Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_06.02.27.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_06.02.27."— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_

2 Název výukového materiálu: Odboj – domácí i zahraniční Autor: Mgr
Název výukového materiálu: Odboj – domácí i zahraniční Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Únor Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník Anotace: Prezentace, v nichž žáci získají základní informace, které popisují různé způsoby československého odboje za 2. světové války. Zabývá se zahraničními bojišti a také domácímu odboji v Protektorátu Čechy a Morava. Obrazový materiál i odkazy na krátké filmové ukázky žákům téma více přiblíží.

3 ODBOJ – DOMÁCÍ i ZAHRANIČNÍ

4 Zápis ZAHRANIČNÍ ODBOJ – hlavní centra odboje Londýn (zde ustanovena Československá EXILOVÁ VLÁDA, jejímž prezidentem byl E. BENEŠ) a Moskva vytvořeny vojenské jednotky v zahraničí – Polsko, Francie, VB a SSSR účast v bojích = letecká bitva o Británii, Tobruk (v Africe) v SSSR 1. čs. armádní sbor (velel mu L. Svoboda) – postup s Rudou armádou při osvobozování V a Stř. Evropy

5 Zahraniční odboj během jara 1939 odešlo mnoho vojáků do jednotek v Polsku, aby mohli bojovat proti Nacistům po dobytí Polska odcházejí buď do SSSR (Ludvík Svoboda) nebo přes jih Evropy do Francie (a po pádu Francie) do Anglie 17. října 1939 v Paříži vzniká Československý národní výbor jako reprezentant české emigrace v čele stojí Edvard Beneš

6 Československá armáda v Belgii

7 Oblasti bojů československé armády v zahraničí

8 Boje v Británii Z čsr. letců byly v Británii vytvořeny – 3 _ _ _ _ _ _ _ perutě (310, 312, 313) a 1 _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _. Sestřelili celkem 56 letadel a zemřelo více než 500 letců. JOSEF FRANTIŠEK – letecké eso čsr. perutí, který zaznamenal Během jednoho měsíce 17 sestřelů.

9 Spitfire v leteckém muzeu Kbely

10

11 Bombardér, v němž lítali českoslovenští letci.

12 Boje v Severní Africe V pol se začala v Palestině tvořit československá jednotka a symbolicky na státní svátek 28. října téhož roku byl ustaven Československý pěší prapor 11 - Východní, který vojensky podléhal britskému Vrchnímu velitelství Středního východu a administrativně spadal pod Čs. vojenskou misi pro Střední východ a Egypt. Velitelem praporu se stal podplukovník Karel Klapálek se pěší prapor přesunul do nového výcvikového střediska v Judské poušti, kde se podrobili náročnému výcviku v pouštních podmínkách. Od 18. března plnil pěší prapor své první poslání - společně s polskými jednotkami střežil zajatecké tábory s více než zajatci. Čs. prapor byl 19. května přidělen k britské 23. brigádě brigádního generála A. Gallowaye a 31. května poslán na frontu. Vykonával však spíše strážní službu a do výraznějších bojů přímo nezasáhl.

13 Erwin Rommel – „pouštní liška“
Bernard Montgomery

14

15 TOBRUK Pro československé jednotky to byla největší válečná akce na Blízkém Východě a v Severní Africe. Československý pěší prapor pod velením podplukovníka KARLA KLAPÁLKA o síle 643 mužů zde od 21. října do 10. prosince 1941 hájil nejvíce ohrožený západní úsek pevnostního perimetru. Padlo 14 příslušníků praporu, 26 bylo těžce a 55 lehce zraněno. Boje spojeneckých i československých vojáků dodnes připomíná památník a vojenský hřbitov. Na zdi tobruckého hřbitova je vytesán tento nápis: „Toto je posvátná půda, neboť zde leží ti, kdo zemřeli pro vlast. Za západu slunce a zrána budeme na ně vzpomínat…“

