4. Právní reprezentace světové katolické církve, mezinárodně- právní postavení Apoštolského stolce, postavení státu Vatikánské město, aktivní papežská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Správní právo Pojem správního práva.
Advertisements

Typologie vztahů podle nového občanského zákoníku Pavla Menšíková Jana Rychtaříková.
Název projektu:Učení pro život Reg. číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo šablony:V/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí.
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
ORGANIZAČNÍ STRUKTURA KATOLICKÉ CÍRKVE
Státní občanství a cizinecký režim
Pokyn DR SR – vznik tzv. „klasické“ stálé provozovny na Slovensku
STÁT forma organizace lidské společnosti, která se vyznačuje sdružením obyvatel určitého území v právní celek suverenita, svrchovanost je výrazem státní.
VATIKÁN.
Vznik mezinárodní smlouvy
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
Historie diplomatických vztahů 1
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
Studijní obor: Sociální činnost
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Subjekty a vykonavatelé veřejné správy
Mezinárodní zdanění Ing. Hana Jurajdová, Ph.D.. Kontakt: Mailové spojení: – – Telefonické.
Náboženská mapa současného světa
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Správní právo Pojem: ta část právního řádu, která upravuje veřejnou správu Předmět úpravy: široký okruh právních norem, které upravují práva a povinnosti.
Právo mezinárodních smluv
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Systém soukromého práva
DOBRÝ DEN PŘEDNÁŠKA Č. 11. ÚMLUVA O PRÁVU ROZHODNÉM PRO SMLOUVY II. ČÁST.
Norma, právo, forma zákonů
PŘEDNÁŠKA Č. 6 POUŽÍVÁNÍ CIZÍ KOLIZNÍ NORMY
Smluvní určení řešení sporu a rozhodného práva Bitva kolizní a přímé metody Tereza Kyselovská.
Pojem práva a jeho klasifikace
OSTATNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Právo jako normativní systém, základní pojmy
Vznik mezinárodní smlouvy. Etapy vzniku platné mezinárodní smlouvy 1. Sjednání textu smlouvy 2. Schválení a autentifikace textu smlouvy 3. Souhlas se.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
KOLIZNÍ PROBLEMATIKA ZÁVAZKŮ ZE SMLUV
PŘEDNÁŠKA Č. 9 KOLIZNÍ PROBLEMATIKA OBECNÉ ČÁSTI MEZINÁRODNÍHO PRÁVA SOUKROMÉHO.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Silvie Doubravská AIA AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Právní forma organizace Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace.
2/ Popis obsahu a fungování diplomacie - formy diplomacie a diplomatické nástroje - diplomatické mise, jejich organizace, diplomatické hodnosti, konzulární.
Č í slo projektuCZ.1.07/1.5.00/ N á zev š kolyGymn á zium, Soběslav, Dr. Edvarda Bene š e 449/II K ó d materi á luVY_32_INOVACE_63_08 N á zev materi.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_ZAKLADNI_PRAVNI_POJMY_SYSTEM_PRAVA_08 Název školyStřední škola služeb, obchodu.
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Správní řízení I. Správní řád, rozsah jeho působnosti
Stát Definice, funkce, typy.
Právo mezinárodních smluv
Spolkové a nadační právo
PBSNPB2: Legislativní vymezení neziskového sektoru Korporace: spolky a pobočné spolky Jakub Pejcal ESF MU, Katedra veřejné ekonomie.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_STAT Název materiálu: Stát Předmět:
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Právní stát a vláda práva
Ukazatele kvality Program školení.
Andorra Vatikán San Marino
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
ZÁKON č. 218/1949 Sb. ze dne 14. října 1949 o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem Změna: 88/1950 Sb.
Severoatlantická aliance
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
4. hodina Systém práva 1. M Plán hodiny: Systém práva
Příprava občanů k obraně státu …
Právo mezinárodních smluv
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

4. Právní reprezentace světové katolické církve, mezinárodně- právní postavení Apoštolského stolce, postavení státu Vatikánské město, aktivní papežská legace, úvod do konkordátního práva Monika Menke

Terminologie - dřívější konkordáty (a jiné smlouvy podobného charakteru): upravovaly obvykle jen nějaký konkrétní problém -novější konkordáty (po II. VC): upravují již celou sféru vztahů mezi církví a státem. -Termín Concordatus pochází z lat. concordare = souhlasit, smiřovat, sjednotit

