NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace Žák se seznámí s dílem Jiřího Wolkera …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo J. Wolkera, pojmenuje versologické.
Advertisements

Je to také Antonín, co vám dříve vozil kmín a přeje příjemný zážitek
Citáty O LÁSCE.
Jan Skácel  , Vnorovy  , Brno.
Metodický list Pořadov é č í slo: VY_32_INOVACE_I.A.19 II N á zev pro š kolu: EU ČJ 19 II N á zev materi á lu: Karel Kryl Autor: Mgr. Barbora Baránková.
Lásko dej mi čas.... Lásko dej mi čas... Možná se mýlíš, možná to není sen. To byla moje dlaň na tvém spánku, a tvůj dech podobný vánku.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
¨-4-.
JÁ SVOU VÍRU 1) V HORKU STÍNEM, V NOCI ÚTOČIŠTĚM MÝM, SILNÝM ŽÁREM
Srovnávací a vědomostní test
KUŘÁTKO A OBILÍ František Hrubín.
Pšenice Ječmen Oves Žito OBILÍ.
Výlet do české literatury
ABECEDA ŽIVOTA Ruční posun.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
K srdci nevedou dálnice, nýbrž tiché cesty…
Wolker: Balada o očích topičových Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 1. poloviny 20
B Ů H
Sourozenci Čapkovi.
Český jazyk 6. ročník ZŠ Jiří Wolker
Nebe plný hvězd 1. Příteli pohleď, na nebe plný hvězd,
Jiří Wolker: Těžká hodina Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
A je ALEJ t ř ešní z jara, alej bílá jako pára.
Název Václav Hrabě Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie
Okamžik Aus dem portugiesischen übersetzt
Téma: Po nás ať přijde potopa – F. Gellner
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_23_CJL_L ROČNÍK: IV. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.7.
Česká literatura 2. poloviny 20. století
Generace tzv. buřičů 8. ročník.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury
1.
To k tobě promlová Bůh … prostřednictvím Ducha Svatého.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_112 Téma hodiny: Jiří Wolker Doporučeno pro: 9. ročník základní.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Poezie ČÍSLO PROJEKTU:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Básník Jiří … Básník Jiří …Básník Jiří …Básník Jiří … JEDNOTKA VÝKONU KOMBINÉZA.
Jan Skácel (1922 – 1989) : Zemřel Jan Skácel Pouhých deset dnů před sametovou revolucí zemřel Jan Skácel. Básník ticha, básník moravských.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
JIŘÍ WOLKER Simona Coubalová C3B. Obsah O autorovi Život Dílo Těžká hodina Shrnutí Zdroje.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Písňové texty v literatuře OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Kryl Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
„Smrt není zlá, co zlé je, to umírání je.”
Václav Hrabě NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Karel Kryl NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Jiří Dědeček NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
Mgr. Marie Havránková POETISMUS A SURREALISMUS
Mgr. Marie Havránková PROLETÁŘSKÁ POEZIE Literatura 1. pol. 20. stol.
Jiří Wolker František Gellner NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Meziválečná poezie a drama
Literatura 19. a 20. století VY_32_Inovace_19SJ - 1
Jiří wolker – Těžká hodina
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
František Ladislav Čelakovský
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Jiří Wolker životopis, literární.
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU: 1.07/1.4.00/ Ukázky básní

Datum vytvoření projektuduben 2012 Ročník9. Popis prezentaceŽáci si zopakují celou kapitolu básníků 20. století, jejich básnická díla.

Básníci 20. století

Nebylo mu ani sedm roků Pokoj devítka byl plný mlčení v tu chvíli Ve vzduchu plul bílý člun tažený labutěmi velmi ospalými Pokoj devítka byl plný labutí Všichni se divili Josef Kainar Blues o děvčátku a labutích Moje blues

Zbavovat těžké věci tíže Být chuďasem a kráčet si jak kníže Jak měsíc přítel snů a cypřiše umět zvedat moře do výše Vítězslav Nezval Levitace Veliký orloj

V lese je sova, sova houká a na mýtině velká louka bludičky z třasovisk a blat tam chodí v noci tancovat Jestlipak dovedeš se bát? Jan Skácel Uspávanka s loupežníky Uspávanky

Dnes je má těžká hodina; jedno srdce jsem pohřbil a druhé ještě nemám, zesláblý úzkostí, zesláblý samotou marně se bráním studeným stěnám i pokoje svého uštěpačného. Jiří Wolker Těžká hodina

Já držím pohár ve své dlani. Je zpěněný a přetéká. Já držím pohár ve své dlani, jenž čeká na rty člověka. František Gellner Já držím pohár ve své dlani Po nás ať přijde potopa

V tu chvíli Antonín, topič mozolnatý, poznal těch dvacet pět roků u pece, u lopaty, v nichž oči mu krájel plamenný nůž, a poznav, že stačí to muži, by zemřel jak muž, zakřičel nesmírně nad nocí, nad světem vším: Jiří Wolker Balada o očích topičových Těžká hodina

Prší a venku se setmělo, tato noc nebude krátká, beránka vlku se zachtělo, bratříčku, zavřel jsi vrátka? Karel Kryl Bratříčku, zavírej vrátka

Jak to bylo, pohádko? Zabloudilo kuřátko za zahradou, mezi poli, pípá, pípá, nožky bolí Ve vysokém obilí bude večer za chvíli. František Hrubín Kuřátko a obilí

Šedaví pánové v zrcadlech kolem stěn Jenom se dívali, jenom se dívali Že už je chlapeček chycen a obelstěn V té bílé zástěře kolem krku Josef Kainar Stříhali dohola malého chlapečka -- Stříhali dohola malého chlapečka

Ubývá míst kam chodívala pro vodu starodávná milá kde laně tišily žízeň kde žila rosnička a poutníci skláněli se nad hladinou aby se napili z dlaní Jan Skácel Modlitba za vodu -- Modlitba za vodu

Láska je jako krásná loď která ztratila kapitána námořníkům se třesou ruce a bojí se co bude zrána Václav Hrabě Variace na renesanční téma Blues pro bláznivou holku

Cesta je prach a štěrk a udusaná hlína a šedé šmouhy kreslí do vlasů a z hvězdných drah má šperk co kamením se spíná a pírka touhy z křídel Pegasů Karel Kryl Morituri te salutant Bratříčku, zavírej vrátka