16

17 Boje na Východě Evropy 1943 vznik 1. čs. pluku v Buzuluku
cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  Boje na Východě Evropy vznik 1. čs. pluku v Buzuluku

18

19 Nejdůležitější boje: SOKOLOVO

20 Boje o DNĚPR

21 Osvobozování UKRAJINY

22

23 Komunistické zahraniční centrum odboje sídlilo v Moskvě
Komunistické zahraniční centrum odboje sídlilo v Moskvě. V jeho čele stáli Klement Gottwald, Rudolf Slánský, Ján Šverma a Václav Kopecký. Až do přepadení SSSR nacistickým Německem byla tato skupina spíše v exilu. Stalin se neobával útoku Německa. Od druhé poloviny roku 1941 však došlo k její aktivizaci, přičemž plnila podobné úkoly, jako londýnská vláda, avšak její zaměření bylo na československé jednotky v Sovětském svazu a na československý domácí komunistický odboj proti okupaci.

24 ZÁPIS DOMÁCÍ ODBOJ – okupace trpěna, odvažné činy jednotlivců, účast při demonstracích – , protesty při pohřbu Jana Opletala, zavřeny vysoké školy (od 1941 tento den Mezinárodním dnem studenstva) vznik ilegálních (tajných) odbojových skupin spojené s vedením v Londýně  noviny, letáky, ukrývání lidí opakem KOLABORANTI a konfidenti (= udavači)

25 Domácí odboj Součástí domácího odboje bylo několik odbojových skupin – Politické ústředí, Národní obrana, Petiční Výbor Věrni Zůstaneme (PVVZ). Na počátku roku 1940 bylo vytvořeno Ústřední vedení odboje domácího = ÚVOD, které si vytyčilo za úkol sjednocení domácího odboje a koordinaci akcí. V červnu 1941 se aktivizoval i komunistický odboj, který již od srpna roku 1939 vydával ilegální Rudé právo. Domácí odboj organizoval a prováděl všechny formy odporu proti německé okupační moci, přičemž byl několikrát oslaben zásahem německých bezpečnostních složek, průnikem konfidentů Gestapa či vyhlášením stanného práva a s ním spojeného teroru.

26 Hned odpočátku se šířil bojkot všeho německého
Hned odpočátku se šířil bojkot všeho německého. Prvním výrazným protiněmeckým vystoupením byla pouť na Říp 30. dubna 1939, které se zúčastnilo 90 tisíc lidí, v květnu následovaly akce s protiněmeckými vystoupeními v Praze v chrámu Sv. Víta, u hrobu F. Palackého, při převozu těla K. H. Máchy na Vyšehrad.

27 Dne 28. října 1939 se při příležitosti výročí vzniku Československa konaly manifestace v Praze i v dalších českých a moravských městech. Demonstrace v Praze byla brutálním způsobem za pomocí střelných zbraní gestapem rozehnána. Byl při ní zabit dělník Václav Sedláček, několik lidí bylo těžce raněno.

28 28. října 1939 se protinacistické demonstrace a nepokojů účastnil i student medicíny JAN OPLETAL. Při potlačování demonstrace gestapem byl vážně zraněn střelou do břicha a navzdory lékařské péči 11. listopadu zemřel. Jeho pohřeb dne se stal symbolem dalších protinacistických protestů.

29 Byly uzavřeny české vysoké školy, vedoucí představitelé vysokoškoláků byli zatčeni, 9 z nich bez soudu popraveno, stovky českých studentů byly zbity a odvlečeny do koncentračních táborů. 17. listopad 1939 Po těchto událostech byly okupační správou zavedeny takové surové represívní kroky, které vyloučily veškeré možnosti otevřeného odporu vůči okupační správě. Národ se však dále bránil. Všenárodní protinacistická jednota, spontánní projevy odporu, první kroky organizovaného ilegálního odboje, letáky a ilegální časopisy, to vše vytvářelo českou rezistenci.

