Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík Praktické činnosti Zelenina Vypracoval: Lukáš Karlík
Nepostradatelná součást zdravé výživy. Do jídelníčku by měla být řazena denně. Obsahuje vitamíny C, A, skupiny B, K, PP. Obsahuje nerostné látky – fosfor, vápník, draslík, železo, síru, hořčík. Obsahuje vlákninu. Má vysoký obsah vody – 75 % až 98 %. Má nízkou energetickou hodnotu. Pozor na obsah dusitanů a dusičnanů, a to především u stravy pro děti!
Druhy zeleniny Kořenová Košťálová Listová Lusková Cibulová Plodová Naťová
Kořenová – mrkev petržel, ředkev, celer, křen (oddenky), brambory (hlízy), černý kořen, pastinák. Košťálová – zelí kapusta, kedlubna, květák, čínské zelí, brokolice.
Listová – hlávkové zelí, špenát, reveň, chřest. Lusková – zelený hrášek, fazolové lusky.
Cibulová – cibule, česnek, pór. Plodová – rajče, paprika, lilek, okurky, tykve.
Naťová – zelené výhonky petržele, pažitky, kopru, celeru, libečka, řeřichy, aromatické natě bylin – šalvěj, tymián, máta, kmín, heřmánek.
Principy uchování zeleniny Na čištění a krájení používáme nástroje z nerez oceli nebo keramické. Očištěnou zeleninu oplachujeme v celku, nemáčíme ji dlouho ve vodě. Neponecháváme ji dlouho volně na vzduchu. Krájíme ji těsně před kuchyňskou úpravou. Ukládáme ji do vroucí osolené vody, po vložení co nejrychleji uvedeme opět do varu a po uvaření ihned vyjmeme. Připravujeme ji v nádobách z nerez oceli, skleněných nebo smaltovaných (nepoškozených). Pro uchování co největšího množství vitamínů a minerálů dodržujeme Principy uchování zeleniny