Základní škola Čelákovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
tuto prezentaci lze použít výhradně ke vzdělávacím účelům
Advertisements

Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Ruské revoluce 4. část.
Pád carismu (ruské revoluce)
Bolševická revoluce Revoluce v Rusku.
Vývoj v Rusku.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
Ruské revoluce 1917.
Říjnová revoluce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
První světová válka III
Ruské revoluce Lenka Ertlová.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Tři fronty: západní, východní a jižní – balkánská1915 – fronta italská
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
Vývoj v Rusku.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VY_32_INOVACE_020_Československo ve 30. letech Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola Čelákovice VY_32_INOVACE_099_Členy v názvech Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
VY_32_INOVACE_006_Vznik Československa Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Anotace Výklad. Osobnosti československých prezidentů od 1. republiky po II. světovou válku Autor Vladimíra Mezerová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Znalost.
Versailleská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Versailleská.
VY_32_INOVACE_017_České země na přelomu 19. a 20. století Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu.
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Svět v poslední třetině 19. století
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Impresionismus (francouzské malířství na konci 19. století)
SSSR mezi světovými válkami I
Cesta ke studené válce v Evropě
Ruské revoluce 1917.
Rusko na počátku 20. století
Československo ve 20. letech
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Svět po první světové válce
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková 5. Ruské revoluce
Vývoj v Rusku.
SSSR mezi světovými válkami
Reformace v západoevropských monarchiích
LOGARITMICKÉ ROVNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Plány na uspořádání světa po druhé světové válce
Český stát v habsburské monarchii – Nástup Habsburků na český trůn
Základní škola Čelákovice
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_26
Dějiny Francie v letech 1848 – 1851
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
Dělení desetinného čísla desetinným číslem
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ROČNÍ OBDOBÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Najdi dva stejné obrázky
Výsledky husitské revoluce a její význam
Cesta ke studené válce v Evropě
VY_32_INOVACE_196_REVOLUCE V RUSKU
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
České země za 1. světové války II
Revoluce v Rusku 1917 Autor: Lenka Mulačová
Ruské revoluce 1917.
I. světová válka III. část.
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Základní škola Čelákovice
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_inovace 2_67
Československo po 2. světové válce 2. polovina 40. let
Rozvoj vědy a změny ve společnosti – konec 17. a 18. století
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Základní škola Čelákovice VY_32_INOVACE_012_Ruské revoluce Ruské revoluce Základní škola Čelákovice Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Rusko na počátku 20. století Autor: Mgr. František Šturma Vytvořeno: 21. 10. 2011 Stupeň a typ vzdělávání: II. stupeň ZŠ – 9. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Téma: Ruské revoluce Anotace: Prezentace představuje situaci v Rusku v revolučním roce 1917 - projevy nespokojenosti před únorovou revolucí, politické uspořádání po únorové revoluci, průběh a výsledek říjnové revoluce. Druh učebního materiálu: prezentace Očekávaný výstup: Žáci charakterizují průběh a výsledky ruských revolucí v roce 1917, Dokáží vyjmenovat významné představitele obou revolucí. Chápou důsledky říjnové revoluce pro další vývoj světových dějin.

Únorová revoluce 1917 prohloubení nespokojenosti vlivem válečných událostí neschopnost velení, špatná výzbroj, obrovské lidské ztráty nedostatečné zásobování a slabé hospodářství vlna stávek na podzim 1916 vina za válečné strádání připisována Mikuláši II. Mikuláš II. mezi vojáky

demonstrace 100 000 petrohradských žen (7. března 1917) k nim se přidali další obyvatelé Petrohradu účast petrohradské posádky na straně demonstrantů abdikace cara Mikuláše II. (15. března 1917) konec třísetleté vlády Romanovců vojáci petrohradské posádky

