Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Vypracoval:. Mgr
Advertisements

Lesní obratlovci – savci
Šelmy (Carnivora).
Hlavní zdroj: Šelmy psovité Hlavní zdroj:
Řád šelmy - čeleď lasicovití
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Lasicovité šelmy.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_495_Př8 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník:
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR89_15
VY_32_INOVACE_Př-ž 6.,7.19 Anotace: Vzdělávací oblast: Savci – hlodavci, zajíci, šelmy Autor: Ing. Jiří Jungmann Jazyk: přírodopis Očekávaný výstup: Rozlišuje.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Savci lesa šelmy.
Jméno autoraMgr.Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyV/2 Inovace.
VY_52_INOVACE_PŘ.7. 04_Kočkovité šelmy Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: říjen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s výskytem, tříděním, zástupci a.
VY_52_INOVACE_PŘ.8.07_Šelmy, test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis 8.ročník.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Čeleď: Šelmy lasicovité
Trénink v určování savců ČR
Řád šelmy - čeleď lasicovití
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
KUNOVITÉ ŠELMY.
Autor: Mgr. Eliška Nováková
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/
ČR - mírný podnebný pás (živočichové)
řád Sudokopytníci 2 nebo 4 prsty s kopýtky býložravci, všežravci
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_404_ŽIVOČICHOVÉ V ZIMNÍ PŘÍRODĚ Téma: STOPY.
Čeleď: šelmy kočkovité
Jsou všechny šelmy opravdovými šelmami?
Psovité šelmy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_158 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Daniela Kemrová PředmětBiologie.
Psovití RNDr. Václav Procházka.
Savci 3 Arnošt Krška.
 Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou, okres Trutnov  Autor: Mgr. Hana Klomínská  Datum: září 2012  Název: VY_12_INOVACE_1.2.1.
Označení DUM Fa - DUM Autor Příjmení a jméno: Fichna Josef, Mgr. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
LESNÍ SAVCI Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt.
Šablona : V/2 Sada: 1/24 Ověření ve výuce: Třída: 7 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 52 Sada: Př 7/35 Předmět: přírodopis Ročník: 7.
Lasicovití M.Filip. Členění Říše živočichové (Animalia) Kmen strunatci (Chordata) Podkmen obratlovci (Vertebrata) Třída savci (Mammalia) Řád šelmy (Carnivora)
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Přírodopis – 8.ročník Savci – psovité šelmy VY_32_INOVACE_
Savci - šelmy VY_52_INOVACE_30 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Šelmy ZŠ Hejnice M. Hradil.
SAVCI ŠELMY KOČKOVITÉ.
VY_32_INOVACE_06_Rozmanitost přírody-živočichové v lese
ŠELMY LASICOVITÉ drobné (lasice kolčava), středně velké šelmy (jezevec, vydra)‏ nemají zatažitelné drápy proto kuny našlapují jen na prsty, aby jejich.
KOČKA DOMÁCÍ KOČKA DIVOKÁ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_PŘÍRODOPIS
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Anotace: LASICOVITÍ (práce s interaktivní tabulí, pracovní list)
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_PŘÍRODOPIS
SAVCI II 8. Řád: ŠELMY 1. Čeleď: Šelmy psovité vlk obecný.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
19 savci v lese VY_32_INOVACE_19
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
ŠELMY PLACENTÁLOVÉ.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Autor: Mgr. Pavla Kofroňová Název: Šelmy VY_32_INOVACE_Př.5
Transkript prezentace:

Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr. Hana Kindlová Název : VY_32_INOVACE_14_P_Kindlová_savci -šelmy Téma: Savci - šelmy Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/ Datum tvorby:

Anotace a metodický pokyn Materiál je určen pro žáky 2. stupně ZŠP. Využitelný při práci s interaktivní tabulí.

Šelmy - skupiny. Základní informace o jednotlivých skupinách, zástupci. Doplňování vět – práce s textem. Šelmy

Šelmy se vyznačují silnými špičáky. Dva zuby v obou čelistech se přeměnily v ostré trháky. Většina šelem je masožravá. Mají dobře vyvinuté smyslové orgány. Jsou přizpůsobeny k lovu jiných živočichů. Udržují v přírodě rovnováhu tím, že hubí býložravá zvířata, která by se jinak příliš rozmnožila. Šelmy tvoří velkou skupinu zvířat, dělíme je na šelmy kočkovité, hyenovité, psovité, lasicovité a medvědovité, samostatné skupiny tvoří jezevci a vydry. Většina šelem je ________. Šelmy dělíme na šelmy _______, _______, ______, _______, __________. Samostatnou skupinu tvoří ______ a ____. masožravá hyenovité psovitékočkovité lasicovitémedvědovité Doplň: jezevcivydry

