Bohumil Hrabal Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Advertisements

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Bohumil Hrabal životopis, charakteristika.
... aneb význam prachu v domácnosti. Dámy!!! Pamatujte.... vrstva prachu na nábytku chrání dřevo, které je pod ní. 'Dům se stává domovem až když můžete.
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
V Bibli je napsán příběh, kdy Ježíš šel na horu se svými učedníky, aby jim vysvětlil některé velmi důležité věci. Toto je velmi volná parafráze toho,
Rozbor uměleckého textu
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Bohumil Hrabal ( ) Jeden z nejvýznamnějších českých prozaiků 2. poloviny 20. století.
BOHUMIL HRABAL VLADIMÍR PÁRAL Mgr. Michal Oblouk
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _03_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
BOHUMIL HRABAL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Science fiction & fantasy
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_734_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _09_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Česká próza 20. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.18.
Lustig – Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou Celkový rozbor textu
které je stále třeba brát v úvahu !
Výuková prezentace pro 4. ročník ZŠ, Přirodověda Jan Mayer.
Turecko místo mých snů Václav Starý 4. Ročník
Mark Twain Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_732_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Vytvořil: Radek Hybšman
VY_32_INOVACE_ČJM4_5260_ZEM
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_311_Zdeněk Jirotka, Saturnin AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK,
Život a dílo VY_32_INOVACE_2A4 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Lenka Fibigerová.
Téma: Kytice - K. J. Erben VY_32_INOVACE_586.
literatura s prvky SCI–fi, fantazy literatura
Vladislav Vančura 9. ročník.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.3.4.
Spisovatelé dětské literatury
Božena Němcová Babička Autor: Mgr. Veronika Mrkvanová
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (OFICIÁLNÍ) Mgr. Lenka Tománková Český jazyk a literatura
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
1 Exilová literatura Exilová nakladatelství Josef Škvorecký.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Dopis Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Bohumil Hrabal „Do blankytně modrounkého celofánu humoru lze zabalit ztrápené a krvavé součástky denních starostí.“
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Karel Jaromír Erben Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický.
Život Tvorba Malý princ Rozbor Ukázka Otázky Shrnutí.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková BOHUMIL HRABAL BOHUMIL HRABAL Brno Praha.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_George Orwell TEMA: Fantastická literatura ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/
Literatura = písemnictví Jeden z druhů umění, písemné záznamy. Rozdělení: a) odborná literatura b) krásná literatura = BELETRIE c) jednací písemnosti (př.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Bohumil Hrabal NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
. Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický okruh: Anarchističtí.
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
Bohumil Hrabal (1914 – 1997). Bohumil Hrabal (1914 – 1997)
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
KRONIKA Chtěl bys být kronikářem? Co vše můžeš najít v kronice?
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Bohumil Hrabal.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vendulka.
které je stále třeba brát v úvahu !
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
ČESKÁ LITERATURA 8-9 JAN NERUDA- PRÓZA
Krása zimy Hledat lásku? Nesmysl...říká rozum. Směšné....říká hrdost. Riskantní...brání se zkušenost. Ale samota zabíjí ...šeptá srdce.
NEPRAVIDELNOSTI VĚTNÉ STAVBY
Transkript prezentace:

Bohumil Hrabal Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický okruh: Literatura 2. pol. 20. století Téma: Bohumil Hrabal - Postřižiny Ročník: Jméno autora: Mgr. Marcela Hofnerová Datum tvorby: Anotace:Žáci si připomenou základní údaje o tomto spisovateli a bude proveden rozbor vybraného lit. díla tohoto autora.

Bohumil Hrabal ( )

Bohumil Hrabal ( ) vystudoval práva, ale vykonával různá zaměstnání (pracoval v pivovaře, pojišťovací agent, balič starého papíru, kulisák, atd.), až od r se věnoval jen literatuře jeho oblíbeným místem bylo Kersko u Nymburka zemřel po pádu z okna v nemocnici v Praze

Bohumil Hrabal ( ) zavedl do literatury pojem pábitelé – lidé, kteří hledají své sny v běžném životě, jsou jimi posedlí, lidé, které dokáže udivit i ta nejobyčejnější věc v jeho díle jsou patrné autobiografické prvky (svá díla mohl po většinu doby – let vydávat, po r vycházela několik let jeho díla v samizdatu)

Dílo Perlička na dně, Pábitelé, Slavnosti sněženek – soubory povídek Ostře sledované vlaky – novela z konce 2. světové války,příběh zaměstnanců nádraží, kteří se snaží vyhodit do povětří německý vlak, to se podaří, ale jeden z nich umírá, zfilmováno – režie J. Menzel, film získal Oscara)

