Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Spravedliví.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Židé za 2.světové války….
Advertisements

Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Čtvrtek Středozemní moře & historie holocaustu v českých zemích.
Jeruzalém a Yad Vashem. Jeruzalém a Yad Vashem.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _13_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Kdy: Účast: 9.A, 9.B Pedagogický a odborný dozor: p. uč. Mrlinová, p. uč. Svatošová Zpracovali prezentaci:…………..Jakub Moravec…………….....…....Jan.
Sourozenci Čapkovi.
Protektorát Čechy a Morava
LADISLAV FUKS obrázek obrázek LITERATURA 2.SVĚTOVÉ VÁLKY.
VY_32_INOVACE_3D.9.01 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
Terezín Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová 1.
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Němcová.1 Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ;
Památníky holocaustu Název školy
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
ZLOČINY PROTI LIDSKOSTI. genocida = vyvražďování celých národů za druhé světové války se to týkalo hlavně Židů a Romů ze strany nacistů.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Terezín.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA_5.TŘÍDA_20. TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK TÉMA: TOMÁŠ GARRIGUE.
HOLOKAUST. Holocaust patřil k nejhrůznějším obdobím v dějinách Jednalo se o systematickou likvidaci 6 milionů židů v průběhu druhé světové války Antisemitismus.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Koncentrační.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Holocaust Autor: Mgr. Pavla Rosyvková Datum: Březen 2012 Předmět: Dějepis Cílová skupina: 9. ročník.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_3_FIG_03_BULGARIA.
 Pojmy  Holocaust- Vyhlazování židovského národa  Genocida- vyhlazování celé nebo části rasové nebo náboženské skupiny  Šoa- židovské označení pro.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_Vl.4.r.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Norimberské.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Nicolas.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Koncentrační.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_CJ_1_5E_SEI_06_SLOHOTVORNI_.
Anotace Výklad. Osobnosti československých prezidentů od 1. republiky po II. světovou válku Autor Vladimíra Mezerová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Znalost.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Život lidí za 2. světové války
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
JOSEFOV (PRAHA) - městská čtvrť obklopená Starým Městem, pojmenovaná
VY_32_Inovace_ Arnošt Lustig Český jazyk 9. ročník
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_15 Název Arnošt Lustig Téma hodiny Autoři druhé.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Digitální učební materiál
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Porušování lidských práv
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie, o. p. s
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁLY
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Židovské město v Praze.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Transkript prezentace:

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu INOVACE_32_Spravedliví mezi národy Autor Mgr. Lenka Nečilová Tematický okruh Antisemitismus a holocaust Ročník třetí Datum tvorby AnotacePomoc, ocenení Metodický pokynPrezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu. Procvičovací cvičení lze použít jako test. Možnosti využití: promítání ve třídě při výkladu na interaktivní tabuli Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Titul SPRAVEDLIVÝ MEZI NÁRODY udělován Památníkem Yad Vashem (památník a muzeum holokaustu) v Jeruzalémě od roku 1963 udělován nežidovským osobám, které riskovaly život při záchraně nějakého Žida perzekuovaného nacistickým režimem každému udělení předchází pečlivý rozbor celého případu, který zkoumá odborná komise

Titul SPRAVEDLIVÝ MEZI NÁRODY oceněný získává medaili, pamětní list, jeho jméno je vytesáno v Zahradě spravedlivých v Jeruzalémě, dříve byl také zasazován strom v areálu Yad Vashem (dnes už nikoliv, neboť již není pro další stromy v areálu místo) z českých zemí získalo titul více než 100 zachránců jména oceněných z České republiky jsou uvedena na pamětní desce umístěné před vchodem Památníku obětí nacismu v Pinkasově synagoze v Praze /c9/Israel-Yad_Vashem_Garden_of_righteous.jpg

Pravidla udělování titulu: 1.Zachránce se musel pokusit pomoci alespoň jedné židovské osobě; není důležité, zda byl pokus úspěšný, či nikoliv. 2.Pomoc musela být poskytnuta v době, kdy byla židovská osoba bezmocná a neobešla se bez pomoci druhých. 3.Zachránce musel riskovat během pomoci svůj život a pohodlí. 4.Pomoc musela být poskytnuta nezištně. 5.Zachránce nesměl před aktem pomoci, ani po něm, ubližovat Židům, či jiným menšinám.

Formy pomoci: poskytnutí úkrytu utajení poměrů a identity osoby přesun osoby na jiné - bezpečné místo pomoc dětem pomoc v koncentračních táborech

Někteří čeští nositelé titulu Milena Jesenská novinářka, překladatelka přítelkyně Franze Kafky, známá je jejich vzájemná korespondence kromě Franze Kafky se znala osobně i s Maxem Brodem, Franzem Werfelem, Karlem Čapkem a Ferdinandem Peroutkou. po okupaci se aktivně účastnila protinacistického odboje a pomáhala při emigraci řadě židovských rodin v listopadu 1939 byla pro svou protinacistickou činnost zatčena a odvezena do koncentračního tábora Ravensbrück. Zde pracovala na ošetřovně a byla morální oporou ostatním vězenkyním. V Ravensbrücku zemřela v roce jí byl in memoriam propůjčen Řád T. G. Masaryka II. třídy jí byla udělen titul Spravedlivá mezi národy foto autorky

Přemysl Pitter český protestantský kazatel, spisovatel, publicista, radikální pacifista a sociální pracovník. už ve 30. letech vystupoval proti antisemitismu za druhé světové války přes přísné zákazy navštěvoval a zásoboval Židy. Po válce zažádal o znárodněné zámky v okolí Prahy a zde se staral dohromady o zubožené německé, židovské a české děti. Za pomoc německým dětem byl Čechy odsuzován, byl vyloučen ze sociálně zdravotní komise po nástupu komunistického režimu musel uprchnout ze země; nejprve působil v Německu, kde poskytoval pastorační a sociální podporu uprchlíkům později žil ve Švýcarsku jej Jad Vašem prohlásil Spravedlivým mezi národy.

Otázky Komu může být titul udělen? Co oceněný dostává? Za jaké činy je titul udělován? Kolik Čechů tento titul získalo? Co víte o P. Pitterovi? Kdo to byla Milena Jesenská?

Zdroje použitých obrázků citovány přímo v textu Informace jsem čerpala ze vzdělávacích seminářů pořádaných Památníkem Terezín a Židovským muzeem v Praze Materiál stažen Zdroje: