METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE
FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší produkt kyslík 6CO H 2 O→ C 6 H 12 O 6 + 6O 2 + 6H 2 O Je hlavním producentem kyslíku naší planety Nejvíce kyslíku produkují mořské řasy a tropické deštné lesy Anabolický proces
Fáze fotosyntézy světelná energie se mění v chemickou vznikají jednoduché sacharidy Primární (světelná) fáze je závislá na světle, za tmy neprobíhá! vzniká O2 a ATP Sekundární (temnostní) fáze využívá produktů primární fáze probíhá v membránách thylakoidů probíhá ve stromatu chloroplastu
SVĚTELNÁ FÁZE Probíhá pouze za světla Díky dvoum fotosystémům absorbuje sluneční energii. Přeměňuje světelnou energii na chemickou Vzniká zde ATP dochází k rozkladu molekuly vody účinkem světla, tím vzniká kyslík
TEMNOSTNÍ FÁZE Navazuje přímo na primární procesy. Probíhá nezávisle na světle Syntetizuje sacharidy z CO2 a energie ATP Probíhá ve stromatu chloroplastů. Dochází zde ke Calvinovu cyklu jehož produktem je glukóza
CALVINUV CYKLUS
PLASTIDY Buněčné organely, ve všech živých rostlinných buňkách Dvojitá membrána Uvnitř stroma Ve stromatu thylakoidy
Dvojitá membrána stroma grana
DŮLEŽITÉ FAKTORY Světlo- intenzita, trvání i kvalita Teplota Probíhá od 0 do 60 stupňů Celsia ( jehličnany i pod nulou) Optimální je 25 až 30 o C Koncentrace CO2 Voda, bez ní se uzavírají průduchy a tudíž není možný přísun CO2
DÝCHÁNÍ ( RESPIRACE) Opak fotosyntézy Katabolický proces-umožňuje organismům využívat organické látky uložené v těle jako zdroj energie k životním dějům zdrojem energie jsou především jednoduché sacharidy
ANAEROBNÍ FÁZE bez přítomnosti kyslíku v cytoplazmě rozpad molekuly glukózy - na pyruvát =GLYKOLÝZA 2 molekuly ATP
AEROBNÍ FÁZE za přítomnosti kyslíku v mitochondriích rozklad pyruvátu uvolní se energie, vznik oxidu uhličitého, vody
FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ DÝCHÁNÍ fyziologický stav stáří rostliny teplota – se stoupající teplotou intenzita dýchání roste obsah kyslíku v prostředí
ANAEROBNÍ DÝCHÁNÍ probíhá v prostředí bez kyslíku Příkladem je kvašení produkt anaerobní glykolýzy je zpracováván kvašením Rovnice alkoholového kvašení: C₆H₁₂O₆ → 2 CH₃CH₂OH + 2 CO₂ + energie glukózaethanol 14
KVAŠENÍ katabolický proces opačný k fotosyntéze probíhá za nepřítomnosti vzduchu (pouze glykolýza) malý energetický zisk pro organismus alkoholové kvašení > vzniká ethanol (výroba alkoholu) mléčné kvašení > vzniká kyselina mléčná (kysání mléka, siláž, okurky) kvašení také probíhá např. při dlouhodobém zamokření půd
KONEC