Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZELENINA.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_06
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Použití Power Pointu v hod. zeměpisu.
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Rozdělení zeleniny Kód VM:
Název školy Střední odborná škola Luhačovice Číslo projektu
Potraviny rostlinného původu
Ekofarma Ctiboř Ctiboř, Častrov, Vysočina, Czech Republic °, °
Škola: Praktická škola dvouletá
Zelenina.
Ovoce a zelenina Svět kolem nás
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Trojánková. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Zelenina VY_32_INOVACE_324, 17. sada, SP Svět práce, 6. ročník ANOTACE
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
ZELENINA – VADY, SKLADOVÁNÍ, PŘEJÍMKA
Druhy zeleniny Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.35
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
VY_32_INOVACE_29_ Prvouka 3.ročník Zelenina
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Živá a neživá příroda IV
Charakteristika jednotlivých užitkových skupin organismů
ČERNÝ PETR – DRUHY ZELENINY
Živá a neživá příroda IV
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
ZELENINA A JEJÍ POZNÁVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_2.2.7 Zelenina Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
Význam zeleniny ve výživě  Zelenina je soubor různých rostlin a jejich částí, které se zasyrova nebo vhodně upravené významně uplatňují ve výživě lidského.
Krytosemenné rostliny Lucie Krapková 7. třída. Osnova Zařazení a výskyt Charakteristika Dělení Chryzantéma Dvouděložné rostliny Jednoděložné rostliny.
Poznej druhy zeleniny Mgr. Heppnerová Eva – ZŠ Nádražní 683, Horní Slavkov VY_32_INOVACE_74_ Poznej druhy zeleniny Šablona III/2.
Zelenina Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
ZELENINA - OPAKOVÁNÍ Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_12_INOVACE_ ČLOVĚK A JEHO SVĚT NA I. STUPNI ZV-LMP.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořenízáří 2012 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka ( DUM 04) Rozmanitost.
* Anotace : * Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_17_Ekosystém zahrady a sady Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 17 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název.
Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_15_Člověk a příroda
Potraviny a výživa - Zelenina
Název projektu: Moderní škola
Potravinářské zbožíznalství
PRVOUKA – 2. ročník, ZELENINA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_54_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
AUTOR: Mgr. Marcela Veisová
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
ZELENINA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Zelenina Radka Smetanová VY_32_INOVACE_zelenina_01
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A09Prv2_Zelenina
Název školy : ZŠ Pardubice-Spořilov
ZELENINA A JEJÍ DRUHY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_56_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
VY_32_INOVACE_55_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Druhy zeleniny VY_32_INOVACE_18
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Zbyněk Němec Anotace: ZELENINY2
ZELENINA POZNÁVÁNÍ II. Do tabulky zapisuj poznanou zeleninu.
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík Praktické činnosti Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík

Nepostradatelná součást zdravé výživy. Do jídelníčku by měla být řazena denně. Obsahuje vitamíny C, A, skupiny B, K, PP. Obsahuje nerostné látky – fosfor, vápník, draslík, železo, síru, hořčík. Obsahuje vlákninu. Má vysoký obsah vody – 75 % až 98 %. Má nízkou energetickou hodnotu. Pozor na obsah dusitanů a dusičnanů, a to především u stravy pro děti!

Druhy zeleniny Kořenová Košťálová Listová Lusková Cibulová Plodová Naťová

Kořenová – mrkev petržel, ředkev, celer, křen (oddenky), brambory (hlízy), černý kořen, pastinák. Košťálová – zelí kapusta, kedlubna, květák, čínské zelí, brokolice.

Listová – hlávkové zelí, špenát, reveň, chřest. Lusková – zelený hrášek, fazolové lusky.

Cibulová – cibule, česnek, pór. Plodová – rajče, paprika, lilek, okurky, tykve.

Naťová – zelené výhonky petržele, pažitky, kopru, celeru, libečka, řeřichy, aromatické natě bylin – šalvěj, tymián, máta, kmín, heřmánek.

Principy uchování zeleniny Na čištění a krájení používáme nástroje z nerez oceli nebo keramické. Očištěnou zeleninu oplachujeme v celku, nemáčíme ji dlouho ve vodě. Neponecháváme ji dlouho volně na vzduchu. Krájíme ji těsně před kuchyňskou úpravou. Ukládáme ji do vroucí osolené vody, po vložení co nejrychleji uvedeme opět do varu a po uvaření ihned vyjmeme. Připravujeme ji v nádobách z nerez oceli, skleněných nebo smaltovaných (nepoškozených). Pro uchování co největšího množství vitamínů a minerálů dodržujeme Principy uchování zeleniny