30 Další způsoby odboje V době represí se ukazoval morální charakter každého jedince, který se musel postavit ke každodenním problémům, které byly komplikovány brutálním postojem okupační moci. V zemi docházelo téměř nepřetržitě k sabotážím všeho druhu. V továrnách se snižovala produktivita práce (heslo PP – „pracuj pomalu“), vyráběly se zmetky, vlakové soupravy měly přeřezané vzduchové hadice brzd, záměrně bylo poškozováno telefonní a elektrické vedení. Lidé to činili s vědomím, že jim za tento čin hrozí jediný trest – smrt. Jedním ze známých případů sabotáže je dokonce znám až na ostrově Malta, kde v roce 1942 při bombardování německými vojsky prorazila kopuli chrámu v městě, který byl plný lidí, bomba, která nevybuchla. Vysypal se z ní pouze písek a papírek s nápisem „Pozdrav dělníků ze Škodovky“. Celkově však zbrojní výroba na území protektorátu splňovala požadavky okupační správy.

31 Střelnice v Kobylisích – kde končila většina pražských odbojářů včetně politické elity.

32 ALOIS ELIÁŠ český voják, politik, účastník domácího odboje za války a předseda protektorátní vlády mezi léty 1939 a 1941. Za svou odbojovou činnost byl nacisty jako jediný premiér okupovaného státu popraven.

33 Josef Mašín byl důstojníkem prvorepublikové Československé armády a členem protinacistické odbojové organizace Tři králové. Po obsazení Československa se pokoušel o sabotáže, zprvu samostatně, později v rámci odbojové organizace Obrana národa. Společně s pplk. Josefem Balabánem a škpt. Václavem Morávkem vytvořil zpravodajskou skupinu Tři králové. Pomocí velké sítě spolupracovníků členové skupiny sbírali významné informace, které potom předávali vysílačkou československé exilové vládě do Londýna.

34 Josef Balabán – zatčen gestapem 1941, vyslýchán a mučen, ale neprozradil Mašína s Morávkem, nakonec popraven. Pomníček Václava Morávka, který po zatčení Balabána přemístil s Mašínem vysílačku a pokračoval v posílání zpráv do Londýna, dokud nebyl vypátrán a na útěku zabit.

35 Použité zdroje: Čapka F., Dějepis. Novověk, moderní dějiny. Nová Škola ISBN , s Československý odboj cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Československá vojska v Belgii cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  Obrázek letce Josefa Františka cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek Spitfiru v muzeu ve Kbelích cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek letícího Spitfiru cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek bombardéru B - 24cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek Rommela cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  Obrázek Montgomeryho cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek tanků Matilda u Tobrúku cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  Mapa bojů v Severní Africe cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  Válečné vyznamenání Africká hvězda cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  Československé jednotky v Africe cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek československých vojáků u Tobrúku cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek slavnostního nástupu čsr. jednotek cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek československé jednotky u Buzuluku cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek nastoupených čsr.jednotek v SSSR cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Mapa bitvy o Sokolovo cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:

36 Mapa bojů o Dněpr cit. 2012-2-4
Mapa bojů o Dněpr cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  Mapa osvobozování Ukrajiny cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  Obrázek čsr. vojáků u Duklycit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek čsr. jednotek po vstupu na území ČSR cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek Ludvíka Svobody zdravící čsr. jednotky cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  Obrázek Klementa Gottwalda cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  Obrázek protestů proti Protektorátu v Budči cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  Obrázek Václava Sedláčkacit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  Obrázek Jana Opletalacit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: Obrázek parte Jana Opletala cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  Obrázek pohřbu Jana Opletala cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  Obrázek střelnice v Kobylisích cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  Obrázek Aloise Eliáše cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  Obrázek Josefa Mašínacit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  Obrázek Josefa Balabána cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:  Obrázek pomníku Václava Morávka cit . Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_06.02.27."

Podobné prezentace


Reklamy Google