IRC - základy a praktické

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpůrná prezentace k semestrálnímu projektu:
Advertisements

Sociální sítě.
Informatika Počítačové sítě.
Počítačové sítě.
1 Small Business Windows XP Professional Platforma pro zpracování zpráv (Messaging Platform) 6 září, 2001.
Tomáš Lipovský. Peer-to-peer způsob sdílení Seed – uživatel s kompletním souborem Peer – uživatel bez kompletního souboru Leech – uživatel s nízkým UD.
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
PC SÍTĚ I.
Internet - historie.
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Historie počítačových sítí a jejich postupný vývoj
Základy práce s počítačem – lekce V.
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
POČÍTAČOVÉ SÍTĚ KONCEPCE SÍTÍ
Skype Music Server Vojtěch Ouška. S kype M usic S erver Cíl projektu ● Návrh a implementace veřejného hudebního serveru ● Přenos zvukových dat pomocí.
Počítačová síť a typy sítí
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Školení správců II. Petr Pinkas RNDr. Vít Ochozka.
PHP – Základy programování
Tomáš Urych, ESO9 Intranet a.s.
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Přehled
Internet Eva Suchardová. Co je to internet Internet je celosvětová síť (WAN). Prakticky se skládá z mnoha menších sítí, jež jsou vzájemně propojeny. Pro.
17. března 2003 Univerzální přípojka – brána do IVS Miroslav Nováček Libor Neumann.
Typy elektronické komunikace
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Mgr. Rostislav Krušinský VĚDECKÁ KNIHOVNA V OLOMOUCI Služba EOD - Elektronické knihy na objednávku.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Počítačové sítě Architektura.
Lokální počítačové sítě Novell Netware Ing. Zdeněk Votruba Technická fakulta ČZU Laboratoř výpočetních aplikací.
Firewall.
AJAX nejmodernější webová technologie… seminář pro učitele ZŠ a SŠ Mgr. Marek Osuchowski Ostravská univerzita © 2011.
1 Služby pro přenos souborů Protokol FTP Autorizovaný přístup do souborového systému hostitelského uzlu Informace o obsahu souborového systému hostitelského.
Tiskové služby v sítích Microsoft
Web 2.0, folksonomie a uživatelská rozhraní Lenka Němečková Eliška Pavlásková Založeno mimo jiné na prezentacích prof. B. Whitea „The Promise of Rich User.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Jednotná informační brána Cyklus školení Elektronické informační zdroje a databáze Národní knihovna ČR , , , ,
Elektronická pošta Název školy
Internet.
Mgr. Milan Šimek. Počítačová síť je skupina počítačů spojených dohromady umožňující více uživatelům přistupovat k jedněm zdrojům, sdílet a využívat tatáž.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Přístup do IS z mobilních zařízení Tomáš Tureček Katedra Informatiky FEI VŠB-TU Ostrava.
Webové služby pro komunikaci s informačním systémem eQuip Martin Širajch.
Vzdálená správa Tomáš Kalný.
INTERNET.
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
Web services. Co jsou webservices Součinná spolupráce počítačů v síti Technologie pro vzdálené volání procedur (RPC) Nezávislá na platformě Data v XML.
Umístění komunikačního klienta v síti S síť KK DB M.
Elektronická komunikace Radek Pinc
 Počítačová síť je souhrnné označení pro technické prostředky, které realizují spojení a výměnu informací mezi počítači. Umožňují tedy uživatelům komunikaci.
Počítačové sítě Katharina Kočí.
E- MAIL Ing. Jiří Šilhán. E LEKTRONICKÁ POŠTA NEBOLI vývoj od počátku sítí – původní návrh pouze pro přenos krátkých textových zpráv (ASCII) základní.
© 2016 InterSystems Corporation. All rights reserved. Integrace OAuth 2.0 a OpenID Connect.
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Anotace Materiál je určen pro 1. ročník studijního oboru M/01 PROVOZ A EKONOMIKA DOPRAVY, předmětu Informační a komunikační technologie, inovuje.
FTP-SSL FTP-SSL Martin Dušek Martin Fúsek Josef Vlček.
Internet,Historie,možnosti připojení,služby
Inf Elektronická komunikace
N. J. Křížková, A. Mikulenková, R. Pajlíková
Internet - historie.
Základní pojmy při používání Internetu
CHARAKTERISTIKA INTERNETU
Počítačové sítě Systém pro přenos souborů – protokol FTP
SOCIÁLNÍ SÍTĚ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
NETIKETA – správné chování na internetu
Sociální sítě a multimédia v Hrádku nad Nisou
Počítačové sítě Systém pro přenos souborů – protokol FTP
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
TELNET, FTP.
Další služby sítě Internet (1)
Transkript prezentace:

