Denisa Štěrbová KHS kraje Vysočina se sídlem v Jihlavě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI. Na Zemi žije 7 mld. lidíobrovský globální problém Nárůst je příliš rychlý a nerovnoměrný POHYB OBYVATELSTVA A)pohyb přirozený.
Advertisements

Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
Zdravotní stav, pohybový režim, pohybové aktivity a jejich využití ke kultivaci dítěte. Václav Bunc Fakulta tělesné výchovy a sportu Karlovy Univerzity.
Senioři a Strategie pro Brno Mgr. Eva Gregorová Kancelář strategie města Magistrát města Brna 31. Březen 2011, Jihlava, Rodinná politika v centru pozornosti.
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY ČESKÝCH DOMÁCNOSTÍ Michaela Brázdilová Šárka Šustová Tisková konference,
Marcela Petrová Kafková Ústav populačních studií, Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity, Brno Regionální aplikace indexu.
Obyvatelstvo ,51 mil. ob. 131 ob./km 2 pokles počtu ob.- pol. 90. let 20. stol od r kladný přirozený přírůstek.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Obyvatelstvo Asie Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-3 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Pohled tisku, názory veřejnosti a vězeňské populace na sankční politiku v ČR Institut pro kriminologii a sociální prevenci Praha Republikový výbor pro.
Marie Mrázová, Tomáš Jiran, Vera Karaliova, Mária Hanišová, Veronika Legátová, Klára Licinbergová, Lenka Kalužová, Jan Vaníček Školitel : prof. PhDr. Jiří.
1 Vývojové trendy orální zdraví v ČR srovnání ČR a jiných států EU.
Předběžné výsledky Sčítání lidu domů a bytů 2011 Ústecký kraj.
Diabetes mellitus v dětství a dospívání v roce 2011 Praha, poslanecká sněmovna,
O BYVATELSTVO ČR Zdeněk Mucha, Gymnázium Velké Meziříčí.
Společně bezpečně v Evropské unii EU – Hodnocení rizik u malých firem a mikrofirem 2012.
VY_32_ INOVACE_ 04_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou NADMOŘSKÁ VÝŠKA Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Jaro na statku FARMÁŘ A JEHO PRÁCE. Čtyři roční období.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Jan Pravda NÁZEV: VY_32_INOVACE_02C_05_ Obyvatelstvo ČR TEMA:Česká republika ČÍSLO.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Regionální rozvojová agentura Plzeňského kraje, o.p.s Vývoj a současná struktura pracovních sil v Plzeňském kraji Pracovní skupina Vzdělávání RSK Plzeňského.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Migrační tendence v Moravskoslezském kraji Ing. Jaromír Kartous oddělení regionálních analýz a informačních služeb Ostrava.
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem.
Projekt „Systém podpory prevence vybraných nádorových onemocnění v ČR - Screeningové programy“ Financováno z Integračního operačního programu (IOP) ( )
Program Zdraví 2020 pro Kraj Vysočina. Zdravý Kraj Vysočina  realizuje od r mezinárodní projekt OSN/WHO Zdravý kraj  členem Asociace Národní síť.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Obyvatelstvo a sídla Č eské republiky. Základní údaje o obyvatelstvu obyvatel (2008) více žen Populace stárne Věková struktura: 0 – 15 (14,2%)
Výsledky přijímacího řízení
10 ZÁKLADNÍ MODELY SOUHRNNÉ PÉČE O ZDRAVÍ
Zaměřeno na malé a střední podnikání aneb společenská odpovědnost firem v olomouckém kraji Martin Fink Brno,
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Úřad práce České republiky
Rozpad / zánik manželství: - úmrtí, - rozvod Rozvodovost:
STÁŘÍ A VÝVOJ STÁRNUTÍ POPULACE V ČESKÉ REPUBLICE A JEJÍCH KRAJÍCH
Obyvatelstvo Evropy Počet obyvatel – asi 731 mil. (2009)
Česká republika Obyvatelstvo
Národní zpráva z Mezinárodní studie občanské výchovy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Cvičení 4 Odevzdat do 14 dnů.
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
PŘIROZENÁ MĚNA OBYVATELSTVA
DEMOGRAFIE je věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace. Obyvatelstvo celé planety Země i jednotlivých regionů se neustále obnovuje v.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
ÚMRTNOSTNÍ TABULKY součást systému tabulek života, které charakterizují řád reprodukce populace logický systém statistických ukazatelů, které charakterizují.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Demografická situace ČR
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
DEMOGRAFIE věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace.
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
ZDRAVOTNÍ STAV ČESKÉ POPULACE
Mechanika VY_32_INOVACE_05-16 Ročník: VI. r. VII. r. VIII. r. IX. r.
Nežádoucí účinky léčiv
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Ing. Stanislava Správková
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
AČMN, 1. LF UK Praha, FHS UK Praha, LRS Chvaly
Státní zdravotní ústav Praha Centrum podpory veřejného zdraví
Mapování regionální potřebnosti seniorských služeb a podpory
Sňatečnost obyvatel ČR Terezie Štyglerová
DEMOGRAFIE je věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace. Obyvatelstvo celé planety Země i jednotlivých regionů se neustále obnovuje v.
Život bez střeva , Praha.
Demografické a socioekonomické faktory determinující vývoj potřeb zdravotní péče
Statistická pravda o insolvenčních řízeních
VZDĚLÁVÁNÍ VE SVĚTLE DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Denisa Štěrbová KHS kraje Vysočina se sídlem v Jihlavě

