Odbytová družstva a jejich role v mléčném sektoru Ing. Martin Pýcha předseda ZS ČR viceprezident COGECA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpráva o stavu zemědělství. Stav zemědělství  Podíl ekologicky obhospodařované plochy na celkové výměře zemědělské půdy byl k cca 7,2%. 
Advertisements

Zpráva o stavu zemědělství za rok 2010 a aktuální situace v resortu.
Determinanty zahraničních investic na firemní úrovni v ČR Peter Tóth ČNB a CERGE-EI.
Spolupráce zemědělských subjektů při zakládání MAS
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
AUSTRÁLIE Hospodářství
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Chov zvířat a ekonomika Transformační změny Současný stav.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE EXPORTNÍ STRATEGIE Exportní konference
Vstup na zahraniční trhy při výrobě v domácí zemi
Retailing v Rakousku od roku 2006 Kateřina Srnská 2012/2013.
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
Ruská federace x WTO a OECD
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSK Á KRIZE SVĚTOVÁ.
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Vyjednaná přechodná období a trvalé výjimky při vstupu ČR do EU
Společné zasedání Rad ředitelů ZAP SR a Sdružení AP „Postavení automobilového průmyslu v ČR a aktuální problematika jeho firem“ Ing. Pavel Juříček, Ph.D.
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Školení: vhodné fungování a zapojení nástrojů územních politik Ostrava,Hotel Brioni
Doc. Ing. Jan Vašák, CSc. Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze 27. února 2006.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
GEOGRAFIE SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
Zahrani č ní obchod Č R v roce 2014 Zpracoval: Ing. Otto Dan ě k – místop ř edseda AE (dle údaj ů Č SÚ) 1.
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
5.konference Udržitelnost ve výstavbě Ing. Michal Strnad.
ČEŠTÍ ZEMĚDĚLCI - OSTRŮVEK UPROSTŘED EU POHLEDEM BANKY 179. ŽF EGON ČIERNÝ - KOMERČNÍ BANKA, A.S.
Čeští zemědělci, ostrůvek uprostřed Evropy
Chceme konkurenceschopné a stabilní zemědělství a potravinářství? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
ŘETĚZY VAMBERK.
Dr. Frank Schadlich/ Ing.Jiří Petr
Zemědělství a potravinářství, ekonomická soběstačnost nebo závislost na EU? Strategie Ministerstva zemědělství s výhledem do r Marian Jurečka ministr.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Hospodářská politika a integrace České zemědělství Základní ukazatele.
V září byl publikován report za období , relevantní je rovněž loňský report za období (WEF 2014) a report za srovnávací období.
JEDNOTA SÍLA ÚSPĚCH. Co je to IFA? (Organizace irských farmářů) Organizace byla založena v lednu 1955 Aby promlouvala jasným hlasem za všechny irské farmáře.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
Svítá na lepší časy ? 2. května 2017 palác Žofín
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Zemědělci a potravináři se ode dna musejí odrážet společně
Odbytová družstva a jejich role v mléčném sektoru
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Stav českého zemědělství Celkový pohled českého zemědělce z prvovýroby
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
Zpráva o globální konkurenceschopnosti Doc. Ing. Josef Taušer, Ph.D.
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
Index exportu
1 Název školy Číslo projektu Název materiálu Autor Tematická oblast
Trh práce a nezaměstnanost
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Vychutnejte si přírodní, ručně dělané sýry přímo ze srdce Řecka! sídlíme v severo-západní části Řecka, v regionu Greneva Založeno roku 1960 jako rodinný.
Katedra rostlinné výroby ČZU v Praze
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
Hospodářská politika a integrace České zemědělství
SVĚTOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ.
Petr Gapko Hlavní ekonom GE Money Bank, a.s.
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Za rovné podmínky pro české zemědělce
Transkript prezentace:

Odbytová družstva a jejich role v mléčném sektoru Ing. Martin Pýcha předseda ZS ČR viceprezident COGECA

Komodita mléko v ČR patří k rozhodujícím komoditám ČR má nižší podíl zemědělství na HDP než EU: ČR=0,8%, EU=1,6%, USA=1,3%, Japonsko=1,2%. Za uplynulých 20 let se tento podíl v ČR snížil na 27% původního stavu z r. 1995; v EU na 53%, v SRN na 70%. ČR je v úrovni živočišné výroby připadající na obyvatele na 52% úrovně EU. V pořadí zemí unie jsme v ŽV na obyvatele na 25.místě. Ve výši tržeb zemědělců ČR, je mléko celkově na druhém místě za tržbami za obilí a na prvním místě v tržbách mezi živočišnými komoditami. Od r se tržby zemědělců za mléko pohybovaly řádově v intervalu mezi 14 mld. Kč až 23 mld. Kč (na změny tržeb mají hlavní podíl výkyvy ve zpeněžení a také propad produkce, který je zřejmý zvláště z dlouhodobého hlediska).

Propad ŽV v ČR patří k největším v EU Dlouhodobý pokles stavů hospodářských zvířat, zatížení DJ/ha orné půdy v ČR=0,5; např. v SRN=1,1 (jsme na 55% zatížení DJ v SRN). Stavy hospodářských zvířat u nás klesají v průběhu letoška a to hlavně stavy dojnic. Náš produkční propad patří k nejvyšším v rámci unie. Proto obavy z Mimořádných opatření na snížení produkce mléka!!!

