KURZ ALGORITMIZACE A PROGRAMOVÁNÍ V JAZYCE C Lekce č. 10: Tvorba vlastních funkcí Bc. Radek Libovický.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytvořila:Monika Hradilová. NA ÚVOD… NA ÚVOD… Přátelství a internet…Tohle téma je hodně otevřené. Na celém světě existují milióny sociálních stránek.
Advertisements

Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Školení pro uživatele portálu.
Program Malování Vytvořila Jana Šimková, ZŠ a MŠ Mladoňovice Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
ALGORITMIZACE Mgr. Milan Pastyřík IUVENTAS, s. r. o.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Tercie Rovnice Rovnice – lineární rovnice postup na konkrétním příkladu.
HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ VY_32_INOVACE_14_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná.
Inf Tabulkový procesor - funkce. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 5. Stříhání plechů, rovnání a ohýbání, pájení (krabička) Název sady: Tematické.
Název materiálu: Internetová úložiště Anotace: Výklad nového učiva Autor: Iveta Pasterňáková, 2013 Ověření ve výuce , 5.třída Vyučovací předmět:
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prezentace fotografií Číslo DUM: III/2/VT/2/3/55 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_62_FINANCNIGRAMOTNOST_08_01_banky a jejich služby Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa,
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_12_16_Excel. Excel Tabulkový procesor pro vytváření tabulek a grafů Pochází z kancelářského balíku Microsoft Office Nejčastěji.
Příjezd k místu dopravní nehody a ustavení vozidel STČ 08/IZS.
HRUBÁ MZDA VČETNĚ NÁHRAD VY_32_INOVACE_15_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ NÁHRAD Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_30-03 Název školy Střední průmyslová škola stavební, České Budějovice, Resslova 2 AutorRNDr.
HTML (I) (2). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
VY_32_INOVACE_Vac_I_04 Orientujeme se na planetě Zemi - 2 Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
KURZ ALGORITMIZACE A PROGRAMOVÁNÍ V JAZYCE C Lekce č. 6: Proměnné, jejich typy a práce s nimi Bc. Radek Libovický.
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Microsoft Excel verze 2010 Mgr. Přemysl Kejzlar.
Základy automatického řízení 1
Jak zveřejnit článek přes Webpublisher ?
COM – Práce s objektovým modelem jiné aplikace
9. Přenos programu z PC do stroje
Sčítání a odčítání mnohočlenů
Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Pracovní list k procvičení základních poznatků na téma klid a pohyb
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek 9. Výroba petlice
Přetěžování Datové typy.
Kurz algoritmizace a programování v jazyce C
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Název projektu: Moderní výuka s využitím ICT
Algoritmizace - opakování
Programování v jazyce C++
Struktury.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Poměr v základním tvaru.
Souřadný systém nezměníte tím, že VYBERETE jiný
Projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONA ČÍSLO: III/2 NÁZEV: INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PŘEDMĚT:
Makro v Excelu.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KOLÍN V.,MNICHOVICKÁ 62
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
Regulátory spojité VY_32_INOVACE_37_755
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
VYBER SPRÁVNÉ PŘÍSLOVÍ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Plocha Windows 7 Jakub vyčítal.
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Konstrukce trojúhelníku
Název projektu: Moderní výuka s využitím ICT
Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak. Word Okraje WordArt Pozadí Vodoznak.
Algebraické výrazy: lomené výrazy
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Procenta kolem nás Jednoduché úrokování VY_42_INOVACE_34_01.
Tereza Bížová Představení se.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
MS Access Tabulka letní semestr 2013.
Poměr v základním tvaru.
KOMBINACE BEZ OPAKOVÁNÍ
Vítá vás nový PowerPoint
Lineární funkce a její vlastnosti
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Hromadné dokumenty opakující se pro kolekci osob
Transkript prezentace:

KURZ ALGORITMIZACE A PROGRAMOVÁNÍ V JAZYCE C Lekce č. 10: Tvorba vlastních funkcí Bc. Radek Libovický

LOGICKÁ HÁDANKA Stojíte před třemi dveřmi: za jedněmi je nové auto, za zbývajícíma dvěma je koza. Máte právo jedny dveře otevřít a získat, co za nimi je. Vy samozřejmě chcete auto. Když si vyberete své dveře, tak ještě než je definitivně otevřete, moderátor (který ví, kde je auto) vždy otevře jedny ze zbývajících dveří a ukáže, že je tam koza. Nyní Vám dá šanci svou volbu změnit. Stojíte tedy před dvěmi zavřenými dveřmi. Změníte svou volbu? Odpověď na konci prezentace 2

FUNKCE Funkce: Hlavičkové soubory nabízejí využívat mnoho předdefinovaných funkcí, avšak v případě potřeby si programátor může nějakou funkci vytvořit sám. Při volání funkce program skočí do těla funkce a po jejím provedení se vrátí za místo, kde byla funkce volána. V situaci, že je daná funkce volána vícekrát, je šetřena nejen paměť, ale i práce daného programátora. Funkce vždy vrací nějakou hodnotu, pokud není typu void (prázdný). 3

TVORBA VLASTNÍ FUNKCE Zápis funkce: int obsah_ctverce(int a) { a=a*a; return a; } 1.U funkce musí být zvolen konkrétní datový typ, nebo nebude vracet žádnou hodnotu a bude obsahovat na začátku klíčové slovo void 2.Zvolit libovolný název funkce (bez mezer) 3.Do závorek definovat vstupní parametry (proměnné, které budou přijímány z jiné funkce) 4.Tělo funkce 5.Return vrací nějakou hodnotu, která je stejného datového typu jako samotná funkce 6.Volání funkce je název fce a v závorkách jsou hodnoty, které se do funkce odešlou. Konkrétní volání fce může vypadat takto : obsah = obsah_ctverce(strana); 4

REKURZIVNÍ FUNKCE Rekurzivní funkce: Funkce, která volá samu sebe. Využití například u výpočtu faktoriálu. 5

ODPOVĚĎ NA LOGICKOU HÁDANKU Lepší je dveře změnit. Vyhrajete vždy, pokud jste si napoprvé vybrali špatné dveře (2 ze 3). Pokud dveře nezměníte, tak vyhrajete, jen když jste si napoprvé vybrali dveře správné (1 ze 3). 6