NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._34.CHUŤOVÉ, ČICHOVÉ A HMATOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: CHUŤOVÉ,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Smyslová ústrojí chuť, čich, hmat
Povrch těla člověka.
SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla
Smysly Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci smyslové soustavy.
Smyslová ústrojí Funkce:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Chuťové ústrojí - umožňuje vnímat látky rozpuštěné ve slinách nebo vodě - chuťové receptory jsou umístěny v chuťových pohárcích na papilách na povrchu.
Lidské smysly - sluch Sluch je nejcitlivějším lidským smyslem
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Čidla receptory.
Čití Fyziologický pochod, při kterém vznikají počitky, vyvolané působením podnětů na smyslové orgány, receptory.
SMYSLOVÉ ORGÁNY 3. ročník
Autor: Lenka Kraváčková
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
SOUSTAVA SMYSLOVÁ ČIDLO ČICHU
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_97_Chuťové ústrojí AUTOR: Naděžda Čmelová ROČNÍK, DATUM: 8.,
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
VY_III/2_INOVACE_111_Smyslová ústrojí
Receptory: Olga Bürgerová.
Biologie člověka.
VY_32_INOVACE_PSYPS12660ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník. Lidské tělo - SMYSLY Prvouka 3.ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Smyslové orgány. Smyslová ústrojí (čidla) obsahují smyslové buňky (receptory) Receptory: - z vnějšího prostředí - z vnitřních orgánů - z pohybové soustavy.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Smyslové vnímání Čich, chuť, hmat, vnímání polohy hlavy
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Smyslové ústrojí 5. ročník
Smysly člověka (všeobecně)
Smysly.
Smyslové vnímání 1.část Filip Bordovský.
SMYSLY.
SMYSLOVÉ VNÍMÁNÍ.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Smyslová soustava Pětilístek oko
Kůže Funkce kůže Pokryv těla Ochrana před vlivy chemickými, mechanickými a choroboplodnými zárodky Vylučování Regulace teploty Účast na dýchání – kožní.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Škývarová. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
BIOLOGIE ČLOVĚKA (opakování) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._33.ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._28.KORÝŠI TÉMA: KORÝŠI ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_17_HMAT TÉMA: SMYSLOVÁ SOUSTAVA.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._21.KVĚT TÉMA: KVĚT ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Smyslová ústrojí Funkce:
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_PŘÍRODOPIS
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
VY_32_INOVACE_15_28_Smysly
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_03_01_dotyk.
ČICH, CHUŤ, HMAT smysly.
čichový, chuťový a hmatový
Prezentace – výklad učiva
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_34_ČLOVĚK - ČÁSTI TĚLA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_18_CHUŤ
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
NAŠE SMYSLY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Kožní soustava.
Smyslové orgány.
Název: VY_52_INOVACE_PR_17 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
VY_52_INOVACE_32_01_čich, chuť
Základní škola, Hradec Králové
LIDSKÉ TĚLO VY_32_INOVACE_5A_09 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._34.CHUŤOVÉ, ČICHOVÉ A HMATOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: CHUŤOVÉ, ČICHOVÉ A HMATOVÉ ÚSTROJÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

ANOTACE: Prezentace slouží k zopakování a rozšíření již dříve získaných znalostí žáků o chuťovém, čichovém a hmatovém ústrojí. Cílem bublinových popisků je rozvíjet myšlení žáků a podporovat jejich spolupráci s vyučujícím. Nové vědomosti si mají žáci možnost shrnout formou zodpovězení několika stručných otázek. K prezentaci postačí učebna vybavená dataprojektorem, ale můžeme využít i učebnu s interaktivní tabulí. Pro zpestření prezentace si mohou žáci sami formou ochutnávky vybraných potravin ověřit rozložení chutí na jazyku. Můžeme žákům také předložit různé vzorky látek k detekci čichových vjemů (vůně a zápachu) - např. květinu, různé vzorky koření, aromatický sýr apod.. Dále si žáci sami pomocí jednoduchých pokusů mohou ověřit učivo o hmatovém ústrojí. Vhodný je např. pokus s peříčkem - k ověření citlivosti různých částí těla k vnímání dotyku. Peříčkem lehce přejíždíme např. po kůži předloktí, hřbetu ruky a bříšek prstů a zkoumáme jejich citlivost. Výsledkem pokusu by mělo být zjištění, že kůže předloktí a bříšek prstů reaguje citlivěji než na hřbetě ruky - vlivem nerovnoměrného rozmístění hmatových tělísek. Prezentace byla vytvořena dne a ověřena dne

Chuťové ústrojí - smyslové buňky zaznamenávající chuť = chuťových pohárcích Kde myslíš, že se nachází? na povrchu jazyka reagují na látky rozpuštěné ve slinách či ve vodě - rozlišujeme 4 základní chuťové vjemy: Vyjmenuj je. sladkost slanost kyselost hořkost - jejich kombinací vznikají další chuťové vjemy - v různých částech jazyka chuťové buňky v

- chuť je důležitá pro vylučování trávicích šťáv slin sladkost slanost kyselost hořkost

Čichové ústrojí - ve sliznici horní části nosní dutiny reagují na látky v plynném stavu (zápach)(vůně) příjemné nepříjemné - vnímání se otupuje (oslabuje) působí-li podnět silně a dlouhodobě - čich úzce souvisí i s vnímáním chuti - vjemy vedeny z čichových buněk nervovými vlákny do koncového mozku (čichové buňky)

Hmatové ústrojí kůže sliznice vnitřních orgánů - hmatová tělíska - rozmístěna nerovnoměrně - umožňují vnímání tlaku - dotyku tepla chladu bolesti - chladových receptorů více - ochrana organismu před poškozením Proč je důležité vnímání bolesti? - především na bříškách prstů, dlaních, chodidlech

Opakování 1) Uveď, kde se nachází chuťové buňky? - na povrchu jazyka v chuťových pohárcích 2) Ve které části jazyka vnímáme kyselost? - po stranách jazyka 3) Kde je umístěno čichové ústrojí a co ho tvoří? - ve sliznici horní části nosní dutiny - čichové buňky 4) Vyjmenuj vše co nám umožňuje vnímat hmatové ústrojí. tlak - dotyk teplo chlad bolest

Použité zdroje - použité obrázky - kliparty galerie MS Office 2010