IRC - základy a praktické použití pro LVB Tomáš Bžatek tomas@bzatek.net

IRC = Internet Relay Chat víceuživatelský, mnohokanálový systém pro komunikaci na Internetu systém kanálů velké počty uživatelů, dlouhá historie možnost privátních zpráv systém oprávnění správci kanálu (chanops) správci serveru (ircops) velké množství klientů: irssi, BitchX, X-Chat, mIRC systém příkazů, začínají lomítkem '/'

IRC servery a sítě základem je IRC server IRC servery se spojují do sítí (se tzv. linkují) netsplit – rozpojení sítě, několika serverů zpravidla celá síť má jednotná pravidla a používá jednotný ircd démon služby Chanserv a Nickserv (my nepoužíváme) nejznámější sítě: IRCnet, EFnet, FreeNode každý kanál začíná znakem '#'

IRCnet z velké části Evropská síť založena 1996 statistiky: 120 tis. uživatelů, 60 tis. kanálů servery v různých zemích, jen pro lokální uživatele v ČR pět serverů: irc.i.cz irc.osanet.cz (přístup i přes port 80) irc.felk.cvut.cz (nefunkční ?) irc.cis.vutbr.cz (mimo provoz) irc.ipv6.cesnet.cz

#linux_brno oficiální IRC kanál linuxvbrne.org umístěný v síti IRCnet přístup i přes webové brány http://webchat.xs4all.nl/cgi-bin/ircnet/irc.cgi

Uživatelé každý uživatel je má svůj ident ve formátu: nick!username@hostname je vhodné používat identd/auth službu (porty 113) problém unikátních přezdívek (nick) možnost soukromých zpráv a peer-to-peer datových přenosů v rámci jedné IRC sítě bez nutnosti být na společném kanálu

Oprávnění nastavení přes příkaz /mode oprávnění nejen na uživatele, ale i na kanál (+t, +m) uživatelé mohou nabýt na kanále speciálních funkcí, např. (+o, +v) operátoři mají absolutní kontrolu nad kanálem operace nad uživateli: kick, ban, voice operace na kanále: topiclock, moderated, invite-only

Zvyklosti, etiketa je nepsanou úmluvou dodržovat na IRC určitá pravidla na kanále každý kanál má mírně individuální pravidla, ale základ je stejný za obtěžování se zpravidla považuje: flooding obtěžování uživatelů přes query autorejoin po kicku barvičky tapetování při špatné konektivitě (řeší bouncer) ...

Boti robot, chová se jako uživatel místo člověka sada skriptů stará se o pořádek na kanále (flooding, barvičky) poskytuje řadu služeb: topic kanálu, hledání uživatelů (seen), statistiky, logy na webu, citáty, TVprogram, počasí, google, zprávičky, kalkulátor použití většinou s prefixem '!' (např. !seen) každý kanál má svá pravidla, za jejich porušení vás bot kopne nebo zabanuje

Základní příkazy připojení na IRC server - /server <server> odpojení se od IRC sítě - /quit vstup na kanál - /join #<channel> opuštění kanálu - /part informace o uživateli - /whois <object> změna přezdívky - /nick <nick> akce - /me <text> zpráva - /query, /msg, /notice změna témata kanálu - /topic privilegované operace - /ban, /kick

Akronymy zkratky často používané na IRC: IMHO, BTW, AFK OMG, OMFG – Oh My (F'n) God WTF – What The F*** LOL – Laughing Out Loud RTFM – Read The F'n Manual ROFL – Rolling On Floor Laughing ROFLMAO – Rolling On the Floor Laughing My Ass Off ROTFLOLAPMP – Rolling On The Floor Laughing Out Loud And Peeing in My Pants ROFLMAOWTIME – Rolling On the Floor Laughing My Ass Off With Tears In My Eyes

Praktická ukázka

IRC je výsada, nikoliv právo!

Nadpis 1