Období dvojvládí prozatímní vláda od léta 1917 v jejím čele Alexandr Fjodorovič Kerenskij liberální vláda s programem demokratických přeměn zavedení svobody tisku, slova a shromažďování hlavním cílem přivést Rusko k volbám do dumy A. F. Kerenskij (1881 – 1971)

petrohradského sovětu sověty živelně utvářené výbory dělnických, rolnických a vojenských zástupců většinové zastoupení eserů a menševiků získání silného vlivu v armádě omezení pravomocí důstojníků, postupný rozklad armády zasedání petrohradského sovětu

nenaplněná očekávání lidu po únorové revoluci rozhodnutí prozatímní vlády o pokračování ve válce snaha o naplnění závazků vůči Dohodě, na níž bylo Rusko závislé zájem Německa na oslabení Ruska pomoc při návratu ruské emigrace (včetně Lenina) ze Švýcarska do Ruska V. I. Lenin (1870 – 1924)

Říjnová revoluce 1917 příprava bolševického převratu podpora získána požadavkem okamžitého ukončení války mocenská změnu pod heslem „všechna moc sovětům“ sověty postupně ovládnuty bolševiky obsazení vládních budov v Petrohradě (6. listopadu) účast petrohradské posádky a baltského loďstva pod vedením rudých komisařů revoluční hlídka v Petrohradě

Velká říjnová socialistická revoluce (25. 10., resp. 7. 11. 1917) útok bolševiků na sídlo prozatímní vlády v Petrohradě signálem k útoku salva z křižníku Aurora zatčení členů prozatímní vlády (Kerenskij uprchl) vytvoření vlastní bolševické vlády (jménem sovětů) čele s V. I. Leninem útok na Zimní palác

(symbol říjnové revoluce) křižník Aurora (symbol říjnové revoluce)

Revoluční dekrety dekret o půdě rozdělení statkářské a církevní půdy rolníkům dekret o míru výzva určená válčícím státům k okamžitému ukončení války uzavření separátního míru s Německem v Brestu Litevském (březen 1918) velké územní ústupky ze strany Ruska prohlášení o převzetí moci bolševiky

Otázky a úkoly 1. Proč došlo k únorové revoluci v roce 1917? Co bylo jejím výsledkem? 2. Charakterizujte období dvojvládí po únorové revoluci. 3. Co byly sověty a jaké měly cíle? Kdo v nich postupně získal hlavní vliv? 4. Popište průběh říjnové revoluce. 5. Co bylo obsahem tzv. revolučních dekretů po bolševickém převratu?

Použité obrázky: Soubor:TzarNicholasAmongTroops.jpeg . In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation,[cit. 2011-09-03]. Dostupné z WWW:<http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:TzarNicholasAmongTroops.jpeg>. Soubor:CWRArticleImage.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation,[cit. 2011-09-03]. Dostupné z WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:CWRArticleImage.jpg>. Soubor:Kerensky.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation,[cit. 2011-09-03]. Dostupné z WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kerensky.jpg>. Soubor:1917petrogradsoviet_assembly.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation,[cit. 2011-09-03]. Dostupné z WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:1917petrogradsoviet_assembly.jpg>. Soubor:Patrol_of_the_October_revolution.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation,[cit. 2011-09-03]. Dostupné z WWW: < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Patrol_of_the_October_revolution.jpg>. Soubor:Bundesarchiv_Bild_183-71043-0003,_Wladimir_Iljitsch_Lenin.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation,[cit. 2011-09-03]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bundesarchiv_Bild_183-71043-0003,_Wladimir_Iljitsch_Lenin.jpg>.

Text: Mgr. František Šturma Soubor:Stormningen_av_vinterpalatset.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation,[cit. 2011-09-03]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Stormningen_av_vinterpalatset.jpg>. Soubor:Avrora1905Manila.jpg. In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation,[cit. 2011-09-03]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Avrora1905Manila.jpg>. Soubor:Milrevkom_proclamation.jpg . In Wikipedia : the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida) : Wikipedia Foundation,[cit. 2011-09-03]. Dostupné z WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Milrevkom_proclamation.jpg>. Text: Mgr. František Šturma Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.