Studentští poradci Bezpečně studiem Vašek a Lenka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Studentská PARDUBICE 2
Advertisements

Co by měl student vědět na začátku studia PEF MZLU v Brně
2012 Základní informace o studijních PRAVIDLECH A povinnostech pro studenty doktorského studia.
ZÁKLADNÍ INFORMACE O STUDIJNÍCH PRAVIDLECH A POVINNOSTECH PRO NAVAZUJÍCÍ MAGISTERSKÉ STUDENTY 2011.
Práva a povinnosti studentů. 2 Co je upravuje Zákon o vysokých školách §§ 62 a 63 Studijní program a studijní plán oboru Vnitřní předpisy univerzity a.
Stipendia. 2 Legislativní rámec Zákon o vysokých školách (§ 91) Stipendijní řád Směrnice Upa č. 6/2013 Pravidla pro přiznávání a výplatu stipendií.
PROGRAM  Struktura studia  Přednášky, semináře  Zápočty a zkoušky  Zapisování cizích jazyků a sport. aktivit  Vnitřní předpisy  Studijní oddělení.
ERASMUS 2012/2013 mobilita studentů Oddělení mobilitních programů Rektorát VUT v Brně Antonínská 1.
1 Poplatky spojené se studiem a stipendia (nejen) na MU.
Nejpodstatnější změny ve Studijním a zkušebním řádu
Informace o studiu na ZČU pro studenty prvních ročníků
IS MU krůček po krůčku.
Studijní plány a ECTS Jitka Brandejsová.
4. ročník studia (1. ročník Mg. Studia) zadání diplomové práce nejpozději do konce zkouškového období tj. do témata diplomových prací vypisují.
VÍTÁME VŠECHNY STUDENTY
STUDIJNÍ POVINNOSTI STUDENTŮ FF UP
2014 Základní informace o studijních povinnostech
Bezpečně studiem Vlasta a Vašek Studentští poradci MASARYKOVA UNIVERZITA.
LETNÍ ŠKOLA PRO PREZENČNÍ FORMU OBORU SHV ZÁKLADNÍ INFORMACE O STUDIJNÍCH POVINNOSTECH ÚT: 9.00 – A 13:00 – 14:
2. infoschůzka.
Informační systém Masarykovy univerzity „IS MU“
1 Počáteční tutoriál 2. semestru Setkání s proděkanem pro pedagogiku a informatizaci.
1 Změny studijního a zkušebního řádu. 2 Kde najdu SZŘ dokumentový server IS MU
„IS není složitý, IS je pouze obsáhlý.“
1 Poplatky spojené se studiem a stipendia (nejen) na MU.
Koordinátoři Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity.
5. ročník Mg. studia do podání přihlášky ke SZZ do odevzdání diplomové práce v tištěné a elektronické formě.
2013 Základní informace o studijních PRAVIDLECH A povinnostech pro navazující magisterské studenty.
LETNÍ ŠKOLA PRO KOMBINOVANOU FORMU OBORU SHV ZÁKLADNÍ INFORMACE O STUDIJNÍCH POVINNOSTECH SO: –
Koordinátoři Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity.
Studentští poradci Bezpečně studiem Martina a Dalibor
„IS není složitý, IS je pouze obsáhlý.“ doc. Ing. Michal Brandejs, CSc. šéf CVT, jeden z tvůrců systému Informační systém Masarykovy.
Školení IS MU pro SO Podzim 2007 Právnická fakulta MU.
Zápatí prezentace1 Informace k organizaci doktorské ho studi a na Ekonomicko-správní fakult ě MU.
Studium, Poplatky spojené se studiem, stipendia
LETNÍ ŠKOLA PRO PREZENČNÍ FORMU OBORU SHV ZÁKLADNÍ INFORMACE O STUDIJNÍCH POVINNOSTECH ÚT: 9.00 – A 13:00 – 14:
Masarykova Univerzita Pedagogická Fakulta.  Výuka probíhá od do (5 týdnů výuky)  Předměty se zakončují od 28.
ZÁPIS STUDENTŮ VŠTE ČERVENEC 2015 TÁBOR.
Zápatí prezentace1 IV. celofakultní pedagogická konference
Dvouoborová bakalářská Anglická filologie
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Stipendia a poplatky Pavel Buriánek Kateřina Hovorková Univerzita Karlova v Praze.
STUDIJNÍ POVINNOSTI STUDENTŮ FF UP 2016/2017. OBSAH 2 1UPOZORNĚNÍ PRO VŠECHNY STUDENTY……………………………..3 2BAKALÁŘSKÉ STUDIUM……………………………………………………… ročník.
Setkání zaměstnanců FHS Studijní blok - 3. část Studijní agenda Pavla Lečbychová.
Co by měl vědět student nastupující do 1. ročníku Co by měl vědět student nastupující do 1. ročníku Ekonomické fakulty Jihočeské univerzity 23. září 2011.
Mobilita studentů na základě bilaterálních smluv, popř. formou „free movers“
STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD UTB VNITŘNÍ NORMA FAKULTY MANAGEMENTU A EKONOMIKY.
Mobilita studentů na základě bilaterálních smluv, popř. formou „free movers“
Studentská PARDUBICE 2
na zápise do 1. ročníku na FF UJEP!
Přijímací řízení ve školním roce 2016/2017
Zápis do studia na FF UHK
Dvouoborová bakalářská Anglická filologie
Zápisem do 1. ročníku jste se stali studenty
Informační systém Masarykovy univerzity „IS MU“
Studentští poradci Bezpečně studiem Vašek a Lenka
Mobilita studentů mimo program Erasmus+ financovaná z příspěvku MŠMT)
Bezpečně studiem Katedra sociální politiky a sociální práce
VNITŘNÍ NORMA FAME DOPLŇUJÍCÍ STUDIJNÍ A ZKUŠEBNÍ ŘÁD UTB
Základní informace pro studující 1. ročníku
Evidence studijních plánů
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
na zápise do 1. ročníku na FF UJEP!
Kreditní systém studia
Maturity 2018/2019 listopad 2018 L. Jíša.
Informační systém Masarykovy univerzity „IS MU“
Porada vedoucích SO
„IS není složitý, IS je pouze obsáhlý.“
„IS není složitý, IS je pouze obsáhlý.“
Bezpečně studiem Katedra sociální politiky a sociální práce
Zápis do 1. ročníku bakalářský program - Strojírenství
Transkript prezentace:

Studentští poradci Bezpečně studiem Vašek a Lenka MASARYKOVA UNIVERZITA Bezpečně studiem Vašek a Lenka

Obsah Neznalost neomlouvá Jak projít Hodnocení předmětů Pokusy ukončení předmětů a SZZ Co když se nedaří Jak je to s přerušením studia či studiem v zahraničí Peníze od školy Peníze škole Co se stane zlobivým studentům Dvě studia Nejčastější příčina nepříjemností Termíny, které je dobré neprošvihnout Kde hledat

Neznalost (SZŘ) neomlouvá Studijní a zkušební řád MU (SZŘ) Pravidla opakování zápočtů a zkoušek Podmínky postupu do dalšího semestru Podmínky (ne)dobrovolného ukončení studia Pravidla pro přerušení studia Směrnice a opatření děkana (FSS) http://www.fss.muni.cz/cz/site/urednideska/doc_aktualni_smernice_FSS Statut MU (poplatky) http://www.rect.muni.cz/statut/titul-statut.htm Stipendijní řád MU & fakultní stipendijní programy https://is.muni.cz/auth/stipendia/

Jak projít do dalšího semestru I Podat žádost o zápis do semestru. Kladně vyřízena bude, máte-li splněno („zelená políčka“): alespoň 20 kreditů ze současného semestru NEBO spolu s minulým semestrem 45 kreditů NEBO splněný min. počtu kreditů (180kr. Bc.) za studium (i s uznanými) a nepřekročili jste standardní dobu studia NEBO získané kredity odpovídají alespoň třicetinásobku již odstudovaných semestrů a nepřekročili jste standardní dobu studia A ZÁROVEŇ máte splněny všechny předměty, které byly opakované. jinak → rozhodnutí o ukončení studia! Pozor do výpočtu kreditů pro postup do semestru se nezohledňují kredity uznané z jiných studií.