Prameny, literatura Jednotlivé smlouvy (nejen ony) jsou k nalezení v oficiálním věstníku Apoštolského stolce Acta Apostolicae sedis V ČR přehled na webu Společnosti pro církvní právo: podrobněji zpracoval: Němec, Damián, Konkordátní smlouvy Svatého stolce s postkomunistickými zeměmi (1990–2008). Bratislava: Ústav pre vzťahy štátu a cirkví, s. ISBN

Rozlišení „osob“ Katolická církev = společenství všech katolíků na světě. Celosvětové uznání katolické církve, jako právnické osoby, neexistuje z hlediska sekulárního práva. Katolická církev je pouze uznávána jako právnická osoba v právním řádu některých zemí, např. v Polsku. Můžeme tedy říct, že katolická církev, jako právnická osoba, nevystupuje v mezinárodním právu Zástupcem navenek“ je zde: Apoštolský stolec (nebo Svatý stolec, La Santa Sede) = papež a římská kurie (reprezentují tuto církev v ohledu náboženském), zastupují ve smluvních vztazích se státy i v diplomatické legaci (aktivní i pasivní) vždy na základě zvykového mezinárodního práva. Stát Vatikán (Citta dell Vaticano) = mezinárodní jednotka, stát. Má vlastní území, Vojsko (švýcarská garda), občanství (může ho získat osoba z důvodu úřadu, nebo pobytem), legislativu (obstarává ji Apoštolský stolec.

Historický kontext r. 313 – 1870: Ve čtvrtém století církev vystupuje navenek, nemá vlastní stát, ale již začíná aktivní papežská legace.T ito legáti jsou vysíláni bud „ad hoc“ nebo jako stálí vyslanci (např. Cařihrad). V osmém století začíná vznikat papežský stát, různými donacemi je získáváno území, a tedy teprve od 8. stol. jsou papežští legáti vyslanci státu – 1929: Anexe papežského státu v rámci sjednocení Itálie, papežský stát tedy neexistuje, ale existuje aktivní i pasivní legace, obvykle založena na základě exteritoriality – dodnes: Svatý stolec uzavřel roku 1929 s Itálií Lateránské dohody, v níž jí Itálie přiznala moc nad územím městského Vatikánského státu o rozloze pouhých 44 hektarů. Apoštolský stolec, který reprezentuje věřící katolické církve z celého světa, je přijímán většinou mezinárodního společenství jako rovnocenný partner při uzavírání smluv, i jako subjekt legačního práva. Subjektivita Apoštolského stolce nespočívá na základě územním, nýbrž na historickém a duchovním základě.

Druhy konkordátních smluv konkordáty ve vlastním smyslu slova: smlouvy obsahující relativně podrobnou regulaci všech či takřka všech oblastí společného zájmu, takže doplnění dalšími dílčími smlouvami je tu spíše výjimkou; dílčí smlouvy: regulují pouze vybranou oblast společného zájmu, nejčastěji oblast školství, manželství a výchovy, oblast majetkovou či nemálo významnou oblast právního postavení katolické církve a jejích právnických osob ve státu; komplementární soubor dílčích smluv: smluvní ujednání obsahující podrobnou regulaci všech či takřka všech oblastí společného zájmu, ale nikoli v jedné smlouvě, nýbrž v několika formálně na sobě nezávislých, ale komplementárně se doplňujících dílčích smlouvách (často podepsaných téhož dne); základní smlouva s navazujícími dílčími smlouvami: zásadní smlouvou je základní smlouva, která je sice relativně široká ohledně zahrnutých oblastí společného zájmu, ty však obvykle neřeší do podrobností, jaké jsou obvyklé v konkordátech v úzkém slova smyslu, a na tuto smlouvu navazuje (či má navazovat) řada dílčích smluv, na které text základní smlouvy explicitně odkazuje (formou blanketového odkazu). K těmto základním typům přistupují dva zřídkakdy se vyskytující typy konkordátních smluv, užívané v případě států málo otevřených podrobnější smluvní úpravě: malá obecná smlouva: reguluje obvykle pouze rámcově jen některé oblasti společného zájmu, anebo sice zahrnuje takřka všechny oblasti společného zájmu, ale podává jen základní zásady regulace, aniž předpokládá její budoucí smluvní doplnění; modus vivendi: smlouva spíše prozatímního charakteru, regulující jen některé aktuálně palčivé otázky, a proto ji lze označit spíše jako pactum de contrahendo; dosud byl uzavřen modus vivendi pouze třikrát: v r. 1927/1928 s Československem, v r s Ecuadorem a v r s Tuniskem.

