Podnikání v agrárním sektoru 1.Porovnání produkce zemědělských komodit v roce 1990 a Společný trh EU v potravinách s dumpingovými cenami 3.Zásadní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

Trh, nabídka, poptávka, tržní rovnováha
Zahraniční obchod Význam, formy a členění.
Mikroekonomie I Zásahy státu do cen
Zpráva o stavu zemědělství za rok 2010 a aktuální situace v resortu.
Trh a jeho zákonitosti.
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Ekonomická gramotnost
Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Zahraniční obchod ČR po vstupu do EU Podklad pro seminář odboru 31 MF Smilovice Ladislav Prokop odbor.
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová.
Co přinese vstup České republiky do Evropské unie českým zemědělcům Lukáš Víšek DELEGACE EVROPSKÉ KOMISE V ČESKÉ REPUBLICE.
TRH. Definice: -je místo střetu nabídky a poptávky. Směňují se zde výrobky a služby. Prostředkem směny jsou peníze.
Konkurence Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Mikroekonomie I Obecný model tvorby cen výrobních faktorů
Celnictví Význam a druhy cel.
Str. 27.  peněžní částka účtovaná za výrobek nebo službu  vyjadřuje hodnotu výrobku nebo služby  přináší firmě příjmy - jako jediná ze 4P (výrobek,
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Výzkumný ústav živočišné výroby, v.v.i.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
1 Společné politiky EU Mezinárodní ekonomická integrace VŠFS LS 2004/05 MS prezenční přednáška
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
CHOVÁNÍ FIREM A TRŽNÍ STRUKTURA
Program rozvoje venkova a problematika DPH Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Druhy ekonomik, hospodářský proces, trh
Ovlivní nová Společná zemědělská politika český potravinářský sektor? Ing. Miroslav TOMAN, CSc. Potravinářská komora ČR.
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
CHOVÁNÍ FIREM A TRŽNÍ STRUKTURA
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Vnější hospodářská politika1 V. NÁSTROJE OBCHODNÍ POLITIKY.
TRH (tržní mechanismus)
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
Společná zemědělská politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná zemědělská politika Zemědělství obecně: Je základním sektorem ekonomiky Dnes nehraje tak důležitou.
Trh a tržní mechanismus PREZENTACE. Trh Trh a tržní ekonomika cenový systém soukromé vlastnictví konkurence.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
Zahraniční obchod Význam, formy a členění. Obsah výkladu Význam zahraničního obchodu Formy zahraničního obchodu Členění zahraničního obchodu Otázky a.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 8: Finanční řízení MSP.
MARKETING 4 Distribuce a Cena. Prodejní cesty spotřebního zboží Výrobce Spotřebitel agent velkoobcho dník maloobcho dník velkoobcho dník maloobcho dník.
Má české potravinářství ještě nějakou budoucnost? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Svítá na lepší časy ? 2. května 2017 palác Žofín
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
SPOTŘEBNÍ DANĚ zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
Zemědělci a potravináři se ode dna musejí odrážet společně
Stav českého zemědělství Celkový pohled českého zemědělce z prvovýroby
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Evropská integrace Společná zemědělská politika
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
CHOVÁNÍ FIREM A TRŽNÍ STRUKTURA
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
Potravinářský průmysl renesanci neprožívá
Tržní mechanismus. Tržní mechanismus Tržní rovnováha.
KVALITNÍ POTRAVINY PRO ČESKÉ ZÁKAZNÍKY! OTAZNÍKY PŘETRVÁVAJÍ
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Společné a koordinované politiky EU
Mgr. Rostislav Navláčil 15. Trh práce Občanská nauka 1. – 4.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Zahraniční obchod. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Potravinářský sektor z pohledu českého spotřebitele
Ekonomika Clo a celní politika 4. Ing. Miroslava Farmačková
Za rovné podmínky pro české zemědělce
Transkript prezentace:

Podnikání v agrárním sektoru 1.Porovnání produkce zemědělských komodit v roce 1990 a Společný trh EU v potravinách s dumpingovými cenami 3.Zásadní nedostatky v kontrolách dováženého potravinářského zboží poškozují naší ekonomiku

Porovnání produkce zemědělských komodit v roce 1990 a 2015 Produkce % Produkce hov.masa v tunách Produkce vepř. masa v tunách ,4 Produkce mléka v mld. litrů4,8022,85659,5 Produkce vajec v mld. kusů3,6811,29435,2

Reálné srovnání se starými zeměmi EU – 15 Produkce hovězího masa na 100 ha zemědělské půdy Česká republika21 tun na 100 ha/ z.p. Německo71 tun na 100 ha/z.p.tj.338 % Holandsko208 tun na 100 ha/z.p.tj.990 %

Reálné srovnání se starými zeměmi EU - 15 Produkce vepřového masa na 100 ha zemědělské půdy Česká republika63 tun na 100 ha/ z.p. Německo326 tun na 100 ha/z.p.tj.517 % Holandsko688 tun na 100 ha/z.p.tj.1092 %

Proč tento stav nastal rozhodující část podpor byla dojednána na plochu a byla stejná jak na Hané, tak na Vysočině výpočet na plochu pro celou ČR byl vypočítán z nejslabších výsledků RV před vstupem do EU další část podpor PRV byla situována hlavně do horších podmínek či na bio, ale nebyla podpořena živočišná výroba

Proč tento stav nastal - pokračování živočišná výroba nebyla téměř řešena, a tím došlo zejména v úrodných oblastech k likvidaci stád ž.v. pilíř II. PRV → podpora extenzity, tlumení výroby dovoz přebytků za dumpingové ceny ( bude řešené v následující části )

Co přináší tento stav nedostatek organické hmoty v půdě špatná jímavost půd utužování půd snižování úrodnosti půdy

2.Společný trh EU v potravinách s dumpingovými cenami velké očekávání v jednotný a společný trh, který může přispět k volnému obchodu realita je ale opačná ═ přesto, že dokážeme vyrobit za nižší ceny, tady v nákladech na jednotku produkce jsme ve všech komoditách konkurence schopnější ═ při prodeji na trhu vlivem obrovských národních podpor a exportu hlavně starých EU – 15, není šance uplatnit domácí výrobky na domácím trhu

Společný trh EU -pokračování ═ potravinářské zboží na trhu ve starých zemích EU je prodáváno za ceny, které odpovídají nákladům, ale na náš trh jsou dováženy za ceny podstatně nižší, jedná se tzv.dumping ═ prodejci pak nakupují zahraniční zboží, které svou kvalitou mnohdy nesplňují standardy ČR a naše produkce je vytlačena z trhu

nástrojem pro řešení problematiky nedovolených dumpingových cen je antidumpingové a antisubvenční řízení před Evropskou komisí, kontaktním orgánem je MPO dumping → tentýž výrobek je vyvážen za nižší cenu než za kterou je prodáván na domácím trhu → rozdíl je dumpingové rozpětí a k tomu u nás dochází

═ o trhu a úspěšnosti na něm rozhoduje síla vyspělých ekonomik ( skryté národní podpory ) nikoliv výrobní náklady na nabízený výrobek ═ tlak maloobchodních řetězců na cenu pod výrobní náklady ( dumpingové ceny ) pak likviduje tuzemské producenty ═ v neposlední řadě o realizaci domácí produkce rozhoduje i marže, kterou obchodník za výrobek dá; při přebytku nezahraniční ( vlastní země ) dá např. 10 % a na domácí 80 %,pak je tuzemský výrobek neprodejný

3. Zásadní nedostatky v kontrolách dováženého potravinářského zboží poškozuje naší ekonomiku  uvedené skutečnosti v předchozím bodě prezentace velice úzce souvisí s plošnou, kontinuální a integrovanou kontrolou dovážených potravin  současně uplatňovaný systém kontroly nemůže být účinný a nedává relevantní obrázek o skutečném stavu importovaných potravin

PROČ ?  INTRASTAT ( evidence o volném pohybu zboží ), pokud nenahlásí ani jedna strana, zboží není evidované,přičemž do 8 mil. Kč se zboží nemusí hlásit  deklaruje se odlišné množství – příklad – vajíčka  deklarují se odlišné druhy zboží  Nedostatečná kontrola kvality ( používaná chemická ošetření), krmiva – skladba ( masokostní moučka )

 nekontroluje se odpovídající cena  některé zboží nemá popisy vůbec; příhraniční prodej  nejsou všechny požadované údaje na označení  některé výrobky z dovozu jsou již při přechodu hranice označovány CZ – klamání spotřebitele

 pokud nedojde ke kontrolám zboží než se dostane do podniků, které uvolňují zboží do obchodní sítě, stává se zboží často českým  u zboží prodávaného bez evidence se připravujeme o DPH i o daň z příjmu  nezatíženému zboží daní pak těžko konkurujeme  jediné možné řešení je společná kontrola celní správy s veterináři a Policií v jednom dopravním prostředku, a to plošně po celé České republice

 není vhodné vyhlašovat kontroly dopředu, vždy jsou dříve informováni ti, kdo podvádí  účinné kontroly SZPI na maloobchodě už nemají možnost něco vyřešit  Pokud nebude zaveden tento systém kontroly, nebudeme během pár let vyrábět téměř nic zpracoval Ing. Zdeněk Jandejsek, CSc. předseda Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků, z.s