Kočkovité šelmy mají zakulacenou hlavu s krátkým čenichem. Mají zatažitelné ostré drápy. Pohybují se velmi tiše, kořist uchvacují skokem z bezprostřední blízkosti. K velkým kočkovitým šelmám patří lev, tygr a levhart. Z menších kočkovitých šelem je známá kočka divoká, z které byla vyšlechtěna kočka domácí, chovaná v řadě plemen jako domácí zvíře a rys, vyskytující se u nás na Moravě v Beskydech. Kočkovité šelmy mají zatažitelné ostré _____. K velkým kočkovitým šelmám patří __, ___, _____. drápy Doplň: levtygr levhart Kočka domácíKočka divoká Tygr Lev

Šelmy psovité mají nápadně protaženou hlavu, dlouhé nohy, svou kořist uštvou. Naší nejznámější psovitou šelmou je liška obecná, žijící v norách. K nejvzácnějším kožešinovým zvířatům patří liška polární. Nejstarším domácím zvířetem je pes. Chová se v mnoha plemenech. Nejznámější je německý ovčák, který se velmi podobá vlkovi. Doplň: Nejstarším domácím zvířetem je ___. Liška obecná žije v ______. pes PesVlk Liška polární Liška obecná norách

Šelmy lasicovité jsou nejmenší šelmy. Do této skupiny zařazujeme lasici kolčavu, kunu lesní, tchoře. Naše nejmenší šelmy jsou šelmy ________. lasicovité Doplň: Lasice kolčavaKuna lesníTchoř

Šelmy medvědovité mají velmi robustní postavu, velkou lebku, krátký ocas a silné nohy s dlouhými nezatažitelnými drápy, kterými mohou jediným úderem zabít i velké zvíře. Srst bývá černé, hnědé nebo bílé barvy. Potrava většiny druhů medvědovitých se skládá většinou ze směsi masa, včetně ryb, hmyzu a rostlinného materiálu jako jsou kořeny a bobule. Šelmy medvědovité mají velmi _______ postavu. Srst bývá _____, _____ nebo ___ barvy. robustní Doplň: Medvěd hnědý černéhnědébílé

Jezevci mají zavalité tělo a došlapují na celou plochu chodidla. U nás žije jezevec lesní. Váží 10-20kg. Snadno ho poznáte podle protáhlé bílé hlavy s černými pruhy. Živí se smíšenou potravou. Na zimu upadá do hlubokého spánku. Jezevec lesní má protáhlou bílou hlavu s ______ pruhy. Na zimu upadá do hlubokého _____. černými Doplň: spánku Jezevec

Vydry jsou šelmy dobře přizpůsobené životu ve vodě. Jejich prsty jsou spojeny plovacími blanami. Mají protáhlé tělo pokryté hustou srstí. Živí se převážně rybami. Typickým naším zástupcem je vydra říční. Je zákonem chráněna. Vydry jsou dobře přizpůsobeny životu ve ____. Vydra říční je chráněna _______. vodě Doplň: zákonem Vydra

Použité zdroje: Krouholíková J. Krouholík J. Přírodopis. Praha: Septima, ISBN Lev Wikipedia Soubor:Lion waiting in Namibia.jpg Zdroj Originally posted on Flickr at The King Autor yaaaay Tygr Wikipedia Soubor:Tygr.jpg Autor Anapple Kočka divoká Wikipedia Soubor:Felis silvestris Kočka divoká ZOO Děčín.jpg Zdroj ZOO Děčín Autor Alena Houšková Kočka domácí Wikipedia Soubor:Collage of Six Cats-01.jpg Autor English: *User:Ragesoss (Sage Ross) for one image * Hisashi for 4 images Liška obecná Wikipedia Soubor:Vulpes vulpes standing in snow.jpg * Description: Red Fox * Source: U.S. Fish & Wildlife Service * Date: January 8, 2002 * Photographer: V. Bern Liška polární Wikipedia Soubor:Eisfuchscele4.jpg Source: Marcel Burkhard - Pes Wikipedia Soubor:Montage of dogs.jpg Zdroj File:Labrador Retriever black portrait Flickr.jpg File:Bichon Frisé - studdogbichon.jpg File:Buldog angielski 000pl.jpg File:Bullmastif głowa LM980.jpg File:German Shepherd Dog with disc.jpg File:Pudel olbrzymi biały 087.jpg File:Nagi meksykańczyk średni głowa 456.jpg File:PuliDog.jpg Autor Peter Wadsworth Heike Andres Pleple2000 Lilly M SaNtINa/kIKs Pleple2000 Pleple2000 Steve Jurvetson Vlk Wikipedia Soubor:Redwolf.jpg According to this image was from the US Fish & Wildlife Service. RedWolf Kuna Wikipedia Soubor:Fisher (animal).jpg source: Tchoř Wikipedia Soubor:Ilder.jpg Autor Malene Thyssen

Jezevec Wikipedia Soubor:Taxidea taxus.jpg Zdroj U.S. Fish and Wildlife Service Autor Stolz, Gary M. Vydra říční Wikipedia Soubor:Loutre2.jpg Autor Dbhack88 Lasice kolcava Wikipedia Soubor:Mustela nivalis -British Wildlife Centre-4.jpg Autor Keven Law Medvěd hnědý Wikipedia Soubor:Brown Bear us fish.jpg Autor Hillebrand, Steve