Demografické ukazatele v kraji Obyvatelstvo Přirozený přírůstek (živě narození) Úmrtnost (koj. + nov.) VVV Délka života, délka života ve zdraví Novotvary DM Dětské úrazy Alergie Analýza ŽS a zdraví mládeže v Kraji Vysočina

Trend stárnutí populace nárůst počtu osob 65+ (převaha žen) Počty obyvatel 0-14 let prakticky konstantní -> výsledkem je stárnutí populace

Přirozený přírůstek populace na 1000 obyvatel v kraji Vysočina Úbytek obyvatel v kraji (od roku 2008 sestupný trend v počtu živě narozených dětí, úbytek stěhováním) Rok 2014 – ukazatel se vrací do kladných hodnot – promítlo se nárůst ŽN dětí

Živě narození v Kraji Vysočina V roce 2014 se v kraji narodilo 5334 dětí – ve srovnání s předchozím rokem kdy se narodilo nejméně dětí od roku 2008 nárůst o cca 400

Kojenecká a novorozenecká úmrtnost Kojenecká úmrtnost = počet zemřelých kojenců do 1 roku věku na 1000 živě narozených dětí Obecně nízká úrověň, vlivem nízké novorozenecké úmrtnosti 2014 – zemřelo 9 dětí do 28 dne (z celkového počtu 13 úmrtí do 1 roku věku)

VVV

Celková úmrtnost dle příčin v Kraji Vysočina (průměr ) Muži Ženy

Příčiny úmrtí (2013) Celková úmrtnost 1. KV onemocnění 2. ZN 3. nemoci dých. cest Předčasná úmrtnost 1. ZN 2. KV onemocnění 3. poranění a otravy

Délka života - Vysočina

Délka života ve zdraví Vysvětlivky: HLY – délka života ve zdraví LE – střední délka života (naděje na dožití) N – délka života v nemoci (LE – HLY) mužiženy HLYLENHLYLEN Česká republika ,8674,263,372,99, ,274,612,464,677,813,2 rozdíl-0,67,68,21,34,93,6 Švédsko ,471,38,961,975,413, ,779,787181,810,8 rozdíl9,38,4-0,99,16,4-2,7

Epidemiologie ZN (bez dg. C44) Incidence – roste (v posledních letech stagnace ČR i KV) Incidence v KV nižší dlouhodobě než v ČR 2014 – v KV nově dg případů onemocnění Incidence obecně vyšší u mužů

