky s protinádorovým působením (například betanin - červená řepa), kurkumin, ECGC (zelený čaj), pronthokyanidy (bobulovité ovoce)). mít ve stravě nebo doplňcích stravy látky s protizánětlivým působením: omega 3 MK, kurkuma, zázvor, boswelia aj. mít ve stravě nebo doplňcích stravy látky, které potlačují metabolické procesy nádorů: například ECGC (zelený čaj), vitamin D

Podporovat imunitu s funkční imunitou se „tělo léčí samo“ beta-glukany, hlíva ústřičná, reishi, shiitake, čaga…………………….žampión probiotika zakysané mléčné výrobky

Pohyb přiměřený pohyb je součástí života základní prvek pro fungování lidského těla zabudovávání bílkovin relaxace pohybem

Psychohygiena Pracovat se stresem a nalézt vnitřní rovnováhu Klid a spokojenost udržuje zdraví U jídla není vhodné dělat nic jiného než jíst, v klidném a příjemném prostředí Zcela nevhodné je jíst při práci, u počítače, televize, ve stoje nebo za chůze Sebezdravější jídlo snědené ve velkém stresu nebo s odporem „je škodlivé“

Děkuji za pozornost