PROTEINY-BÍLKOVINY LUCIE VÁŇOVÁ. ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ JEDNOTKA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BÍLKOVINY (ROZDĚLENÍ)
Advertisements

Biochemie I 2011/2012 Makromolekuly buňky František Škanta.
BÍLKOVINY IV Rozdělení bílkovin
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_05_PVP_243_Hol
aminokyseliny a proteiny
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Chemické složení organismů
Biologie buňky chemické složení.
Struktura a vlastnosti bílkovin.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Bílkoviny - proteiny.
PaedDr. Ivana Töpferová
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
BÍLKOVINY Proteiny.
Bílkoviny a jejich metabolismus. Charakteristika Makromolekulární látky biopolymery Makromolekulární látky biopolymery Stavební jednotkou jsou  - AMK:
Aminokyseliny substituční deriváty karboxylových kyselin
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Bílkoviny.
Stavební kameny a stavební zákony
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
SOŠO a SOUŘ v Moravském Krumlově
A MINOKYSELINY, PEPTIDY, BÍLKOVINY – ZÁSTUPCI Mgr. Jaroslav Najbert.
Bílkoviny. Bílkoviny neboli proteiny patří mezi tzv. základní živiny, jsou nepostradatelnou složkou potravy člověka, jsou základem všech známých organismů,
Ch_059_Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
BÍLKOVINY ( PROTEINY ) biomakromolekulární látky.
LIPIDY (lipos = tuk) Charakteristika  látky rostlinného i živočišného původu  deriváty vyšších mastných kyselin a alkoholu  hydrofobní charakter ( odpuzují.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Bílkoviny-Proteiny Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, p ř ísp ě vková organizace AUTOR: Silvie Šime č ková NÁZEV:VY_32_INOVACE_17_Chemie 9.ro č ník TÉMA: Proteiny-opakování Č.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Bílkoviny (proteiny)- cca 15% denního příjmu potravin vysokomolekulární látky vystavěné z aminokyselin základní stavební látka živé hmoty- těch je celkem.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Výživa a hygiena potravin
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál VY_52_INOVACE_25_ Bílkoviny-vlastnosti
Stavba buňky.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Peptidy Oligopeptidy Polypeptidy
α- aminokyseliny a bílkoviny
PROTEINY © Biochemický ústav LF MU (H.P.)
Metabolické děje I. – buněčné dýchání
Metabolismus aminokyselin.
Buňka základní stavební a funkční jednotka organismů funkce buňky:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
PROTEINY Dr. Jana Novotná.
Lékařská chemie Aminokyseliny Peptidy, proteiny Primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura proteinů.
Chemická struktura aminokyselin
CYTOPLAZMATICKÁ MEMBRÁNA.
NUKLEOVÉ KYSELINY Dusíkaté báze Cukry Fosfát guanin adenin tymin
Stavební kameny a stavební zákony
Předmět Molekulární a buněčná
Buňka.
Bílkoviny.
Cukry Sacharidy (z lat. saccharum = cukr), též glycidy, nepřesně cukry. Zastarale a chybně uhlovodany nebo karbohydráty jsou organické sloučeniny patřící.
Biologie.
Aminokyseliny a bílkoviny
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

PROTEINY-BÍLKOVINY LUCIE VÁŇOVÁ

ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ JEDNOTKA

STAVBA -CONH-

AMINOKYSELINY  Dusíkaté sloučeniny  Pořadí v DNA  20 kódovaných aminokyselin  Esenciální- valin, leucin, isoleucin, threonin, methionin, fenylalanin, triptofan - histidin, arginin  Záměny: Diabetes Srpkovitá anémie

DĚLENÍ 1.OLIGOPEPTIDY: POLYPEPTIDY: BÍLKOVINY: 100 a více 4.SLOŽENÉ BÍLKOVINY: +jiná složka

FUNKCE  Stavební- keratin, kolagen, …  Řídící- hormony, enzymy, lipázy, …  Přenašeče- hemoglobin, …  Zdroj energie  Imunita- imunoglobuliny, fibrin, fibrinogen, …  Pohyb- aktin, myozin, …

STRUKTURA BÍLKOVIN

1, PRIMÁRNÍ STRUKTURA  Pořadí aminokyselin  V DNA  Funkce

2, SEKUNDÁRNÍ STRUKTURA  V prostoru  H-můstky  Specifické vlastnosti

3, TERCIÁLNÍ STRUKTURA  Hlubší uspořádání v prostoru  H-můstky, disulfidické můstky, iontové vazby, Van der Waalsovy síly  Biologická aktivita FIBRILÁRNÍ GLOBULÁRNÍ Myozin, kolagen, … Aktin, globuliny,…

4, KVARTÉRNÍ STRUKTURA  Prostorové uspořádání bílkovinných jednotek ve funkční celek  H-můstky, iontové vazby  Hemoglobin

DĚLENÍ

1, JEDNODUCHÉ SKLEROPROTEINY  Fibrilární  Nerozpustné v H2O  Keratin, kolagen SFEROPROTEINY  Globulární  Rozpustné v H2O  Histony, Albuminy, Globuliny

2, SLOŽENÉ FOSFOPROTEINY  Kyselina fosforečná  Kasein CHROMOPROTEINY  Barevná složka  Hemoglobin  Hemocyanin

METALOPROTEINY  kovy NUKLEOPROTEINY  Nukleonové kyseliny  DNP, RNP

GLYKOPROTEINY  Cukr vázaný glykosidovou vazbou  Sekrety sliznic  Plazmatické bílkoviny- imunita LIPOPROTEINY  Lipidy  Buněčné membrány

V LIDSKÉM ORGANISMU  % energetické hodnoty přijímané potravy bílkoviny  přebytek některých aminokyselin nebo bílkovin  v játrech přeměna na glukosu (energetické výdaje)  Svaly  20 % celkové tělesné hmotnosti

MEMBRÁNOVÝ TRANSPORT MEMBRÁNOVÝ TRANSPORT  = přenos látek/ iontů přes buněčné membrány  Buněčné membrány polopropustné  Fosfolipidová dvouvrstva  Prostup jednotlivých látek přes membránu je zajišťován tzv. membránovými transportními proteiny

ZDROJE    Moje sešity  Google obrázky