S potenciální likvidací chovů dojného skotu hrozí další odchod lidí ze zemědělství Počet pracovníků v zemědělství včetně fyzických osob a pomáhajících rodinných příslušníků na farmách dle Zelených zpráv MZe ČR r r r r r r odhad ZSpod

Cena mléka Cena mléka v srpnu vzrostla o 10 hal/l na 6,20 Kč/l. Cena mléka v ČR je jednou z nejnižších v EU (nižší cenu mají pouze v pobaltských zemích a v Maďarsku) Naše ceny mléka jsou po vstupu do EU stále pod průměrem EU, loni cca o 11%, letos za leden až srpen o 14%. Další z paradoxů: Další článek výrobkové vertikály - obchodní řetězce i za současných nízkých nákupních cen mléka navyšují své marže za mléčné výrobky.

Odbytová družstva v sektoru mléka K bylo v systému evidováno 70 registrovaných prvních kupujících mléka, z toho: - 27 odbytových organizací - 43 zpracovatelů mléka. Dále 1668 producentů dodávajících prvnímu kupujícímu a 385 producentů přímého prodeje. V současné době působí na území ČR 6 uznaných organizací producentů mléka. Podíl OD a OP na nákupu mléka je přes 60 %.

Uznané organizace producentů k 12.9.

MOD svým členům zajišťují vyšší realizační ceny Praxe u nás prokázala, že před mléčnou odbytovou krizí u nás MOD v průměru dosahovaly na vyšší cenu mléka cca o 0,50 Kč na každém prodaném litru. V době krize se tento rozdíl zmenšil na cca 0,20 Kč/l a posléze na 0,15 Kč/l. Došlo k obratu v cenách mléka v SRN, pomalu k tomu dochází i u nás. S tím se měl rozdíl v realizačních cenách podniků, které jsou a nejsou v MOD, měl vrátit na původní úroveň.

Jak fungují OD v jiných zemích? Lacticoop je jednou z nejvíce vlivných společností v portugalském mléčném průmyslu. Je to spojení 17 zemědělských družstev s 400 mléčnými farmami dodávajících tun mléka ročně. Lacticoop a další dvě portugalská družstva vlastní největší zemědělskou společnost v Portugalsku, Lactogal SA. Sodiaal je největším mléčným družstvem ve Francii, čtvrtým největším v Evropě, 6. na světě. K měl členů, 9100 zaměstnanců a 70 závodů ve Francii. Sodiaal shromažďuje 4,7 mld. litrů mléka (20% národní produkce) ročně ze 70 regionů ve Francii a jeho obrat v roce 2015 představoval 5 mld. EUR (včetně 25% ze zámoří). Skupina pokrývá všechna odvětví mléčného sektoru, od sýrů Entremont, Monts&Terroirs, les Fromageries Occitanes a CF&R (50% podíl akcií se Savencia), mléko, smetanu a máslo s Candia, výživové a mléčné doplňky s Euroserum, Nutribio, Bonilait a Regilait (50% podíl akcií s Laita), ultračerstvé chlazené zboží s Yoplait (49% podíl akcií s General Mills), Yeo Frais a Boncolac.

Jak fungují OD v jiných zemích? Valio Ltd je vlastněná 17 družstvy a generuje obrat téměř 2 mld. EUR. Je světovým průkopníkem funkční výživy. Zpracovává kolem 80% finského surového mléka od 7100 farmářů. Valio má 13 závodů ve Finsku, 2 v Estonsku a 1 v Rusku. Pobočky operují v Rusku, Švédsku, Estonsku, Litvě, Lotyšsku, USA a Číně. Valio má 4000 zaměstnanců, 800 z nich pracuje v zahraničí. Produkce Valio jde z 65% na domácí trh, zbytek export – bylo hlavně Rusko, při embargu nové trhy – USA, Čína, Afrika, střední východ. Valio exportuje 97% všech finských mléčných produktů do 55 zemí. Valio má mj. patentovanou výrobu bez laktózových mléčných produktů. PIENAS LT Družstvo sdružuje 210 zemědělců, 17 tis. krav. Postavení vlastní mlékárny v roce Denní nákup je 410 t. mléka a zpracovávají 610 t/den. Kapacita mlékárny je 1200 t/den. Exportují mléčné proteiny do USA, Japonska.

PODPORA ODBYTOVÝCH DRUŽSTEV/ORG. PRODUCENTŮ V ČR V minulosti - podpora zakládání OD v PRV ???? Nyní PRV - Investice do zemědělských podniků (4 preferenční body), Podpora prvních nakupujících v programu na Podporu na účast producentů a zpracovatelů zemědělských produktů v režimech jakosti Q1“ ve vazbě na „Podporu nadstandardní pohody zvířat“. Podpora zemědělců/členů OD v PRV Problém s uznávání OP u jiných subjektů než u družstev

A CO DÁLE? Dochází k rozšíření činnosti OD/OP (tvorba přidané hodnoty, společný nákup, marketing,…) U stávajících OD/OP musí dojít ke koncentraci do větších/silnějších subjektů Vlastní zpracovatelské kapacity – studie proveditelnosti. Spolupráce se zahraničím – nadnárodní odbytové organizace, Spolupráce s výzkumem – toto je třeba podpořit ze strany státu.

Děkuji za pozornost. Ing. Martin Pýcha Předseda Zemědělského svazu Viceprezident COGECA