Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Advertisements

MĚSÍC.
Sluneční soustava.
Vesmír Vznik Vesmíru a Země: 15 miliard – vznik Vesmíru Velkým třeskem
Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé pod názvem Slunce.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Pluto - trpaslík sluneční soustavy
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
PLANETA ZEMĚ.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Sluneční Soustava Autor Hrát.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Vesmír.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Informační technologie-prezentace
Práce s atlasem - Vesmír
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Velký Vesmír. Slunce v různých vlnových délkách. Čtveřice světlých útvarů v horní části jsou sluneční skvrny. V optickém oboru by byly tmavší než okolí,
VESMÍR.
Vesmír (Space).
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_803_5TR_PRV Autor: Mgr. Jana Stolá 1.
Vesmír a sluneční soustava
Nela Bártová Opava,2010 Březen
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
OBRÁZEK ZNÁZORŇUJE 1.ERUPCE NA SLUNCI 2.VYZAŘOVÁNÍ SVĚTLA 3.MAGNETICKÉ VÝBOJE.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Sluneční soustava.
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Země a vesmír (9. ročník) Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain.
Sluneční soustava.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl. 13_Sluneční_soustava.
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Vesmír, Slunce a Země Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu VY_12_INOVACE_01_33_Člověk a příroda.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
MĚSÍC.
Přírodopis – Vesmír Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k učivu o vesmíru. Jsou zde uvedené základní vlastnosti planet sluneční soustavy včetně.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_29_SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Sluneční soustava.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_05_ZEMĚPIS
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Název školy: ZŠ Netvořice
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
PRV 3 – Neživá příroda Název školy Plavská škola Autor
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_06_ZEMĚPIS
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s úvodem do studia zeměpisu, se stavbou vesmíru,
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_01_ZEMĚPIS
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_ZEMĚPIS
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_09_ZEMĚPIS
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
Anotace Materiál slouží k seznámení se základy o sluneční soustavě.
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Sluneční soustava.
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_237_VESMÍR
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
A) hvězda B) planeta C) galaxie
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_02_ZEMĚPIS Téma: Základní zeměpisné pojmy – Sluneční soustava Ročník: 6. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

vznikSlunceplanetyplanetky kometyměsícemeteor meteorit Měsíc umělé družice výzkum planet člověk ve vesmíru SLUNEČNÍ SOUSTAVA

Přiřaď k pojmu název NEJVĚTŠÍ PLANETA NEJMENŠÍ PLANETA „TRPASLIČÍ“ PLANETA PLANETKA PŘIROZENÁ DRUŽICE PLANETÁRNÍ SONDA Pluto, Měsíc, Merkur, Veněra, Ceres, Jupiter

NEJVĚTŠÍ PLANETAJupiter NEJMENŠÍ PLANETAMerkur „TRPASLIČÍ“ PLANETAPluto PLANETKACeres PŘIROZENÁ DRUŽICEMěsíc PLANETÁRNÍ SONDAVeněra Řešení:

Sluneční soustava začala vznikat přibližně před: a) 5 miliardami let b)10 miliardami let c)15 miliardami let Spoj jména známých astronomů minulosti s jejich významnými objevy: Mikuláš Koperník ( st.) zákony pohybů planet kolem Slunce Galileo Galilei ( st) pozorování oblohy dalekohledem Johannes Kepler ( st) Slunce je středem sluneční soustavy a vesmíru

Sluneční soustava začala vznikat přibližně před: a) 5 miliardami let b)10 miliardami c)15 miliardami Spoj jména známých astronomů minulosti s jejich významnými objevy: Řešení: Mikuláš Koperník ( st.) zákony pohybů planet kolem Slunce Galileo Galilei ( st) pozorování oblohy dalekohledem Johannes Kepler ( st) Slunce je středem sluneční soustavy a vesmíru

Přiřaď pojmy k obrázkům kometa asterorid planeta meteorit hvězda meteor umělá družice přirozená družice

Řešení: kometa asterorid planeta meteorit hvězda meteor umělá družice přirozená družice

Vzdálenost Země od Slunce je přibližně: a)150 tis. km b)150 mil. km c)150 mld. km Slunce je koule žhavých plynů, teploty se odhadují: na povrchu °C °C °C ve středu °C °C °C

Vzdálenost Země od Slunce je přibližně: a)150 tis. km b)150 mil. km (astronomická jednotka) c)150 mld. km Slunce je koule žhavých plynů, teploty se odhadují: na povrchu °C °C °C ve středu °C °C °C Řešení:

Seřaď planety podle vzdálenosti od Slunce (‹):

Řešení: Merkur Venuše Země Mars Jupiter Saturn Uran Neptun

Proč můžeme vidět Měsíc jako jasný objekt (pouze stejnou přivrácenou stranu), když není hvězdou? Kolik základních pohybů Měsíc vykonává?

Proč můžeme vidět Měsíc jako jasný objekt (pouze stejnou přivrácenou stranu), když není hvězdou? Kolik základních pohybů Měsíc vykonává? Řešení: Nevyzařuje vlastní světlo, částečně odráží světlo sluneční. Měsíc vykonává 3 základní pohyby: 1.Otáčí se kolem své osy. 2.Obíhá kolem Země (stejně dlouho jako kolem své osy). 3.Obíhá spolu se Zemí kolem Slunce.

K číslům 1,3,5,7,9, přiřaď názvy základních fází Měsíce: V kterém roce se objevila lidská stopa na Měsíci – první mimozemské přistání člověka ?

K číslům 1,3,5,7,9, přiřaď názvy základních fází Měsíce: 1 - nov 3 – první čtvrť 5 - úplněk 7 – poslední čtvrť 9 - nov Řešení: V kterém roce se objevila lidská stopa na Měsíci – první mimozemské přistání člověka ? 1969 – Neil Armstrong a Edwin Aldrin (Apollo 11)

Kolem Země se pohybují již stovky umělých družic. K čemu je člověk využívá? Která planeta je naší Zemi nejvíce podobná – možné přistání v budoucnosti?

Kolem Země se pohybují již stovky umělých družic. K čemu je člověk využívá? Která planeta je naší Zemi nejvíce podobná – možné přistání v budoucnosti? k meteorologickým, spojovacím, navigačním, vědeckým, ale i vojenským účelům Mars – řídká atmosféra, stopy ledu Řešení:

Anotace: Výukový materiál je určen žákům 6. ročníku k procvičení, zopakování a utřídění základních zeměpisných pojmů z učiva o sluneční soustavě. Žáci samostatně pracují se svými učebnicemi, atlasy a poznámkami. Údaje si mohou vyhledávat i z internetu.

URHIXIDUR FROM NSSDC. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: uselang=cs NAVICORE. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: STÜRZL, Heinrich. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: cs.wikipedia.orgcommons.wikimedia.orgcommons.wikimedia.org, Citace: Vlastní zdroj. Použité obrázky: (otevřená galerie), COMEXSA. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:

ORION 8. commons.wikimedia.or [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ROBERTS, Andy. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: LYKAESTRIA AT THE ENGLISH LANGUAGE WIKIPEDIA. commons.wikimedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: