POČÍTAČPOČÍTAČ A. MALÍŘ VIII.B 2017/09/18 JAK FUNGUJE Nikdo nebude potřebovat více než 640 kB paměti na svém PC. -Bill Gates, 1981.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Advertisements

HW – Kabely a konektory Název školy
Polovodičová dioda (Učebnice strana 66 – 70)
Příměsové polovodiče.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Vedení elektrického proudu v látkách I
Princip polovodičové diody
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE TYPU N A P
POLOVODIČE.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Tato prezentace byla vytvořena
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
28. Elektrický proud v polovodičích
Historie polovodičových součástek I.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Polovodičová dioda Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Polovodiče ZŠ Velké Březno.
Elektromagnetické vlnění
Tranzistor je polovodičová součástka se dvěma přechody P-N.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 07.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A16 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
Polovodičová dioda.
Vznik přechodu P- N Přechod P- N vznikne spojením krystalů polovodiče typu P a polovodiče typu N: “díra“ elektron.
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Polovodičová dioda.
Architektura počítače
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 06.
POLOVODIČOVÉ NĚKOLIKAVRSTVOVÉ SPÍNACÍ SOUČÁSTKY
DIODA Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:březen 2012 Určeno:9. ročník.
Hardware 5 verze 2.6.
Elektronické zesilovače
Elektronické zesilovače VY_32_INOVACE_rypkova_ Důležité jevy v polovodičích Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí Vedení elektrického proudu v polovodičích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Elektrický obvod. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum ověření ve výuce: Ročník:
MĚŘENÍ LED RNDr. Zuzana Karafiátová MĚŘENÍ LED Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření:
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
POLOVODIČE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_19_32.
Vedení elektrického proudu v polovodičích. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
ELEKTRONIKA Bipolární tranzistor. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
VYUŽITÍ POLOVODIČŮ V PRAXI
1. Rozděl dané látky do dvou skupin
Katalogy polovodičových součástek
Fyzika kondenzovaného stavu
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
POLOVODIČE Polovodiče jsou materiály ze 4. skupiny PT.
Molekulární elektronika
VY_32_INOVACE_13_Polovodičová dioda
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
Fyzika 2.D 17.hodina 01:06:36.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Fyzika kondenzovaného stavu
Transkript prezentace:

POČÍTAČPOČÍTAČ A. MALÍŘ VIII.B 2017/09/18 JAK FUNGUJE Nikdo nebude potřebovat více než 640 kB paměti na svém PC. -Bill Gates, 1981

O čem bude obecně řeč?  V prezentaci je zahrnuta činnost součástek v počítači z hlediska chemie (částečně se téma dotýká i fyziky a částic). přetížení – výrobek z plastu cín (Sn), může být i neúmyslně nanesena kalafuna proti oxidaci škodlivých látek

napřed…  Součástky uvedené v tomto referátu jsou převážně polovodiče. Je proto nutné znát co je P a N přechod – propouští proud jedním určitým směrem.

Dioda (polovodičová)  Dioda může měnit střídavé napětí na stejnosměrné.  N – katoda, P – anoda  Většinou se vyrábí s křemíkovou (Si) nebo germaniovou destičkou (Ge). Tuto destičku tvoři z jedné strany pět valenčních elektronů třeba fosfor (P), nebo arsen (As). Z druhé jsou tři valenční elektrony, například hliník, nebo galium. druhy: Zenerova dioda, LED dioda aj.

Atom fosforu. Z = neutronů

LEDka (Light-Emitting Diode)  příklad: kontrolka indikace napětí na vstupu do PC  Dioda může vyzařovat světlo viditelné, infračervené, nebo ultrafialové. Samozřejmě závisí podle druhu.  Jestliže diodou prochází proud v propustném směru, dioda jej emituje.  Pásmo spektra záření diody je závislé na chemickém složení použitého polovodiče.  Není možné emitovat bílé světlo, proto se používá luminifor – hojně využívaný u monitorů.  Kombinací červené zelené a modré získáme paletu barev.

Proud procházející diodou “ roste“ exponenciálně (náhle při určitém napětí).

K čemu je tranzistor v PC?  Tranzistory jsou zabudované ve všech televizorech, rádií a dalších mediálně využívaných zařízení.  Je především nepostradatelnou polovodičovou součástkou v počítači.  Používají se jako zesilovače, spínače a méně pro nás důležité Invertory z logických obvodů. Specifické využití: lze i v paměti, procesor, kontrolér…. Typy struktur tranzistorů. William B. Shockley, spoluobjevitel tranzistoru.

My jsme ale v chemii! Základní princip fungování tranzistoru: NP, PN, PNP, NPN

další možné nejmenované součástky cz/en  operační zesilovač/operating amplifier  rezistor(odpor)/resistance  kondenzátor/condenser  stabilizátor/stabilizer  H-můstek/H-bridge – používaný většinou u jednoduchých pojízdných robotů  klopný čip/flap chip  piezzo/piezzo … (Cu)

Zajímavost – optický přenos dat vzduchem  Wiki- „Ronja je název optického zařízení, které umožňuje bezdrátově propojit dva body počítačové sítě až na vzdálenost 1400 metrů při zachování konstantní přenosové rychlosti 10 Mb/s. Připojuje se do ethernetové karty nebo switche s konektorem RJ-45.“

DODATEK  Třeba vymyšlený algoritmus počítače lze lidský mozek v logické hře přemoci. Jsou to znaky umělé inteligence – neuronové sítě apod. Fotografie mikroskopem zachycuje řez složitým integrovaným obvodem jednoduchého mikrokontroleru.

průběh nastavení počítače příkaz proud (signál) procesor paměť

Sběrnice  Sběrnice má za účel zajistit přenos dat a řídicích povelů mezi dvěma a více elektronickými zařízeními.

vedlejší témata  Objevení možnosti umělého řízení hlavní stavby všech látek – molekul třeba světlem!!! Například miniaturní motor o velikosti molekuly!  Nebo lze vytvořit součástku o velikosti tisíckrát menší než je velikost šířky vlasu!  Za tento unikátní objev v oblasti chemie byla udělena třem Evropanům Nobelova cena pro rok 2016.

čas na dotazy

užité reference: Wikipedia commons Wikipedia.org AtariAge.com / vedlejší téma: české noviny