Dílo Obsluhoval jsem anglického krále - vyprávění bývalého pikolíka Jana Dítěte o vlastním životě Postřižiny – vzpomínková próza Příliš hlučná samota – z prostředí sběrny papíru Taneční hodiny pro starší a pokročilé - text tvoří jediná, znovu navazovaná a neukončená věta

Postřižiny Žánr: - krátký román, vzpomínková próza, v níž se autor vrací do Nymburka svého dětství a mládí, do pivovaru a ke strýci Pepinovi. Konečnou podobu dostaly v r Místo a čas: Středočeský kraj, město Nymburk, prvorepublikový městský pivovar.

Postřižiny - osoby Maryška – žena správce pivovaru, krásná mladá a energická, nesvázaná a co si usmyslí, to taky udělá. Francin – správce pivovaru, spořádaný člověk, který má rád řád a věci na svém místě, puntičkář milující svou ženu, o kterou by se rád staral. Pepin – švagr Maryšky, nespoutaný živel, pábitel, když vyprávěl vymyšlené historky, hrozně hulákal Gruntorád – doktor, který léčí Maryšku. Dóďa – holič, který se stará o vlasy Maryšky, a který jí je potom ustřihne.

Postřižiny - děj Celý příběh vypráví Maryška, manželka Francina, který je správcem pivovaru. Je velmi krásná, mladá, energická žena, která udělá vše, co si usmyslí. Nejčastěji se po městě projíždí na kole. Ve větru jí vlají její krásně dlouhé vlasy, a tak se za ní otáčejí nejen muži, ale i ženy. Francin a Maryška vlastní čtyři prasata. Maryška má zabíjačky velice ráda a tak na ní zve velkou spoustu lidí. Francin na rozdíl od ní zabíjačky nesnáší, ale Maryška si nikým nenechá zkazit náladu. Maryška si druhý den po zabíjačce jde k snídani usmažit řízek a zapíjí ho pivem. Francin si o ní myslí, že opět jí jako neslušná a nespořádaná žena. Maryška chodí do kadeřnictví k Boďovi. Vždy, když jde z kadeřnictví, všichni kolemjdoucí jsou v úžasu nad její krásou, dokonce i její manžel.

Postřižiny - děj Ten jí vždycky přiveze z Prahy dárek. Jednoho dne přijede Francinův bratr Pepin, který je velice roztržitý. Co na srdci, to na jazyku. Francin z jeho návštěvy moc velkou radost nemá. Pepin sice říká, že přijel pouze na dva týdny, ale Francin moc dobře ví, že se jeho návštěva protáhne alespoň na dva měsíce. Maryša si ve švagrovi vynajde zalíbení a tráví mnoho času spolu. Pepin několikrát přeruší poradu Francina se správní radou. Jednou, když se zase Francin vrací z Prahy, neveze Maryšce jen tak nějaký maličký dárek.

Postřižiny - děj Přiveze jí přístroj vyrobený ze samých skleněných trubic a různých zařízení, které jsou naplněny neonem. Přístroj slouží na léčbu migrény, na srdce, nervy a jiné. Pepin si vyhledávají různá místa pro zabavení. Na stromě, na komíně. Právě, když jsou na komíně, jedou pro ně hasiči, aby je sundali. Pepin začíná pracovat v pivovaru. Zanedlouho se do města dostane díky němu nový vynález - rádio.

Postřižiny - jazyk Jazyk je hovorový, objevují se zde slangové výrazy, Pepinovo slovácké nářečí, košatější a obraznější soustřeďující se na detaily, proud řeči je pozvolný a klidný. „... Nechajó tě všichni pozdravovat, akorát Bóchalena, ta už má po smrti, nějaké tachonýr jí dal do polena prach a baba, jak to dala do šporherto, tak to vybuchlo a lísklo to babu po čuni a zatřepala se a bylo po ní.“

Bohumil Hrabal

Použité zdroje mezi-mraky-co-nabizi-10-originalnich-ceskych- hotelu-11g-/po- cesku.aspx?c=A100913_193747_igcechy_hig mezi-mraky-co-nabizi-10-originalnich-ceskych- hotelu-11g-/po- cesku.aspx?c=A100913_193747_igcechy_hig jiri-menzel-1981-postriziny-cutting-it-short jiri-menzel-1981-postriziny-cutting-it-short 92&s_lang=2&detail=1 92&s_lang=2&detail=1