Epidemiologie ZN - bez dg. C44 Mortalita – do roku 2003 mírně rostla, poté setrvalý pokles v ČR i KV Hodnoty v KV – jedny z nejnižších ve srovnání s kraji i ČR 2014 – zemřelo v KV 1226 osob v důsledku ZN Mortalita vyšší v populaci mužů (719 úmrtí, ženy 544)

Nejčastější typy ZN (bez dg. C44) v letech Muži ZN prostaty ZN tl. střeva a konečníku ZN průdušnice, průdušky a plíce (V ČR i v KV stejné pořadí) Ženy ZN prsu ZN tl. střeva a konečníku ZN dělohy (KV) (V ČR na 3. místě - ZN průdušnice, průdušky a plíce)

Diabetes mellitus - incidence Prevalence v kraji – roste – stále ale pod průměrem ČR a patří k nejnižším Častější výskyt u žen Incidence – vzestupný trend (stejně jako v ČR) (výjimka 2013)

Diabetes mellitus - mortalita Zdroj: Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky. Regionální zpravodajství Národního zdravotnického informačního systému [online]. Praha: ÚZIS ČR, 2016 [cit ]. Dostupné z: Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky. Regionální zpravodajství Národního zdravotnického informačního systému [online]. Praha: ÚZIS ČR, 2016 [cit ]. Dostupné z:

DM – mortalita pořadí krajů Ústav zdravotnických informací a statistiky České republiky. Regionální zpravodajství Národního zdravotnického informačního systému [online]. Praha: ÚZIS ČR, 2016 [cit ].Dostupné z:

Dětské úrazy Od roku 2003 nad průměrem pro ČR 2012 – incidence úrazů v kraji nejvyšší v ČR Největší podíl v okrese Jihlava Rok 2013 – kraj - druhá nejvyšší incidence úrazů v ČR (ve srovnání s předchozím rokem žádný pokles)

Mezikrajské srovnání incidence dětské úrazovosti (2012, 2013)

Alergie V roce 2013 – léčených pacientů Nejčastější dg.: pollinosa, astma, alergická rýma Podíl pacientů „děti a dorost“ – v kraji 43 %, v ČR 38 % Okres Žďár nad Sázavou – více než 60 % !!!

Území Počet léčených pacientů (absolutně) Z toho děti a dorost (%) Havlíčkův Brod ,8 Jihlava ,5 Pelhřimov ,6 Třebíč Žďár nad Sázavou ,8 Kraj Vysočina ,2 ČR ,6

Analýza ŽS a zdraví mládeže v Kraji Vysočina 2012 – leden-červen – studie zaměřená na analýzu ŽS a zdraví mládeže 22 středních škol v kraji (2.ročníky, celkem 41 tříd) Vzorek – 866 respondentů (431 dívek a 435 chlapců) Dotazník + vyšetření

Výsledky Krevní tlak vyšší než 130/80 mm Hg – více než pětina respondentů (s převahou chlapců) 13 % - zvýšená hladina cholesterolu (výrazněji u dívek) Výpočet BMI – nadváha nebo obezita u 22 % respondentů (častěji chlapci) Pravidelně snídá pouze 41 % dotazovaných (téměř pětina vůbec nebo výjimečně) Pohybová aktivita 30 min min. 3x týdně – 53 % chlapců a 31 % dívek Aktivní sport pouze necelá pětina dotazovaných

Další výsledky Kouření 30 % respondentů uvedlo, že u nich doma pravidelně někdo z členů rodiny kouří V prostředí, kde někdo kouří, tráví svůj čas 62 % šestnáctiletých, přičemž třetina více než hodinu Téměř 40 % oslovených studentů středních škol kouří, z toho více než 21 % pravidelně každý den Z těch, kteří kouří, jich téměř třetina kouří více než tři roky, z čehož vyplývá, že s kouřením začali již ve svých třinácti letech Rozdíly mezi dívkami a chlapci – nevýznamné Pouze necelých 14 % studentů se ve svém okolí nesetkalo s kouřením marihuany

Děkuji za pozornost. Kontakt: