Trojčlenka Ing. Kamila Kočová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trojčlenka Ing. Kamila Kočová
Advertisements

Troj č lenka Ing. Kamila Kočová Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
ČAS A JEHO MĚŘENÍ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
OBDÉLNÍK 1. ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI OBDÉLNÍKU 2. OBVOD A OBSAH OBDÉLNÍKU – SLOVNÍ ÚLOHY   Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Prvňáci a matematika Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Využití v praxi Pythagorova věta Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu
MATEMATIKA Úměra přímá a nepřímá - slovní úlohy řešené trojčlenkou.
Rozklad mnohočlenů na součin Rozkladové vzorce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického.
Pohybové úlohy 3 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Druháci a matematika 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Marie Janků. Dostupné z Metodického portálu
Mnohočleny Sčítání, odčítání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu
Funkce Konstantní a Lineární
SLOVNÍ ÚLOHY ŘEŠENÉ ROVNICEMI.
Slovní úlohy o směsích (řešené lineární rovnicí o jedné neznámé)
Objem a povrch kvádru a krychle
Výpočet hmotnostního zlomku
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Trojčlenka Ing. Kamila Kočová
Trojčlenka Ing. Kamila Kočová
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Pracovní list k procvičení základních poznatků na téma klid a pohyb
Převody – jednotky délky
Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Konstrukce trojúhelníku
Úměrnosti Nepřímá úměrnost. Zavedení pojmu nepřímá úměrnost.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
SLOVNÍ ÚLOHY NA PŘÍMOU A NEPŘÍMOU ÚMĚRNOST
Zavedení pojmu přímá úměrnost.
Matematický kufr Verze 3
Autor: Mgr. Eva Černá, Plzeň
Čtverec kružítkem Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Pravidla pro počítání s mocninami
Orofacionální cvičení I
Úvod do geometrie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Hyperoskulační kružnice elipsy
Převody délky MATEMATIKA
Slovní úlohy O pohybu 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Pohybové úlohy 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Graf nepřímé úměrnosti
DIGITÁLNÍDIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
PŘÍMÁ ÚMĚRNOST - TROJČLENKA
Slovní úlohy o společné práci
Zavedení pojmu přímá úměrnost.
Úměrnost přímá a nepřímá Mgr. Petra Toboříková
Obrázková matematika Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Voda. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
KOMBINACE BEZ OPAKOVÁNÍ
Lineární funkce v praxi
Soustava rovnic Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
1.6 Přímá a nepřímá úměrnost
Úměra – úměrnost (výpočty přímé a nepřímé úměrnosti)
Převody – jednotky délky
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Ruský obrázkový slovník XV Tvary – формы
Konstrukce pravoúhlého trojúhelníku pomocí Thaletovy kružnice,
Poměr a trojčlenka - opakování
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
POMĚR VE SLOVNÍCH ÚLOHÁCH
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Kvadratická rovnice Vlastnosti kořenů kvadratické rovnice
Vyberte správně definiční obor funkce podle obrázku
Definiční obor funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Konstrukce trojúhelníku podle věty sus
Transkript prezentace:

Trojčlenka Ing. Kamila Kočová Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Trojčlenka Za svačinu pro 30 žáků bylo zaplaceno 450 Kč. Kolik korun by stála stejná svačina pro 28 žáků? Způsob č. 3 Kolikrát se zvýší počet žáků, tolikrát se zvýší cena. 30 žáků ………. 450 Kč Přímá úměra – šipky budou mít stejný směr. 28 žáků ………. x Kč K zápisu o počtu žáků a cenou připojíme dvě šipky. Začínáme šipkou od neznámého členu. Za svačinu pro 28 žáků bychom zaplatili 420 Kč.

Trojčlenka Trojčlenka je postup řešení úlohy, který vede: k sestavení rovnosti dvou poměrů s jedním neznámým členem k výpočtu neznámého členu Tři členy v poměrech jsou známé, jeden člen je neznámý.

Trojčlenka Patnáct vajec stojí 33 Kč. Kolik stojí 20 vajec? Kolikrát se zvýší počet vajec, tolikrát se zvýší cena. 15 vajec ………. 33 Kč Přímá úměra – šipky budou mít stejný směr. 20 vajec ………. x Kč Za 20 vajec zaplatíme 44 Kč.

Trojčlenka 4 radlice ………. 48 hod. 6 radlic ..………. x hod. Jestliže traktorista použije pluh se 4 radlicemi, zorá lán pšeničného strniště za 48 hodin. Jak dlouho mu bude trvat orba tohoto lánu pluhem se 6 stejně širokými radlicemi při nezměněné pojezdové rychlosti v kilometrech za hodinu? Kolikrát se zvýší počet radlic, tolikrát se zkrátí doba. 4 radlice ………. 48 hod. Nepřímá úměra – šipky budou mít různý směr. 6 radlic ..………. x hod. Začínáme šipkou od neznámého členu. Pluh se 6 radlicemi zorá pole za 32 hodiny.

Trojčlenka 3 čerpadla ………. 7 hod. 5 čerpadel ..………. x hod. Tři stejně výkonná čerpadla vyčerpají vodu ze zatopené stavební jámy za 7 hodin. Za kolik hodin by vyčerpalo vodu z jámy pět stejně výkonných čerpadel? Kolikrát se zvýší počet čerpadel, tolikrát se zkrátí doba. 3 čerpadla ………. 7 hod. Nepřímá úměra – šipky budou mít různý směr. 5 čerpadel ..………. x hod. Pět čerpadel vyčerpá vodu za 4 hodiny a 12 minut.

Trojčlenka Z 3 kg čerstvých hub je 0,45 kg sušených. Kolik je potřeba nasbírat čerstvých hub, aby z nich byl jeden kilogram sušených? Kolikrát se zvětší množství čerstvých, tolikrát se zvětší množství sušených. 3kg čerstvých ………. 0,45 kg sušených x kg čerstvých ……….1 kg sušených Přímá úměra – šipky budou mít stejný směr. Je třeba nasbírat přibližně 6,6 kg čerstvých hub.

Trojčlenka Alej byla vysázena ze 490 stromů vzdálených 6 metrů. Kolik stromů by se vysázelo, kdyby vzdálenost byla 7,5 m? Délka aleje zůstane stejná. Kolikrát se zvětší vzdálenost, tolikrát se sníží počet stromů. 490 stromů ………. 6 m x stromů ....………. 7,5 m Nepřímá úměra – šipky budou mít různý směr. Alej by byla osázena 392 stromy.

Trojčlenka Dva dělníci provedou montáž konstrukce zahradního skleníku za 54 hodin. Za kolik hodin provede montáž 9 dělníků? Kolikrát se zvýší počet dělníků, tolikrát se sníží počet hodin. 2 dělníci ………. 54 hod. Nepřímá úměra – šipky budou mít různý směr. 9 dělníků ....……. x hod. 9 dělníků provede montáž za 12 hodin.

Trojčlenka Vytěžené dřevo sváží z lesa na pilu. Řidič denně vykoná cestu čtyřikrát a práce mu trvá 8 dní. Kolikrát by musel denně jet, aby byl s prací hotov o 2 dny dříve? Kolikrát se sníží počet dní, tolikrát se zvýší počet cest. 4 cesty ………. 8 dní x cest.. ....……. 6 dní Nepřímá úměra – šipky budou mít různý směr. Řidič by musel jet denně 6x.

Trojčlenka hod.………. 5 km x hod. ……… 28,5 km hod. ……… odpočinek Žáci turistického kroužku podnikli na kolech výlet ke zřícenině hradu. Za hodiny ujeli průměrně 5 km. Za kolik hodin dojeli ke zřícenině vzdálené km, jestliže cestou hodiny odpočívali? Kolikrát se zvětší vzdálenost, tolikrát se prodlouží jízdní doba. hod.………. 5 km x hod. ……… 28,5 km Přímá úměra – šipky budou mít stejný směr. hod. ……… odpočinek y hod. ……… celkem Ke zřícenině dojeli za 2hodiny a 9 minut.

Trojčlenka Šest dělníků vykoná práci za 8 hodin. Kolik dělníků je třeba přibrat, má-li být práce hotova za 3 hodiny? 6 dělníků ………. 8 hod. Kolikrát se sníží počet hodin, tolikrát se zvýší počet dělníků. x dělníků ....……. 3 hod. Nepřímá úměra – šipky budou mít různý směr. y dělníků ....……. přibrat Je třeba přibrat 10 dělníků.

Trojčlenka Čtyřčlenná rodina spotřebuje za rok průměrně 220 kg brambor. Postačí 1,5 q pro tříčlennou rodinu? 4 členové .………. 220 kg Kolikrát se zmenší počet členů, tolikrát se zmenší spotřeba 3 členové ……..… x kg Přímá úměra – šipky budou mít stejný směr. 3 členové ……….. 1,5 q = 150 kg Pro tříčlennou rodinu 1,5 q brambor nestačí.