Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proč se tělesa zahřívají při tření?
Advertisements

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Sluneční elektrárna.
R - intenzita rozkladu potraviny
ZNEČIŠTĚNÍ A DEKONTAMINACE VODY
Jištění kvality technologických procesů
MUDr. Eva Rychlíková Zdravotní ústav se sídlem v Kolíně Prostředí kolem nás.
ROVNOVÁŽNÝ STAV, VRATNÝ DĚJ, TEPELNÁ ROVNOVÁHA, TEPLOTA A JEJÍ MĚŘENÍ
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_HRUBA_11.
Úpravy krmiv.
Voda Rozdělení vody: -pevné - led a sníh -kapalné – voda
Rozdělení záření Záření může probíhat formou vlnění nebo pohybem částic. Obecně záření vykazuje jak vlnový, tak částicový charakter. Obvykle je však záření.
ZAŘÍZENÍ PRO VAŘENÍ, PAŘENÍ A MÁČENÍ DŘEVA .
RNDr. Božena Macešková, CSc. 2011
Jištění kvality technologických procesů
Sterilizace je proces, který zabezpečuje usmrcení všech životaschopných mikroorganismů včetně spór.
Voda a vzduch = základ života
Infračervené záření.
Prezentace 2L Lukáš Matoušek Marek Chromec
Globální oteplování Vít Kmoch.
David Juran.  je proces, při kterém dochází ke snadnému pronikání slunečního záření do naší atmosféry  ale také zároveň špatné propouštění tepelného.
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Změny skupenství látek
ALDEHYDY KETONY Vlastnosti Zástupci Formaldehyd Acetaldehyd
Složky krajiny a životní prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Sterilizace Sterilizace je proces, který zabezpečuje usmrcení všech životaschopných mikroorganismů včetně spór.
KYSLÍK.
ULTRAZVUK Štěpán Balajka.
Jištění kvality technologických procesů
Desinfekce a sterilizace
Světlo.
Jakost potravin.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Význam sterilizace v ošetřovatelské péči 09
Ochrana rostlin - složky
Vznik a vývoj atmosféry Země
Hydrotermická úprava (vyluhování)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Teplota
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Bariérová opatření v IP Kolářová Marie podzim 2014.
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
1 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 28 Anotace.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vytápění Otopné soustavy parní. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_18 Název materiáluSpektrum.
Směsi I Suspenze, Emulze, Pěna, Mlha, Dým, Aerosol
Radovan Plocek 8.A. Stavové veličiny Izolovaná soustava Rovnovážný stav Termodynamická teplota Teplota plynu z hlediska mol. fyziky Teplotní stupnice.
MASARYKOVA UNIVERZITA
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Chemické nádobí a pomůcky.
Energie ohně.
06 – Tepelné operace Petr Zbořil
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Elektromagnetické vlnění
Důlní elektrické přístroje
Název prezentace (DUMu): Abiotické podmínky prostředí
Důlní elektrické přístroje
Vzduch Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Desinfekce a sterilizace
Skleníkový efekt Neboli skleníkový jev.
06 – Tepelné operace Petr Zbořil
Elektřina VY_32_INOVACE_05-36 Ročník: IX. r. Vzdělávací oblast:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
Speciální metody obrábění
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Transkript prezentace:

Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/

Slide 1 Modul 1 Hygiena živočišných produktů Likvidace laboratorního odpadu

Slide 2…atd Obsah 1. Důvody likvidace laboratorního odpadu 2. Způsoby likvidace 3. Sterilizace vlhkým teplem (varem) 4. Sterilizace vodní parou (proudící parou) 5. Sterilizace horkým vzduchem 6. Sterilizace pod tlakem – autoklávování 7. Doba působení při autoklávování 8. Desinfekce 9. Záření a vlnění

Slide 2…atd Důvody likvidace laboratorního odpadu Odpady a zbytky vzorků po laboratorním vyšetření se musí neškodně odstranit, protože mohou být:  zdrojem infekce  mohou poškodit zdraví lidí Jedná se především o zbytky vzorků odeslaných na laboratorní vyšetření, zbytky mikrobiálních kultur, chemikálií a použité laboratorní pomůcky.

Slide 2…atd Způsoby likvidace Všechny zbytky se musí zlikvidovat tak, aby se nedaly dále upotřebit.  spálení - nejdokonalejší způsob likvidace - asanační ústav  sterilizace - dochází k odstranění všech mikroorganismů z předmětu nebo z prostředí  desinfekce – užívá se u předmětů, které nelze sterilizovat

Sterilizace vlhkým teplem - varem Tímto způsobem se sterilizuje laboratorní sklo a nástroje.  Při teplotě 100°C a době působení 30 minut se ničí pouze vegetativní formy mikroorganizmů.  Ke zničení spor se používá tzv. frakcinovaná sterilizace. Jedná se o trojnásobné opakované zahřívání na 30 minut při 100°C v rozmezí 3 dnů.  Tyndalizace je obdoba frakcinované sterilizace, ale zahřívá se až šestkrát při teplotě 60°C.

Sterilizace vodní parou ( proudící parou ) Předměty určené ke sterilizaci nelze vložit přímo do vody. Přístroj k tomu určený se nazývá Arnolův přístroj nebo Kochův hrnec. Teplota je 100°C a doba působení nejméně 30 minut.

Sterilizace horkým vzduchem Využívá se teplota 160°C – 180°C po dobu působení nejméně 20 minut. Nevýhoda: sterilizovat se dají jen předměty z odolných materiálů - sklo, porcelán

Sterilizace parou pod tlakem autoklávování Přístroj určený ke sterilizaci parou pod tlakem se nazývá parní sterilizátor neboli autokláv. Použití páry za zvýšeného tlaku je z praktického hlediska nejspolehlivější sterilizační postup. Kromě vysoké teploty 121°C se využívá i tlaku dvou atmosfér ( cca 0,2 MPa ).

Doba působení při autoklávování Při tlaku páry 2 atmosfér a teplotě 121°C je doba působení 20 minut. Při tlaku páry 3 atmosfér a teplotě 134°C je doba působení 10 minut. Při podezření na priony se doporučuje prodloužit sterrilizaci při 134°C na 1 hodinu.

Desinfekce Jedná se o méně účinný způsob likvidace infekčního materiálu, jde jen o odstranění původce infekce.  K desinfekci se používají většinou chemické postupy.  Některé chemické postupy jsou natolik účinné, že jejich výsledkém je praktická sterilita desinfikovaných předmětů.  Tyto postupy se označují termínem vyšší stupeň desinfekce a užívají se u předmětů, které nelze sterilizovat.

Desinfekce Jedná se o méně účinný způsob likvidace infekčního materiálu, jde jen o odstranění původce infekce.  K desinfekci se používají většinou chemické postupy.  Některé chemické postupy jsou natolik účinné, že jejich výsledkém je praktická sterilita desinfikovaných předmětů.  Tyto postupy se označují termínem vyšší stupeň desinfekce a užívají se u předmětů, které nelze sterilizovat.

Záření a vlnění V laboratoři se využívá na desinfekci ovzduší.  Ultrafialové záření – jeho účinky jsou poměrně malé, dosah mikrobicidního působení je 30 – 50 cm a při proudění vzduchu se účinky snižují  Infračervené záření – působí baktericidně jen svým tepelným účinkem  Ionizační záření – využívá se gama záření  Ultrazvuk – smrtící účinek na mikroorganismy není nikdy 100%

Děkujeme za pozornost MVDr.Michaela Jobová MVDr.Hana Vrajová