Protektorát Čechy a Morava

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Protektorát Čechy a Morava
Advertisements

Protektorát Čechy a Morava
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Naše země za 1. světové války
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Situace po osvobození ČSR
České země a Slovensko za 2. světové války
Vytvořil: Michal Mikula
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček Státoprávní problematika v protifašistickém odboji.
Protektorát Čechy a Morava
Domácí odboj Heydrichiáda Zahraniční odboj Slovenský štát
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Zahraniční a domácí odboj
ř ízené vále č né hospodá ř ství  trojhend ř i arizace ž idovského majetku totální nasazení lístky na potraviny, náhra ž ky (margarín, melta) tresty.
Co se mohlo změnit v životě Čechů po obsazení Německem?
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Protinacistický.
Protektorát Čechy a Morava
Vlna odporu, která se rozšířila v českém národě a kterou nezastrašilo ani preventivní zatýkání předpokládaných odpůrců nacismu v rámci akce Albrecht I.
Československý odboj Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
Československý odboj za 2.světové války
Česká literatura v letech
Heydrichiáda Petr Machala.
České a československé právní dějiny Státoprávní problematika v protifašistickém odboji.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_119 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Miluše Hnátová PředmětDějepis.
Protektorát Čechy a Morava II. Petr Machala. 1.Kdo byl garantem nedotknutelnosti republiky? 2.Jakou nabídku poskytl Hitler Tisovi? 3.Čím hrozil Hitler.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
III/2 XVI.1. 9.B
PhDr. Jana žáková OSVOBOZOVÁNÍ ČSR.
Československé jednotky na Západě
ČESKOSLOVENSKÝ ODBOJ Společnost odboj kolaborace pasivní.
STÁTNÍ SVÁTEK 17. listopadu
Pokud člověk odejde z vlasti, jakými způsoby může i tak bojovat proti okupantům v jeho vlasti?
Č ESKÉ ZEMĚ V LETECH R AKOUSKO -U HERSKO.
Protektorát Čechy a Morava. Vyhlášen Prezident a vláda (bez parlamentu) Německá okupační správa.
Odboj za 2. sv. války OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Boj Čechů proti německé okupaci TÉMATICKÝ.
Protinacistický odboj. Domácí odbojové skupiny viz předchozí prezentace.
28. říjen 1918 Vznik Československé republiky. Česká politika před válkou existence českého národa není nijak ohrožena existence českého národa není nijak.
ZAHRANIČNÍ ODBOJ Marek Kryška. ZAHRANIČNÍ ODBOJ – OTÁZKY; uč. str. 81 – Co zpočátku ztěžovalo boj o uznání právní kontinuity Československa a co.
II. SVĚTOVÁ VÁLKA, VLÁDA KSČ Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 5. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se situací za doby okupace Československa,
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jana Neradová NÁZEV:VY_12_INOVACE_02A_21_Češi a Slováci za 2.světové války TEMA:Dějiny.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Protektorát Čechy a Morava.
Dějiny slovenského práva II. Ladislav Vojáček
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Zahraniční odboj a odbojová centra
Protektorát Čechy a Morava
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
VY_32_INOVACE_
8 DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Protektorát Čechy a Morava
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
SITUACE V PROTEKTORÁTU
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_03_DĚJEPIS
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
PROTEKTORÁT ČECHY A MORAVA
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
ČESKOSLOVENSKO ZA 2. SVĚTOVÉ VÁLKY
Protinacistický odboj
Anotace: Seznámení se s obdobím 2. světové války
Češi za první světové války
Transkript prezentace:

Protektorát Čechy a Morava 2. část – 17. listopad, Domácí a zahraniční odboj, další vývoj Mgr. Zdenka Petříková

17. listopad 28. října 1939 probíhaly v českých a moravských městech demonstrace v Praze zraněn student medicíny Jan Opletal (zemřel na následky zranění) = 15. 11. pohřeb v noci 17. 11. 1939 obsazeny VŠ koleje v Praze a Brně (SS, gestapo) – 9 vysokoškoláků popraveno a asi 1000 odvlečeno do koncentračního tábora 17. listopadu 1939 zavřeli nacisté české vysoké školy Mezinárodní den studentstva (vyhlášeno r. 1941 v Londýně)

Domácí odboj už v r. 1939 začaly vznikat tajné odbojové organizace – hl. cílem byla obnova čs. státu hl. činnost: shromažďování zbraní, peněz spojení se zahr. odbojem protinacistická agitace pomocí letáků a časopisů přechody do zahraničí a další

Hlavní odbojové organizace Obrana národa (ON) – i předseda protektorátní vlády Alois Eliáš, velitelem byl generál Josef Bílý Petiční výbor Věrni zůstaneme (PVVZ) Politické ústředí (PÚ) odbojové časopisy V boji!, Český kurýr aj. na jaře 1940 sloučení odboj. organizací: Ústřední vedení odboje domácího (ÚVOD) Komunistická strana – až po vstupu SSSR do války v r. 1941, vydávali ilegální Rudé právo

Nejznámější odboJáři z řad bývalé čs. armády: Josef Balabán Josef Mašín Václav Morávek říkalo se jim Tři králové zabývali se zpravodajskou a diverzní činností Balabán a Mašín – zatčeni, popraveni Morávek – zraněn v boji s gestapem, spáchal sebevraždu

Zahraniční odboj odchody do emigrace již v době 2. republiky většina směřovala na Západ, komunisté do Moskvy (zde odboj až od r. 1941, kdy SSSR vstoupilo do války) 1939 – v Paříži ustavení Čs. nár. výboru v čele s Edvardem Benešem cílem obnova ČSR v předmnichovských hranicích po kapitulaci FR přesun do VB

Zahraniční odboj červenec 1940: VB uznala čs. prozatímní vládu v Londýně čs. zahraniční vojenské jednotky vznikaly v PL, FR, SSSR, VB, na Předním východě a v Africe v PL Legion Čechů a Slováků hl. velitelem L. Svoboda, po kapitulaci PL většina převelena do SSSR Po kapitulaci FR asi 5000 mužů převezeno do VB – proslavili se zde především letci v řadách RAF (A. Vašátko-15, F. Peřina-14, J. František-17) U Tobruku v Libyi se vyznamenal 11. čs. pěší prapor

Kolaborace, Školství Kolaborace = dobrovolná spolupráce s okupanty proti vlastní zemi symbolem K v protektorátu ministr školství Emanuel Moravec Školství povinná výuka NJ důraz kladen na dějiny Německa a Germánů vše pod přísnou kontrolou okupantů

Kultura veškerá tvorba pod přísnou cenzurou lásku k okupované vlasti vyjadřovali umělci návratem k národní minulosti např. V. Vančura – Obrazy z dějin národa českého básně J. Seiferta a F. Halase mnoho českých umělců popraveno, vězněno či deportováno do koncentračních táborů Josef Čapek, Vladislav Vančura, Karel Hašler, Karel Poláček