Zásada parity Zásada paritního přístupu: uzavírání smluv nejen mezi státem a Ap. stolcem ale i mezi státem a nekatolickými církvemi a náboženskými společnostmi Zpravidla je užita konstrukce dosti odlišných smluv/dohod s jednotlivými církvemi a náboženskými společnostmi nebo s větším počtem církví určitého typu, což je vhodné ukázat na příkladu Spolkové republiky Německa. Radikálně odlišná je konstrukce obdobných smluv ve Slovenské republice.

Německo jednotlivé spolkové země mají obvykle tři, výjimečně až čtyři smlouvy: mezinárodní smlouvu se Svatým stolcem (povětšinou typu konkordátu v úzkém slova smyslu) – katolická církev má ve státě tradičně postavení veřejnoprávní korporace; smlouvu s místní zemskou evangelickou církví nebo s více zemskými evangelickými církvemi, existujícími v dané spolkové zemi – tyto církve mají ve státě tradičně postavení veřejnoprávních korporací. smlouvu se svazem židovských náboženských obcí – tyto svazy mají ve státě tradičně postavení veřejnoprávní korporace smlouvu s tzv. svobodnými evangelickými církvemi, tj. novějšími evangelickými církvemi programově se nevážícími na stát, přičemž zastřešujícím organizacím těchto církví je ve státě přiznáno postavení veřejnoprávní korporace; existence takové smlouvy však je výjimkou

Slovensko Ve Slovenské republice došlo po r k vytvoření nového modelu smluv mezi státem a nekatolickými církvemi a náboženskými společnostmi, kdy jsou fakticky uzavírány pouze dvě smlouvy, resp. dohody: mezinárodní smlouva se Svatým stolcem – v případě Slovenské republiky základní smlouva z r (Conventio inter Sanctam Sedem et Slovachiæ Rem Publicam) s následnými dílčími smlouvami o duchovní službě v ozbrojených silách a sborech z r a o katolické výchově a vzdělávání z r. 2004; mnohostranné smlouvy/dohody s celou skupinou 11 nekatolických církví působících na Slovensku: základní smlouva z r (Conventio inter Sanctam Sedem et Slovachiæ Rem Publicam de spirituali adiumento præstando christifidelibus catholicis, copiarum militarium ac custodum Slovachiæ publicorum consortibus ) s následnými dílčími dohodami o duchovní službě v ozbrojených silách a sborech z r a o výchově a vzdělávání z r K mnohostranné smlouvě s nekatolickými církvemi mohou se souhlasem všech dosavadních signatářů přistoupit další církve a náboženské společnosti, jednotliví současní signatáři mohou od této smlouvy odstoupit.

Česká republika Neratifikovaná smlouva z 25. července 2002, text např. zde:

Legace - aktivní i pasivní Aktivní legace: vysílání papežských legátů Pasivní legace: příjem delegátů z jiných zemí. Vyslanci nesou titul legatus apostolicus. Mají se vyznačovat třemi základními charakteristikami: - vir ecclesiasticus; - nominatus a Romano Pontifice (jsou podřízeni Státnímu sekretariátu);- reprezentans stabili modo

Legace vůči státu v případě že nejsou navázány mezinárodní styky: delegatus apostolicus - je poslán primárně vůči biskupské konferenci, ale vstupuje i do jednání se státem. v případě že jsou navázány mezinárodním styky: nuncius - ambasádor 1. třídy, je děkanem diplomatického sboru, tzv. virilní doayen ( reprezentuje ze své funkce ambasadory) pronuncius - také ambasador 1. třídy, je jmenován tehdy, není-li možné jmenovat nuncia internuncius - zástupce 2. třídy, je jmenován, pokud nejsou diplomatické styky na nejvyšší úrovni. regens - stálý vyslanec v době dlouhodobé nepřítomnosti nuncia chargé d affaires - krátkodobý zástupce „ex officio“ Ze strany „církevní“ v těchto vztazích vystupují apoštolští legáti: a)stálí legáti - ad extra = vůči představeným státu; - ad intra = vůči představeným církve b) legáti k určité příležitosti

Legace vůči mezinárodním organizacím V případě že nejsou kontakty, není zástupce. V případě že s touto organizací jsou navázány mezinárodní styky: delegatus Apoštolského stolce - kde je Vatikánský stát nebo Apoštolský stolec členem observator Apoštolského stolce - kde není Vatikánský stát nebo Apoštolský stolec členem (např. OSN)

Děkuji za pozornost