Jak projít do dalšího semestru II Neúspěšné předměty (F, N, -) lze zrušit opakování předmětu, ale pouze do celkové výše 18 kreditů (Bc.) při neopakování předmětu zůstává dosažené hodnocení lze rušit předměty: volitelné - bez problémů povinně volitelné - pokud je splněn blok povinně volitelných předmětů nebo mají-li ve studijním katalogu náhradu povinné - pokud mají ve studijním katalogu náhradu

Hodnocení předmětů Předmět může být hodnocen A-F (zkouška); P/N (kolokvium) a Z/N (zápočet), případně -, jestliže se student nedostaví k žádnému řádnému termínu. Hodnocení F,N a – znamenají neúspěšné ukončení a nutnost opakování Student má právo nahlédnout do hodnocení písemných prací a elektronických testů rozhodných pro ukončení předmětu do 30 dní od data konání. Vyučující má povinnost zadat hodnocení zkoušky do IS do 7 pracovních dní (je-li písemná) nebo do druhého dne (je-li ústní). Informace týkající se organizace výuky předmětu je vyučující povinen studentům zapsaným v předmětu oznámit prostřednictvím příslušné aplikace v IS MU.

Pokusy ukončení předmětů a SZZ Počet termínů zkoušek u předmětů: Jeden řádný a dva opravné termíny pro předmět zapsaný poprvé Jeden řádný a jeden opravný termín pro předmět zapsaný opakovaně Na FSS se obvykle vypisují alespoň 3 termíny zkoušky. Pozor, ne všechny jsou řádné, neúčast na žádném řádném termínu → hodnocení - SZZ lze opakovat v jednom opravném termínu (Bc.).

Jak projít až k diplomu Viz studijní katalog oboru / kontrola průchodu studiem v IS Je třeba splnit: alespoň 180 kreditů (Bc.) všechny povinné a některé povinně volitelné předměty oboru, 2 povinné tělocviky, předmět v angličtině, zkoušku z neslovanského jazyka Spolu se SZZ je třeba výše uvedení splnit do dvojnásobku standardní doby studia (a bez poplatků jsou pouze první 4 roky). Seznam toho, co je třeba splnit, lze najít ve studijním katalogu, studijním plánu či vyčíst z kontrolní šablony (IS MU) Volitelné předměty lze v zásadě vybírat z nabídky všech fakult MU, takže směle do toho…

Co když se nedaří Typicky Řešení splnit předmět. nasbírat kredity pro postup do následujícího semestru. chodit do školy… Řešení domluva s vyučujícím systém výjimek (dle SZŘ může děkan udělit výjimku z čehokoli), je o ně třeba požádat (dobré vědět, kdy máme nárok a kdy žádáme nad rámec svých práv). formuláře na webu FSS: http://www.fss.muni.cz/cz/site/download/studium nezapomenout na odůvodnění a podklady

Přerušení Na přerušení je právo, pokud student absolvoval 1. semestr a splnil podmínky pro postup do dalšího semestru. Přerušení lze dosáhnout i v jiných případech, pokud k tomu děkan shledá dobré důvody. Omezení: Součet celkové doby studia a přerušení nesmí překročit dvojnásobek standardní doby studia (platí pro studia započatá na jaře 2012 a později). Do této doby se nepočítá přerušení z vážných zdravotních důvodů či rodičovské dovolené. Doba přerušení nesmí přesáhnout délku standardní doby studia (platí pro studia započatá před jarem 2012).

Studijní pobyt v zahraničí Seznam programů lze nalézt na stránkách fss.muni.cz → Internacionaliza → kolonka Mobilita studentů a zaměstnanců (přehled programů) Za celou MU zodpovídá CZS (czs.muni.cz) Při studijním výjezdu do zahraničí lze: domluvit se s garantem oboru a nechat si uznat předměty ze zahraničí (to platí vždy v příp. ERASMUS) – platí jen u studia, přes které student vycestuje zapsat si předměty jako obvykle a plnit „dálkově“ studium přerušit (neslučuje se s programem ERASMUS apod.)

Peníze od školy (stipendia) Dle Stipendijního řádu a stipendijních programů na podporu: ubytování, tvůrčí činnosti, mobility, na podporu studia v doktorském studijním programu prospěchové ZRUŠENO! mimořádné stipendium sociální stipendium.

Peníze škole (poplatky) Studuji dlouho (poplatky za PRODLOUŽENOU dobu studia) Přesáhl jsem 3 + 1 roku zdarma; platím 18.000,- za každých započatých 6 měsíců. Studuji na druhý titul (poplatky za DALŠÍ studium) Jsem Bc. a chci druhý; na FSS neplatím naštěstí nic. Studuji na druhý titul a ještě k tomu dlouho (poplatky za DELŠÍ DALŠÍ) Jsem Bc. a studuji na další (Bc, Mgr.), a ještě k tomu déle než standardní dobu; platím 18.000,- . Co lze dělat po vyměření: Zkontrolovat (ne)zákonnost vyměření → případně požádat o přezkum Lze požádat o prominutí, snížení či odložení splatnosti (s odůvodněním) Lze požádat o splátkový kalendář Peníze jdou do stipendijního fondu => zpět studentům.

Co se stane zlobivým studentům Např. při opisování u zkoušky, odevzdání nepůvodní práce*, nezaplacení poplatků, urážky učitelů, ničení majetku apod. vyhození od zkoušky, neudělení zápočtu, disciplinární řízení, které může skončit až vyloučením ze studia. * kontrola: Jako vejce vejci

Dvě (a více) studií Pozitiva  Negativa  více titulů, uznávání předmětů. Negativa  více práce, poplatky za další studium (na LF či jiných VŠ), větší šance na poplatky za delší studium, pokud bude některé ze studií ukončeno neúspěšně, pokud není druhé studium ukončeno ve standardní době => poplatky.

Nejčastější příčiny nepříjemností Neznalost informací, které jsou běžně dostupné Komunikační problémy ve vztahu student – vyučující (=> nedorozumění) Pozdní řešení problémů

Termíny, které je dobré neprošvihnout Žádost o ubytovací, popř. sociální stipendium (od 1. listopadu) Přihlašování na zkoušky (termíny vypsány nejpozději 2 týdny před začátkem zkouškového) Registrace předmětů (viz. IS>reg.>Kdy se mohu registrovat) Zápis do seminárních skupin Žádosti o zápis do semestru (IS > Student >Žádost o zápis do dalšího semestru) Oznámení o návratu po přerušení /Žádost o prodloužení přerušení Termín pro podávání přihlášek ke studiu, když to vypadá bledě (nelze se hlásit do stejného oboru, které právě studuji) – do 28.2. 2016. 30 dní na odvolání rozhodnutí (Žádost o přezkum) Harmonogram semestrů na https://is.muni.cz/auth/predmety/obdobi_vse.pl

Kde to zjistím přesněji fss.muni.cz > Studium > Studijní katalogy > Formulář žádosti > Aktuality – aktuality, dění na fakultě, otevírací doba SO… muni.cz/study > Předpisy vztahující se ke studiu (SZŘ, Statut, ZVŠ…) > Poplatky spojené se studiem

Studentští poradci MASARYKOVY UNIVERZITY Bezpečí nejen do studia!  Václav Štefela a Lenka Kříčková poradci@muni.cz http://poradci.muni.cz